Otantik sözcüğü, günümüz Türkçesinde birçok yerde kullanım alanı bulmaktadır. Bu sözcüğün kökeni Hint Avrupa dillerine dayanmaktadır. Sözcüğün çıkış noktası Fransızca olarak kabul edilmektedir. İşte otantik kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Otantik“Torpilin yoksa oyuncu olamazsın” diyenlere inat idealinden vazgeçmedi, hayalindeki işin eğitimini alarak sektöre adım attı. Bugüne dek 36 tiyatro oyununda oynadı, 2 bin 500 bölüm dizi çekti. Başarılı kariyeri ona yurtdışı kapılarını da açtı, hayranlık duyduğu yönetmenle çalışma fırsatı buldu. “Kolay oyuncu olmadım” diyen Selim Bayraktar’la mesleki yolculuğunu, aşkla söz ettiği eşiyle ilişkisini ve hakkında bilinmeyenleri konuştuk.
#Selim BayraktarTürk dizi tarihine damgasını vuran işlerde rol aldı. Canlandırdığı karakterler çok sevildi. Son dönemde görüntüsüyle daha da parlıyor. “Son halim 34 yaşında vardığım noktanın bir sonucu” diyor. Güçlü duruşuyla hepimize ilham verirken aslında bazen zorlandığını da “Defalarca itibar suikastına uğradım, defalarca ayağım kaydı, düşmedim mi düştüm ama benim bugüne gelebilmemin tek sebebi zekâm, yeteneğim, çalışkanlığım ve bu işi seviyor olmamdı” diye itiraf ediyor. Hazal Kaya şimdi hem yeni dizisi hem de eşiyle birlikte kurduğu yapım şirketiyle karşımızda. Onunla hayatı, geçmişi, bugünü, işlerini, çocuklarını ve Ali Atay’la evliliğini konuşuyoruz.
#Hazal KayaTürk halk müziği sanatçılarının senfonik orkestra ile eserleri seslendirmeleri son yıllarda hayli popülerleşti. Bu akımın 1990’lardaki ilk öncülerinden, anonim türkülerimizi orkestra eşliğinde ilk kez seslendiren opera sanatçımız İhsan Ekber ile buluştuk; Kerkük’ten Ankara’ya uzanan duygusal hikâyesini dinledik...
#İhsan EkberSosyal mecralarda psikologlar ve hatta hiçbir uzmanlığı olmayanlar tarafından narsisizmle ilgili binlerce yorum bulmak mümkün. Çünkü narsist olmanın havalı göründüğü, partnerlerin birbirini hemen ‘narsist’ olarak tanımladığı bir dönemden geçiyoruz. Bu mevzuyu tam anlayabilmek için ‘Hepimiz Narsistiz’ kitabının yazarı klinik psikolog Şule Öncü’ye kulak verdik. Ona göre bu bir pandemi ve ilişkiler bozuldukça hepimiz enfekte oluyoruz.
#Narsisizm“Az’cık göbek atalım ya” dedi, sosyal medyada olanlar oldu. Gördük ki 7’den 70’e herkes zaten buna dünden hazırmış. Peki, bizi ‘Bellydancing’ şarkısıyla baştan çıkaran INJI kimdi? ABD’de yaşayan genç müzisyenle Türkiye’ye gelir gelmez buluştuk ve sorunun yanıtını bizzat kendisinden dinledik.
#INJIBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#RotaBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirBu hafta 1970’lere ışınlanıyoruz… Televizyonun tek kanal olduğu zamanlara… Bir kuşak onu çok iyi hatırlayacaktır; TRT’nin siyah beyaz ekranında, papyonu ve takım elbisesiyle, ‘Muha muha Can Hatice’ türküsünü söylerken Tarkan’dan yıllar önce ilk öpücüğü o atmıştı seyircilere... Dönemin sevilen türkülerini bugünün ‘video klip’ formatında seslendiren Türk halk müziği sanatçısı Hüsamettin Subaşı ile sanat hayatının 50. yılını kutlamak için çıkardığı ‘Vallahi O Yardır’ albümü vesileyle buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de repertuara kattığı türkülerinin sosyolojisini konuştuk.
#Hüsamettin Subaşıİzmir’in meşhur Tenekeli Mahallesi’nde doğmuş, genç bir rap’çi Varhız. Kendi deyişiyle ‘Roman dili ve edebiyatı’ konseptindeki şarkısı ‘Sepetci’ çıktı. Tıpkı şarkısı gibi kendisi de çok enerjik ve eğlenceli. Müzikle başlayan sohbetimiz mahallesine uzanıyor...
