Artık zamanı geldi: Aylara göre balık yeme rehberi
Protein ve omega 3 bakımından zengin, sindirimi en kolay besinlerden biri olan balığın mevsimine göre lezzeti de farklılık gösteriyor. İşte ay ay balık yeme rehberi...
Balık çeşidi açısından oldukça zengin olan Türkiye'de, eylül ayında balık yasağının bitmesi ile birlikte balıklar da tezgahtaki yerlerini alıyor. Her balığın mevsimine göre lezzeti farklılık gösteriyor. Besleyici, protein ve omega 3 bakımından zengin ve sindirimi en kolay besinlerden biri olan balık, uzmanlar tarafından her yaştan insanın tüketmesi gereken bir yiyecek olarak öneriliyor. Bol vitamine sahip olan balık aynı zamanda düşük kalorisi nedeniyle diyetlerde de sıkça tercih edilen besinlerden biri.
Izgara ve buğulama pişirme yöntemleri ile en sağlıklı şekilde tüketilmesi önerilen balık, mevsimine göre çeşitlilik gösteriyor. Deniz balıkçılığında balıkların yumurtlama ve çoğalma dönemlerinde bazı yasaklar konularak balıkların olgunlaşması sağlanıyor. Bir balık çeşidini yılın her ayı aynı lezzette ve olgunlukta bulmak mümkün değil. Çiftlik balığı ise özel ortamlarda yetiştirilerek her zaman istenilen oranlarda bulunabiliyor. Çiftlik balığı deniz balığı kadar lezzetli olmasa da canınız belirli türde bir balık çektiğinde imdadınıza yetişebilir. Balık çeşitlerinin artması ve daha lezzetli balık yiyebilmemiz için her yıl 15 Nisan ile 30 Ağustos döneminde ülkemizde balık yasağı uygulanıyor Av yasağına uymak balık nesillerinin devamı için oldukça önemli.
İŞTE AYLARA GÖRE BALIK YEME REHBERİ:
Ocak ayında yenilebilen bazı balıklar arasında Barbunya, Çipura, Hamsi, İstavrit, Kalkan, Kefal, Mezgit, Tekir ve Tombik yer alıyor.
Şubat ayı itibariyle Çipura, Dil balığı, İzmarit, Kefal, Lüfer, Levrek, Mercan, Palamut, Minekop ve Sarıkuyruk öne çıkıyor.
Mart ayında Dülger balığı, Çipura, Barbunya, Orfoz, Kılıç, Orkinos, Kalyoz, Palamut ve Minekop lezzetli oluyor.
Nisan ayına gelindiğinde Çipura, İskorpit, Kupes, Lipsoz, Pisi, Orfoz ve Kefal öne çıkıyor.
Mayıs ayında Karagöz, Kılıç, Çipura, Kalyoz ve Pisi en lezzetli balıklar.
Haziran'da Gelincik, Pisi, Levrek Karadeniz ve Çipura avlanabiliyor.
Temmuz ayında ise Levrek Akdeniz, Levrek Karadeniz, Çipura, Uskumru ve Pisi yenilebilir.
Ağustos ayında Karagöz, Kalkan, Mırlan, Palamut, Tirsi, Uskumru ve Levrek Akdeniz yenebilir.
Eylül ayı ile birlikte Dülger, Kalkan, Karagöz, Palamut, Lüfer, Minekop, Uskumru, Pisi ve Tekir öne çıkmaya başlıyor.
Ekim ayında Lüfer, Palamut, Barbunya, İstavrit, İzmarit, Orfoz, Orkinos ve Sinarit lezzetli oluyor.
Kasım'da Fener Balığı, Barbunya, Hamsi, Kalkan, Kalyoz, Mırmır, Palamut, Tekir, Tombik, Uskumru ve Kefal yenebilir.
Aralık ayına gelindiğinde ise Barbunya, Akya, Dil balığı, Hamsi, İstavrit, Palamut, Kefal, Kılıç, Mezgit, Mercan ve Tekir en lezzetli balıklar arasında bulunuyor.
BALIKLA YAPABİLECEĞİNİZ FARKLI BİR 'MUCİZE LEZZET'İMİZ VAR