Dünyada hızla yayılan corona virüsüne yönelik Dünya Sağlık Örgütü hastalığın küresel salgın haline dönüştüğünü söyleyerek pandemi ilan etti. Ülkemizde de corona virüsüne karşı alınan önlemler kapsamında Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki bazı hastanelerin pandemi hastanesi ilan edildiğini açıklamıştı. Peki, Pandemi nedir? Hangi hastaneler pandemi hastanesi? İşte, Sağlık Bakanlığı pandemi hastaneleri özellikleri ve pandemi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Pandemi Hastanesi NedirBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ASağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiKoronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa Valiliği'ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, uzmanlık sınavıyla ilgili soruya, "Uzmanlık sınavı genelde kontenjanlar açıklandığında açıklanmış oluyordu. Bildiğiniz gibi Meclis'ten bir kanun geçti. Doğrusu biz o yasanın geçmesini bekledik. ÖSYM'ye daha önceden bildirmiştik. Bugün ÖSYM tarafından açıklanabilir. 11 bin 500'e yakın uzmanlık öğrencisi kadrosu açılmış olacak" yanıtını verdi. Koca ayrıca, "Bu hafta çarşamba günü toplanacak Bilim Kurulu'muzda salgında gelinen noktayı ve mevcut tedbirleri ele alacağız. Kanaatimce Bilim Kurulu'nun en önemli toplantılarından biri olacaktır" dedi.
#Bursaİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk olarak Van'ın Edremit ilçesinde Evliya Çelebi Teknik Lisesi Uygulama Oteli konferans salonunda düzenlenen partisinin ‘İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Soylu, “Kılıçdaroğlu sana söylüyorum. Öyle HDP'nin kalabalıklarıyla gelip de Doğu ve Güneydoğu’da gezmek olmaz, milletle gezmek olur. Tayyip Erdoğan olmasaydı Sivas'tan öteye geçemiyordu. Huzur geldi, kardeşlik geldi, şimdi Türkiye'nin her tarafına rahat rahat gidebiliyor. Adam teşekkür eder. Adam der ki Allah razı olsun AK Parti'den, Tayyip Erdoğan'dan” dedi.
#Süleyman Soyluİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk olarak Van'ın Edremit ilçesinde Evliya Çelebi Teknik Lisesi Uygulama Oteli konferans salonunda düzenlenen partisinin ‘İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Soylu, “Kılıçdaroğlu sana söylüyorum. Öyle HDP'nin kalabalıklarıyla gelip de Doğu ve Güneydoğu’da gezmek olmaz, milletle gezmek olur. Tayyip Erdoğan olmasaydı Sivas'tan öteye geçemiyordu. Huzur geldi, kardeşlik geldi, şimdi Türkiye'nin her tarafına rahat rahat gidebiliyor. Adam teşekkür eder. Adam der ki Allah razı olsun AK Parti'den, Tayyip Erdoğan'dan” dedi.
#SoyluO ABD'nin ve hatta dünyanın en zengin insanlarından biri. 2021 yılında her dakika 4788 dolar, her gün 1,9 milyon dolar kazandı ve kazanmaya da devam ediyor. Kazandığının yüzde 90'ını hayır kuruluşlarına bağışlıyor ama parası her an biraz daha çoğalıyor. Oldukça mütevazı bir hayat yaşıyor ama halkın gözündeki "açgözlü zenginler" imajı onu da etkiliyor. Ve tüm bu çelişkilerin ortasında soruyor: Ben tam olarak neyi yanlış yaptım?
#Leon CoopermanHayatın her anında en yakınımızda olan ekranların karşısında geçirdiğimiz süreler son 18 ayda katlanarak arttı. Evden çalışma, online dersler, karantina dönemlerinde yaşanan can sıkıntısının artırdığı oyun oynama, film/dizi izleme gibi aktiviteler derken olan gözlerimize oldu. Uzmanlar miyopinin (uzağı görme bozukluğu) pandemi döneminde salgın haline geldiğini belirtiyor. En büyük risk grubu ise çocuklar...
#MiyopiHer projesini hayranlıkla izlediğimiz; ‘Arabesk’, ‘Muhsin Bey’ ve ‘Eşkıya’ gibi onlarca işiyle hafızalarımıza kazınan usta oyuncu Uğur Yücel’le gösterime giren yeni filmi ‘Zoraki Misafir’ için buluştuk. Vertigoyla değişen hayatını, oyunculuğu ve ilişkileri konuştuk. Belki de ilk defa kendisi hakkında bu kadar açık ve cesurdu: “Mesleğimden uzak bir hayatım var. Sete gittiğimde, sahneye çıktığımda işimi yapar, sonra hayatıma dönerim. İş benim için zorunluluktur. İşimi yaparım ama haz duymam. Hayat öyle değil.”
