Paylaş
Şef Nihat Doğtürk menüyü dört bölüme ayırmış: ‘Sıcaklar’ (100-220 lira), ‘soğuklar’ (160-380 lira), ‘odun fırını’ (110-160 lira) ve ‘açık ateş’ (220-590 lira).
Şişli’deki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ni bilirsiniz: Yukarıda Harbiye’de başlar, aşağıda Maçka’ya açılır. Maçka tarafındaki bahçesi geçen yıl Dekk adında spor, eğlence ve yeme-içme alanı olmuştu. Dekk’in bir üst katındaki eski Borsa lokantasıysa artık Madera… 250-300 kişilik, açık ve kapalı alanları olan şık bir restoran.
Dekorasyonu ünlü İngiliz tasarımcı Lara Tyler’a ait. Ferah ama loş bir ortam, tavanlardan sade ama şık avizeler sarkıyor, masalar birbirinden kopuk. Yani görmek/görünmekten ziyade kendi masanıza odaklanacağınız bir yemek ve sohbet mekânı. O sırada DJ enerjik ama kulak yormayan, düşük volümlü yabancı müzikler çalıyor. Örnek mi? Whitney Houston’dan ‘It’s Not Right But It’s Okay’…
Dört ana bölüm
Gelelim yeme-içme faslına... Müşteriyle bire bir ilgilenip sohbet etmeye bayılan şef Nihat Doğtürk menüyü dört ana bölüme ayırmış: ‘Sıcak’, ‘soğuk’, ‘odun fırınından’ ve ‘açık ateşten’. Muhammaralı çiğköfte (yalnızca tartar sevenlere tavsiye ederim), Yedikule marullu terettür, zencefilli levrek ceviche gibi soğuklar 160-380 lira.
Dana yanaklı içliköfte, kabuklu midye buğulama, atom İzmir kokoreç (soğan marmelatıyla değişik olmuş) gibi sıcaklar 100-220 lira. Fırında dana ilik (adı üstünde, ilik gibi), siyah lahmacun (mürekkepbalığıyla renk verip levrek, karides ve midye gibi deniz ürünleriyle yapılıyor), köz patlıcanlı pide gibi odun fırınından tabaklar 110-160 lira.
Ama bana kalırsa Madera’nın asıl kuvvetli olduğu alan, deniz mahsullü lahmacun ya da muhammaralı çiğköfte gibi fantezi yemeklerden ziyade, daha temel tabakların olduğu ‘açık ateşten’ bölümü. Trakya kuzu beyti (bence efsane), dana şaşlık (hakeza), ızgara jumbo karides ve Adana kebap tarzı yaptıkları Madera kebap gibi ızgaralar 220-590 lira. Nihat Şef’e Madera kebaptaki sululuğun ve lezzetin sırrını sordum. O konuşkan adam lal kesildi; deniz tuzu ve 45 gün dinlendirme dışında Nuh dedi, peygamber demedi.
En nihayetinde tıpkı selefi Borsa gibi Madera da şık ve kalburüstü bir mekân olmuş. Mesela mesaisi biten garson masaya uğrayıp servisi artık yeni bir arkadaşına devredeceğini söyledi, arkadaşını tanıştırdı, gitmeden kendisinden başka bir arzumuz olup olmadığını sordu. Umarım
bu çizgilerini bozmazlar. (0536) 778 89 20
YENİLERDEN YENİ BEĞEN
Altunizade’de bir canlı müzik mekânı
Tarihi İsmail Paşa Hamamı restore edilerek bir yeme-içme ve canlı müzik dükkânına dönüştü: Old Hammam. Hamamın eski taş duvarları, kubbeleri falan aynen duruyor, siz aralarında eğleniyorsunuz. Açılışı geçen hafta Seçil Gür konseriyle
yapıldı. (0216) 562 10 30
Elmadağ’da bir fine dining restoran
Atatürk Kültür Merkezi ve Galataport’taki yeni yerlerinin ardından Divan’dan farklı bir konsept daha geldi: Elmadağ Divan Oteli’nin içinde açılan Lokanta by Divan. Bu fine dining restoranda mevsimsel ve yerel lezzetleri modern yorumlarla harmanlıyorlar. (0212) 315 55 00
Bu akşam sen neredesin?
CUMARTESİ ATEŞİ
Candan Erçetin Kayseri Erciyes KM’de, Demet Akalın Etiler Sahne İstanbul’da, Göksel Kocaeli Hayal Kahvesi’nde,
Madrigal Zorlu PSM’de, Manuş Baba Kuşadası Holly Stone’da, Gökhan Türkmen Vadistanbul Jolly Joker’de, Emre Aydın Eskişehir Milyon Performance’ta, Cem Adrian Mersin Jolly Joker’de, Mirkelam Beşiktaş IF Performance’ta...
Paylaş