Üç çocuklu kariyer sahibi bir anne olan Asha'nın hayatı, oğlunun okula başlamasıyla değişti. Oğlunun okulda yaşadığı sorunların benzerlerini çocukken yaşadığını hatırlayan Asha, kendiyle ilgili çok önemli bir gerçeğin farkına bu sayede varmış oldu.
#SağlıkOtizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#Sağlık38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkÇocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaAşırı konuşan biri genelde girişken ya da öz güveni yüksek olarak nitelendirilir ancak uzmanlar bunun kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm gibi bazı zihinsel hastalıkların bir işareti olabileceğini söylüyor. Sohbet sırasında karşısındakine söz hakkı vermeyen ve aşırı konuştuklarının farkında bile olmayan bu insanların hangi nedenlerle bu davranışı sergilediklerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik ve Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli ile konuştuk.
#SağlıkÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmİZMİR Çiğli’de eğitim öğretim hayatına başlayan, farklıbir eğitim anlayışıyla yolaçıkan Özel Yaşam ÇiçeğimÖzel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, özgün eğitimuygulamaları ve etkinliklerledikkat çekiyor. Uluslararası standartlarda ölçme vedeğerlendirme uygulamalarıyla öğrencilerin ihtiyaçlarıtespit edilen merkezde, herihtiyaca özel ve kişiselleştirilmiş eğitim programlarıuygulanıyor.
#1Konuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
Küçük yaşına rağmen trilyonlara kadar sayan, sadece hayatta kalacak kadar beslenen ve uyuyan, yaşıtlarından çok farklı davranan yedi yaşındaki Asaf hakkındaki gerçek anaokulunda ortaya çıktı. Tüm bu farklılıklarının sebebi asperger sendromu olan Asaf gibi pek çok tanınmış kişi de bu sendroma sahip. Detaylar haberimizde...
#SağlıkDuyu bütünleme, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz oldukça dikkat çeken bir kavramdır. Konunun uzmanları, bu kavramı kişinin bedenini çevresi ile uyumlu bir şekilde kullanmalarını sağlayan nörolojik bir işlem olarak ifade etmektedir. Peki, Duyu Bütünleme nedir? Ne işe yarar? Duyu bütünleme kimlere uygulanır sizin için tüm detayları ile derledik.
#Duyu BütünlemeGörülme sıklığı 2000 yılından beri yüzde 241 artan ve her 44 doğumda 1 görülen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünyada görülme sıklığı en fazla artan gelişimsel yetersizlik grubudur. OSB, günümüzde sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde görülen yetersizlikler ve tekrarlı, kendini uyarıcı uygun olmayan davranışlar, duyusal girdilerin düzenlenmesinde sorunlar ile karakterize bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.
#Soru Ve Yanıtlarla OtizmKoronavirüs toplumda her yaştan insanı etkilerken özellikle anne adayları ve yenidoğanlar için de büyük tehlike yaratıyor. Yapılan araştırma, anne adayının hamilelik döneminde Kovid'e karşı geliştirdiği bağışıklık tepkisinin fetüs için virüsün kendisinden daha büyük bir tehlike olabileceğini ortaya koydu. Risk özellikle erkek bebekler için daha büyük. İşte çarpıcı araştırmanın detayları…
#KoronavirüsOtizm spektrum bozukluğu hastalığı, 12 – 18 ay öncesinde daha sık görülürken 18-24 aya kadar normal gelişim, sonrasında gerileme ve beceri düzeylerinde sabitlik şeklinde de geç ortaya çıkabiliyor. Otizm tedavisinde uygulanan DIRFloortime seanslarının çocuğun doğal ortamında gerçekleştirildiğini belirten uzmanlar, bu sayede çocuğun diğerleri ile birlikte olmayı, etkinlik başlatmayı, kendi isteklerini karşı tarafa iletmeyi öğrendiğini ifade ediyor. Ergoterapi Uzmanı Cahit Burak Çebi, otizm spektrum bozukluğu ve hastalığın tedavisinde kullanılan DIR Floortime yöntemi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#DırfloortimeYükseköğretim Kurulu (YÖK) ‘2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’ YÖK Başkanlığında düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Bu yılın ödül kazanan üniversitelerinin rektörlerinin online katıldığı törende Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da yer aldı.
#Eğitimde Erişilebilirlik Bayrak ÖdülüÇocuğun çevresiyle yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile kendini belli eden otizm, en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Peki otizm nedir, belirtileri nelerdir? İşte otizm hakkında tüm merak edilenler.
#OtizmTurkcell’in otizmli çocukların hayata eşit katılımını desteklemek için geliştirdiği ‘İçimdeki Hazine’ uygulaması, yenilenen özelliği ile konuşma zorluğu yaşayan çocukların iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Çocuklar, yeni eklenen özellik sayesinde resimler üzerinden kelimelerin telaffuzuna dair sesli bilgiler alarak cümle kurmayı da öğrenebiliyor.
#Turkcell