#VarhızSadece Türkiye’de değil, dünyada da seviliyor ve oyunculuğuyla takdir topluyor. Attığı her adım sosyal medyada gündem oluyor ama hakkında pek az şey biliniyor. “Normal yaşayan biriyim. Hayatın içinde, sokakta bir yaşamım var” diyen Engin Akyürek’le buluştuk; hayatını, oyunculuğu ve aşkı konuştuk. Akyürek: “Oyunculuk daha anlayışlı olmamı sağladı. Hayatı, insanları ve kendimi tanıma noktasında yardımcı oldu. Kendime ait farkındalıklarımı geliştirdi.”
#Engin AkyürekKarayaka kuzu gerdan ragu’lu makarna, ülkemiz malzemeleriyle İtalyan ruhu ve ciddiyetine uygun yemek hazırlamanın başarılı bir örneğiydi. Sadece hamur işleriyle olmaz tabii; İtalya’da olağanüstü çorba, sebze, salata ve sorbeler de bulursunuz. Bunların bazılarını Fauna’da buluyorum. Son gidişimde de olağanüstü bir yabanmantarlı çorba ve salata tattım. Üç farklı limondan hazırlanan tart ve bardacık inciri sorbe İtalya’da bile zor bulunan düzeydeydi.
#FaunaDönemsel olarak ve yöreden yöreye değişen günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan çeşitli kullanım araçları vardır. Bunlar, o dönem hakkında bizlere bilgi verirken aynı zamanda yaşamı da kolaylaştıran ürünlerdir. Tarihi kullanım araçlarından biri de herkesin bildiği ibriklerdir. İbrik nedir? Neyden yapılır? Hangi yöreye aittir? Ne zaman kullanılır tüm detayları ile derledik.
Hikâye anlatıcısı Beyza Akyüz’le masalcılık üzerine konuştuk: “Anlatıcı olmak için karşılaştığımız her şeye dönüşebilmeli ve çabuk transa geçebilmeliyiz. Bir masaldaki geyik, büyücü, keçi, delikanlı, yaşlı adam... Hepsine hızlıca dönüşebilmeliyiz.”
#Beyza AkyüzÜnlü oyuncu Sienna Miller, son olarak bağımsız yapım “Wander Darkly” için kamera karşısına geçti. Etkileyici performansıyla olumlu eleştiriler alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştuk. Gönüllü yardım faaliyetlerinde de bulunan Miller, “Tek bir fark yaratabilirsem bile ne mutlu bana. Yapmak istediğim sadece böyle şeyler. Ve evet, dünyayı değiştirmeyi çok isterim” diyor.
#Sienna MillerÜnlü oyuncu Sienna Miller, son olarak bağımsız yapım “Wander Darkly” için kamera karşısına geçti. Etkileyici performansıyla olumlu eleştiriler alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştuk. Gönüllü yardım faaliyetlerinde de bulunan Miller, “Tek bir fark yaratabilirsem bile ne mutlu bana. Yapmak istediğim sadece böyle şeyler. Ve evet, dünyayı değiştirmeyi çok isterim” diyor.
#Sienna MillerTekstil ve ev dekorasyonunda çeşitli kumaş türleri kullanılmaktadır. Kumaş çeşitleri arasında en bilinen türlerden bir tanesi de kapitone kumaşlardır. Kapitone pek çok alanda kullanılmaktadır. Kapitone kumaş nedir, nasıldır ve terletir mi? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Bugün 92 yaşında olan Kore gazisi Necdet Yazıcıoğlu ile Dr. Ceyhun İrgil, eski Bursa’yı ve Kore Savaşı’nın ilk elden tanıklığını “Bursa’dan Kore’ye 80 Yıllık Öykü” kitabı ile tarihe not düştü. Necdet Yazıcıoğlu, 1930-60 arası Bursa manzarasından, en şiddetli cephelerinde bulunduğu Kore Savaşı’nda yaşadıklarını çarpıcı anılarıyla anlatırken, içinde yıllardır yanıtlayamadığı “Bu savaş gerekli miydi? Biz neden savaştık?” sorularına da kitabında cevap arıyor.
#BursaÇok izlenen dizilerin yapımcısı, Timur Savcı ile sıfırdan başlayışını, hayallerinin peşinde koşmasını, geçtiği yolları, zorlukları, hiçbir şeyin onu durdurmayışını, başarısını, televizyon dünyasını, dizileri, filmleri konuştuk. (Melike Birgölge)
#Timur SavcıDekoratif amaçlı kullanılan aydınlatma sistemleri olarak led trafo ön plana çıkıyor. Özel çalışma sistemi ve birçok kullanım alanları ile önemli bir potansiyel teşkil ettiğini söylemek mümkün. Peki led trafosu nedir ve ne işe yarar? Led trafosu kullanım alanları hakkında bilgileri derledik.
#Led Trafosu Nedir?