Paylaş
Balık, kokusu nedeniyle, tatlarına bile bakılmadan çocuklar tarafından reddedilen besinler grubunda yer alır! Oysaki içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde, bilişsel fonksiyonları geliştiren en önemli besindir! Balık hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahipken, çocuklarımıza sevdirmek için neler yapabiliriz bir bakalım…
Balık yedirmeye başlarken, seçiminizi beyaz etli balıklardan yana kullanın: levrek, dil balığı, somon, tatlı su balıkları. Bu balıklar pişerken ve yedirirken daha az kokuya neden olurlar. Palamut, uskumru, hamsi gibi siyah etli balıklar, kokuları daha yoğun olduğu için bebeğiniz/çocuğunuz tarafından tepki alabilirler!
Kızartma ve ızgara pişirme yöntemleri, balığın kokusunun daha fazla yayılmasına neden olur. Fırında, buharda, fırında poşetle ve buğulama pişirme yöntemlerini tercih edin. Böylelikle çocuğunuz sağlıkla pişmiş balığını yerken, kokusundan da rahatsız olmayacaktır. Pişirme esnasında kokuyu engelleme amacıyla, alüminyum folyoya asla sarmayın! Pişirirken balık filetolarının arasına defne yaprağı veya limon dilimi koymanız, koku oluşumunu engelleyecektir.
Bebek ve çocukların en güçlü yetenekleri taklittir! Balık pişirdiğiniz zaman, öncelikle çocuğunuzun tabağına iki minik lokma koyun. İlk lokmayı parmaklarınızla kendiniz alın, sonra çocuğunuzun yemesi için bekleyin. Sizin yaptığınızı taklit ederek, tadına bakacaktır. Tabii ki tadına bakması hemen yiyeceği anlamına gelmez! Sabırlı olun. Çocuklar yeni bir besini önce görmeye, sonra tatmaya, en son yemeye alışırlar!
Çocuğunuzun doğduktan sonra görüş mesafesi ortalama 25 cm, 3 aydan sonra ise bir yetişkin kadardır. Yani etrafınızda sürekli sizi izleyen, bakışlarını üzerinizden ayırmayan, ilgiyle takip eden biri var. Ve siz, anne-baba olarak, tüm davranışlarınızla ona karşı sorumlusunuz. Sizi gözlemlerken; balığı severek yiyorsanız, mimik hareketleriniz olumluysa ve güzel tepkiler veriyorsanız, çocuğunuz balığı severek yiyecektir. Çünkü çocuklar tat algıları gelişmemiş doğarlar; anne-baba davranışları ve denediği her yeni besin bu algıyı geliştirir!
Çocuklar karışık yemeklerden ziyade, sade ve güzel görünümlü yemekleri daha çok severler. Balık günlerinde yemek masanızda, balığın faydasını anlatacak deniz konsepti oluşturun. Haftanın en az iki gününü balık günü yapın ve aile sofrasında ailecek balık yemeye özen gösterin.
Balık kroket (12 ay ve sonrası)
Malzemeler
Hazırlanışı
Balık köftesi (12 ay ve sonrası)
Malzemeler
Hazırlanışı
Balık pizza (12 ay ve sonrası)
Malzemeler
Sos için
Hazırlanışı
Paylaş