#Uğur YücelSene 1960’lar… Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware eyaletinde bir erkek çocuğu söylene söylene bahçedeki çimleri biçiyor. Babası, kendi memleketi Türkiye’de alışık olduğu üzere oğlunun da bahçeyle ilgilenmesini istiyor. Onunsa aklı fikri harekette! Öyle tutkulu bir spor aşığı ki sürekli vücudun nasıl çalıştığını kurcalıyor; acaba ne yaparsa daha kuvvetli kaslara sahip olup daha hızlı koşabilir, dizi incinirse bunu nasıl tamir edebilir? Bu merak sonunda onu dünyanın en ünlü doktorlarından biri yapıyor… Prof. Dr. Mehmet Öz ile beraberiz!
#Mehmet ÖzAşılarını tamamladığı halde Covid-19 testleri pozitif çıkanları son dönemde daha sık duymaya başladık. Bu konuyla ilgili kamuoyundaki tartışmalar da kuvvetlenmeye başladı. Biz de aşılı olup da Covid'e yakalananlara ilişkin akıllardaki tüm soruları uzmanlarla birlikte mercek altına aldık...
#COVID-19Genç bir kalp cerrahıyken yılda 500 ameliyat yapıyor, aynı evde birlikte yaşadığı çocuklarının büyüyüşünü göremiyordu. Hayatı kaçırdığını fark edince ameliyat sayısını azalttı, tıp alanındaki icatların peşine düştü, ‘The Dr. Oz Show’ adlı programıyla sağlık gündemine yön verdi. İstanbul’da bir araya geldiğimiz kalp cerrahı ve yazarımız Dr. Mehmet Öz’le sohbete pandemi muhasebesi yaparak başladık, mesleğine duyduğu tutkuyu, ölümünün ardından hakkında şiir yazdığı 20 yaşındaki hastasını ve “Onlar ufakken çoğu şeyi eşim Lisa yaptı. Ben ancak bu son 10 sene onlarla daha fazla ilgilenebildim” diye anlattığı çocuklarını konuştuk.
#YAZARMultipl skleroz ya da kısaca MS, sıklıkla 20-40 yaşları arasında ve kadınlarda üç kat daha fazla görülen bir hastalık. Puslu görme, çift görme, kuvvetsizlik, uyuşma ve dengesizlik gibi 24 saati geçen şikayetler MS ataklarından kaynaklabiliyor. Her hastalıkta olduğu gibi MS’te de erken tedavi ile olası hasar ve engelliliğin önüne geçilebiliyor.
#RochePandemi nedeniyle geçen yıldan bu yana kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında ekstra bir artış yaşanıyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri kırsal alanlara göç. Şehirlerden kırsal kesime giden ve bölgeyi tanımayan kişiler kan ile beslenen aç kenelerin hedefinde... Peki Covid-19 ile benzer belirtiler gösteren KKKA vakalarını nasıl ayırt edeceğiz
#Kırım KongoUzun yıllar İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan dahiliye uzmanı Dr. Şükrü Alper Aygen, Özel İzmir Gazi Hastanesi’ndeki yeni görevine başladı. Aygen, fark etmedi- ğimiz organ olarak nitelendirdiği endotel hakkında bilgiler verdi
#İzmirÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, pandemi sürecinde trafik kazalarına bağlı hastalarda azalış görülürken hem erişkin hem de çocuk acile, şiddete bağlı gelen vakalarda en az 2 kat artış yaşandığını bildirdi. İnsanların birbirlerini dinlemediği, ihtiyaç duyduğu sevgiyi, değeri ya da özel alanı veremediği zaman şiddetin de arttığını belirten aile ve evlilik terapisti Obengül Ejder ise şiddetin önüne geçmek için insanların öncelikle birbirlerini dinlemeleri gerektiğini vurguladı.
#Acil ServisSorunlarınızı, mutsuzluklarınızı kalabalıklar önünde anlatabilir misiniz? Siz hayır diyebilirsiniz ama binlerce kişi klinik psikolog Esra Ezmeci’nin yayınlarına katılarak dertlerini anlatıyor. Pandeminin etkisini görmezden gelmek imkânsız ama Ezmeci’ye göre “insanların yaşadıklarını paylaşma ihtiyacı yeni değil”.
#GazetehaberleriCerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şansın Tüzün, tıp kariyerinin yanında müzik dünyasında da yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Müzik sektöründe ChanCé adını kullanan Tüzün, iki işi bir arada nasıl yürütebildiğini anlattı. Doktorluğu ihmal etmediğini vurgulayan Tüzün, yeni müzik çalışmalarından da bahsetti.
#MüzikDünyada her geçen yıl kanser vakalarında artış gözleniyor. Tüm hayatı etkileyen bu hastalık pandeminin de ortaya çıkmasıyla daha da korkulur hale geldi. Peki pandemi kanser hastalarını nasıl etkiledi? Hastalar tedavilerine devam etmekten korkuyor mu? Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman önemli açıklamalarda bulundu ve yapılan çalışmaları anlattı.
#KanserAnkara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin gündeminde Sakarya Meydan Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle düzenlenecek etkinlikler yer aldı. Ankara’nın Tarihini ve Kültürünü Araştırma Komisyonu (ATAK) Başkanı Recep Taş, ABB’ye 100. yıl ile ilgili 4 öneride bulunduklarını söyledi.
#Murat YILMAZ