Bu hafta yine dolu dolu geçen bir hafta sonu orgnizasyonunda yer aldım. Pazar günü, yoğun bir katılımla gerçekleşen Şile Palamut Festivali’nin konuğuydum. Söyleşiler, dans gösterileri ve müzik dinletilerinin yer aldığı festivalde,birbirinden değerli şef arkadaşlarımla çok keyifli yemek atölyelerine imza attık. Emektar balıkçıların öykülerini anlattığı Şile Palamudu Festivali’nde, ünlü akademisyenler de sürdürülebilir balıkçılık ile ilgili önemli bilgiler verdi. Şile palamudunun değerinin ve öneminin vurgulandığı festivalin gelenekselleştirilmesi de 1. Şile Palamut Festivali’nde hedeflenenler arasındaydı.
#Palamut KöftesiBalık mevsimi başladı, palamut kapıyı çaldı, gözünüz aydın! Katliamcıların elinden kaçabilen mevsimin ilk palamutlarını yemek için acele etmeyin, bu balık bir hafta sonra daha da lezzetlenecek. O zamana kadar palamut hakkındaki lüzumlu-lüzumsuz bilgilerle idare edelim...
#Mehmet YaşinBalık mevsimi başladı, palamut kapıyı çaldı, gözünüz aydın! Katliamcıların elinden kaçabilen mevsimin ilk palamutlarını yemek için acele etmeyin, bu balık bir hafta sonra daha da lezzetlenecek. O zamana kadar palamut hakkındaki lüzumlu-lüzumsuz bilgilerle idare edelim...
#PALAMUTAnneannesi Giritli, deniz ve balık aşığı bir gazeteci ve akademisyen Artun Ünsal. Paris Üniversitesi’ni bitirip doktora yaptı. Fransız gazetelerinin Türkiye temsilciliğini ve Hürriyet’in Paris temsilciliğini yürüttü. Şimdi Posta yazarı ve Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Ünsal; lüfer, palamut, levrek, tekir ve istavrite dair ‘Boğaz’ın Beş Efendisi’ isimli bir kitap yazdı. Daha önce simit, peynir, zeytinyağı ve yoğurdun da kitaplarını yazan Ünsal ile bu kez balık konuştuk.
Eğer havalar iyi giderse İstanbul'da eylülün tadına doyum olmaz. Yaz kaçakları kente dönüş yapar. Hasret giderme bahanesiyle akşam kaçamakları başlar. Kahveler, restoranlar, meyhaneler canlanır. Esas heyecan ise denizdedir. Çünkü palamut balıkçı tezgahlarını doldurmaya başlamıştır.
Trabzon Karadeniz yemekleri ile meşhur olan bir ilimizdir. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bu şehir gerek tarihi ile gerekse de kültürü ile dikkat çekmektedir. Trabzon yemekleri de en çok sevilen yemekler arasında yer almaktadır. Son aylarda Trabzon'a ziyaret etmek isteyenler Trabzon yemekleri ile ilgili araştırma yapmaktadırlar. Peki en iyi Trabzon yemekleri hangileridir? Trabzon'da ne yenir? Trabzon şehrinin neyi meşhur? İşte Trabzon mutfağı ile ilgili tüm detaylar.
#Trabzon YemekleriBazen altına mevsim sebzelerini koyarak pişiriyor ve böylelikle doyuruculuğunu arttırıyorum, bazen de çeşitli garnitürlerle çöp şişe geçiriyorum. Mevsiminde çokça yediğim balığın yanına bol rokalı ve sarımsaklı bir salata yapmayı da ihmal etmiyorum. Omega-3 zengini balıkla yapabileceğiniz 3 tarifim var!
#BalıkÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, anne sütünden sonra en değerli besinin su ürünleri olduğunu söyledi. Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir" dedi.
#HamsiKendimi bildim bileli dışarıda yemeyi, restoran keşfetmeyi ve iyi yemek yemeyi severim. Hobi mesleğe dönüşünce ilginin boyutları da ister istemez değişiyor. Keşif ilk sırayı alıyor, bir mekâna ikinci üçüncü kez gitmek lükse dönüşüyor. İşte o zaman da ancak en sevdiğiniz, en mutlu ayrıldığınız yerlere bir kez daha, hatta tekrar tekrar gitmek istiyorsunuz. Bugün, son dönemde gittiğim ve her anlamda mutlu ayrıldığım, fırsat buldukça, yarattıkça gideceğim üç yer var sizlerle paylaşmak istediğim. Üçünün de şefi ve sahibi kadın. Üçü de ruhunu, hayalini, emeğini ve yaratıcılığını yaptığı yemeğe, kurdukları, kurguladıkları mekânlara katan insanlar...
#Müge AkgünRestoranların özel mönü ve özel fiyatlarla katıldığı Restoran Haftası dün başladı, 30 Kasım’a kadar sürecek. Hazırlanan mönülerin fiyatları bu yıl 35 ve 60 TL. Festival kapsamında düzenlenen tadım etkinlikleriyse önemli gurmeleri ağırlıyor. En dikkat çekenleri sizin için derledik.
#Hilltown MidpointTürkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu balıkçı Kenan Balcı, müzesini ziyarete gelen öğrencilere elleriyle hazırlayıp pişirdiği balık köftesini ikram edip tarifini anlattı. Çocukların zaman zaman kılçıklarından dolayı balık yemek istemediğini söyleyen Kenan Balcı, kolayca hazırlanan balık köftesi ile miniklerin de sağlıklı beslenebileceğini belirtti.
#Balık KöftesiBu restoran bir insan olsaydı, onu şöyle tanımlardım; ‘abartısız, özgüvenli, huzur verici, yanında kendini rahat hissettiğiniz biri’. Peki her şey mükemmel mi? Değil tabii. Ama benim ve damağı çok iyi iki arkadaşımın vardığı sonuç şu; bizi fazla heyecanlandırmayan yemekler bile samimi bir arayışı yansıtıyor.
#YemekŞile’de 6 dönüm denize nazır bir arazimiz vardı zamanında, geniş aileye ait… Sit alanı sebebiyle inşaat yapılamadığından doğayla iç içe, çadır ve barakalarda geçerdi yaz. Dalından elma da kopardım, domates de, karpuz nasıl yetişiyor onu da gördüm, dut da silkeledim… Bu arazi sayesinde böcekten iğrenmez yılandan korkmaz çocuklar olarak büyüdük…
#LevrekBalık yemeği seven kişilerin mutlaka denediği ve deneyenin bir daha vazgeçemediği bir balık olan palamut, sofraları lezzetlendirmeye devam ediyor. Buğulamadan kızartmaya farklı şekillerde tüketilen palamudun köftesi bile yapılıyor. Peki, Palamut nasıl pişirilir?
#PalamutŞehirlerin grisinden ve karmaşasından sıkıldınız, iş ve hayat koşuşturmacasından yoruldunuz mu? Tam da pastırma sıcaklarının yaşandığı bugünlerde en farklı ve cazip turları sizin için derledik. Yürüyün, yüzün, keşfedin, dinlenin ve kendinizi yenileyin. Çantanızı alın ve yola koyulun.
#Yurtiçi Turlar