Hasan Paşa’nın gerçek hikâyesi

Geçen haftalarda tarihi Hasan Paşa Fırını’nın simitlerinden bahsetmiş, fırının eski yeri hakkında şüpheler olduğunu belirtmiştik.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili pek çok okurumuzdan bilgi geldi. Okurlarımızın çoğu Hasan Paşa Fırını’nın Laleli yakınlarında olduğu konusunda hemfikirdi. Ama biri vardı ki, hem fırının yerini tarif ediyor hem de sahiplerini tanıdığını iddia ediyordu.
Galip Yılmaer sağ olsun, bize hem fırının yerini tarif etmiş hem de fırının sahibi Kadri Altınışık’tan ve oğullarından bahsetmişti. Bize Kadri Bey’in şu an İsveç’te yaşayan oğlu Metin Bey’in irtibat adresini veren de kendisiydi. Biz de bu değerli ipucunu kaçırmadık ve Metin Altınışık’la temasa geçtik.
Metin Bey’in cümleleriyle Hasan Paşa Fırını’nın öyküsüyse şöyle efendim:
“Bizim Hasan Paşa Fırını, Laleli’deydi. Laleli’de bulunan Patrona Halil Hamamı’nın karşısında. Fakat 1956’da caddenin genişletilmesi için yıkıldı. Kandil simidi ilk defa dedem tarafından 200 yıl önce yapıldı.
Yaşı 60’ın üzerinde olanlar bilirler, fırının önünde 100-200 kişilik kuyruklar olurdu. Ayrıca kuru poğaçayı da en çok biz satardık. Maalesef şimdi İstanbul’da hakiki kuru poğaça bulamazsınız. Ayrıca Paskalya’da Fener’deki patrikhaneye yüzlerce paskalya çöreği de yine bizden giderdi. Topkapı Sarayı’na mal gönderdiğimiz için takdirname verilmişti.
Fırın 24 saat açıktı. Dönemin gazetecileri, teknoloji şimdiki kadar ilerlemediği için geceleri de gazetelere gelirlerdi. Onların uğrak yeriydi bizim Hasan Paşa Fırını. Laleli eski halini kaybedince fırını kapatmak zorunda kaldık.”

Haberin Devamı

ÇEMENLİ POĞAÇA

Ilık su, toz maya ve toz şekeri derin bir yoğurma kabına koyup çatalla çırpın. 5 dakika kadar mayalanmasını bekleyin. Ilık süt, yumurta ve sıvıyağı ekleyip çatalla tekrar çırpın. Unu da azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Kulak memesinden biraz yumuşak ve ele çok hafif yapışan bir hamur elde ettiğinizde un eklemeyi bırakın. Hamuru toplayıp üzerini mutfak peçetesiyle örterek oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlendirin.
Kabarıp mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları önce yuvarların, sonra işaret parmağınızla üzerlerine bastırarak çukur oluşturun.
Bu çukurlara macun kıvamındaki çemenden birer çay kaşığı kadar koyup kapatın ve tekrar yuvarlayın. Üzerlerine çok hafif bastırıp fırça yardımıyla, çırpılmış yumurta sarısı sürün. Poğaçaları fırın kağıdı serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 40 dakika, altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ilık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  1 su bardağı ılık su
-  3 yemek kaşığı toz maya
-  3 yemek kaşığı toz şeker
-  1,5 su bardağı ılık süt
-  1 adet yumurta
-  1,5 su bardağı sıvıyağ
-  Alabildiği kadar un
Üzeri için;
-  2 adet yumurtanın sarısı
İçi için;
-  4-5 adet macun kıvamında çemen

Yazarın Tüm Yazıları