Paylaş
Annem de tıpkı anneannem gibi çayı boş içmeyi pek sevmez. Annemin en sevdiği beş çayı eşlikçisiyse vazgeçemediği simidi.
Eski İstanbullular iyi bilirler, sokak aralarında başları üzerinde ya da çubuklara dizerek simit satan sokak satıcılarını.
Şimdi de var elbet bu satıcılardan ama hangi satıcının hangi fırından simit aldığını bilmiyoruz. Oysa eskiden simit satan seyyar satıcıların simitlerini hangi fırından aldıkları aşağı yukarı belliymiş. Zaten satıcılar sokaklarda gezerken örneğin “Hasan Paşa” simidi diye bağırırlarmış. Kaynaklara göre Hasan Paşa fırını, İstanbul’un simidi en güzel yapan fırınlardan biriymiş.
Meşhur Hasan Paşa fırınının nerede olduğuysa tam bir muamma. Kimileri bu fırının şimdi Beşiktaş Çarşısı’nda bulunan Yedi Sekiz Hasan Paşa olduğunu iddia ederken, kimileri bu teoriye itiraz ederek eski Hasan Paşa fırınının Eminönü civarında bulunduğunu söylüyor.
KAKAOLU ACIBADEM KURABİYESİ
Badem ve pudra şekerini mutfak robotuna aktarıp badem un haline gelinceye kadar çekin. Karışımı derin bir kaba aktarın.
Un, kakao ve tarçını bir başka kapta karıştırın. Kakaolu karışımı tel bir süzgeçten geçirerek bademli karışımın üzerine ilave edin.
Yumurta akları ve tuzu derin bir kapta, kar gibi olup katılaşıncaya kadar 8-10 dakika çırpın. Üzerine bademli karışımı ekleyip iyice karıştırın. Hamuru bir sıkma poşetine alın.
Fırın tepsisine fırın kağıdı serip üzerine 5-6 santim aralıklarla 2 santim büyüklüğünde hamur topları sıkın. Kurabiyeleri 200 dereceye fırında 15 dakika kadar pişirin. Kurabiyelerin ılınmasını bekleyip kağıtlarından çıkarın. Soğumalarını bekledikten sonra üzerlerine şokella sürerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 1,5 su bardağı kabuğu soyulmuş badem
- 3,5 su bardağı pudra şekeri
- Yarım su bardağı kakao
- 6 adet yumurtanın akı
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı un
Aralarına sürmek için;
- 3 yemek kaşığı şokella
10 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Paylaş