1891–1910 yılları arasında Osmanlı sarayında Ressam-ı Hazret-i Şehriyâri olarak görev yapan Fausto Zonaro’nun fotoğraf sanatçısı eşi Elisa Zonaro’nun objektifinden dönemin İstanbul’unu anlatan fotoğrafların gösterildiği, “Elisa Zonaro'nun İstanbul'u” adlı sergi Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat’ta sanatseverlerle buluştu.
#Elisa Zonaro’Nun İstanbul’UToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıBüyüler, fallar, hayaletler, ruhlar, periler, vampirler... Çağlar boyu insanlar bu tarz doğaüstü unsurlara merak duydu. Belki de kötü giden yaşamlarında umudu başka diyarlarda aradılar. Osmanlı tarihi konusunda uzman olan Salim Fikret Kırgi de ‘Seyrüsefer-Bir Medyumun Kişisel Tarihi’ isimli yeni romanında işte bu derin sularda yüzüyor.
#Medyumİstiklal Caddesi üzerine 1894 yılında inşa ettirilen Rumeli Han’ın restore edilmesiyle altındaki gizli tünel gün yüzüne çıkmıştı. Yakın tarihte keşfedilen gizemli tünel, ziyaretçilerin uğrak adreslerinden biri haline geldi.
#İstiklal Caddesiİstiklal Caddesi üzerine 1894 yılında inşa ettirilen Rumeli Han’ın restore edilmesiyle altındaki gizli tünel gün yüzüne çıkmıştı. Yakın tarihte keşfedilen gizemli tünel, ziyaretçilerin uğrak adreslerinden biri haline geldi.
#İstanbulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak'ın eşi Istvan Atilla Veres ile Budapeşte'nin en önemli simge binalarından biri olan ve gözde turistik mekanları arasında yer alan Macaristan Parlamento Binası'nı ziyaret etti.
#Emine ErdoğanTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzSabah rutininin vazgeçilmezi, eş dostla sohbetin en lezzetli bahanesi, güzel bir yemeğin mutlu finali... Türk kahvesi, filtre kahve ya da espresso olsun, hepimizin gününü aydınlatan bir kahve çeşidi mutlaka var. Elbette ona tadını veren çekirdeği de en az kendisi kadar derin bir mevzu... İyi çekirdek nedir, neye göre belirlenir? Damakta yarattığı farklılıklar nedir? 1 Ekim Dünya Kahve Günü vesilesiyle işin uzmanlarını dinledik.
#KahveJane Hathaway ‘Darüssaade Ağası - Osmanlı Sarayı’nda Afrikalı Bir Güç Odağı’ adlı çalışmasında, haritalar ve görsel malzemeler eşliğinde adeta Osmanlı tarihini başka bir cepheden yeniden yorumluyor. Yazar, uyruklarından yalıtılmış halde yaşamak durumunda kalmış, geleneksel yönetim anlayışların tarihini de gözden geçiriyor.
#Jane HathawayOsmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı 2'nci Abdülhamid’in adı, geçtiğimiz hafta David Beckham’ın oğlunun düğünüyle gündeme geldi. İddiaya göre gelinin annesi Claudia Peltz'in boynundaki 94,80 karatlık elmas, aslında Sultan 2'nci Abdülhamid tahtan indirildiği esnada 'kaybolan' en nadide parçalardan biriydi... İddianın peşine düştük. Karşımıza ise gizemi hâlâ çözülemeyen Abdülhamid’in 'kayıp çantası' çıktı…
#2. AbdülhamidEnderun usulü teravih nasıl kılınır sorusu, pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Enderun usulü teravih, Osmanlı döneminde uygulanan ezan, kamet, Kur'an-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu ramazan ayının kadim saray geleneği "enderun usulü teravih", Ramazan ayına kısa bir süre kala gündeme geldi. Enderun usulü teravih, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yanı sıra 34 camide kılınacak. Peki, Enderun usulü teravih nedir, nasıl kılınır?
#Enderun Usulü Teravihİstanbul Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’nın son parçası olan ve içerisinde Osmanlı sarayında görev yapmış isimlerin kabirlerinin de bulunduğu 400 yıllık Ayrılık Çeşme Mezarlığı harabeye döndü. Tahrip edilen tarihi mezarlık zaman zaman definecilerin istilasına uğradı.
#Ayrılık Çeşme MezarlığıDilimize Arapçadan geçen nakkaş kelimesi, ''nakş'' sözcüğünden türetilmiştir. Nakş, resim yapmak, süslemek, tezyin etmek ve işlemek anlamına gelir. İçeriklerine göre kitaplara resimler ekleyen, cami ve medrese gibi mimari eserleri çeşitli motiflerle süsleyen ustalara nakkaş deni. Nakkaşlar ne yapar? En ünlü nakkaş kimdir tüm detayları ile derledik.
#NakkaşKahvenin Osmanlı topraklarında ilk kavrulduğu yer olan Eminönü’ndeki tarihi Beta Yeni Han’dan başlayan, Osmanlı’da saraydaki kahve sunum objelerini göreceğimiz Topkapı Sarayı’nda devam eden ve Balat’ta biten tarihi bir kahve rotasına çıkıyoruz bu hafta...
#Kahve RotasıKuruluşu 19. yüzyılın başlarına dayanan İstiklal Caddesi'ndeki Lebon Pastanesi de kapanıyor. Açıldığı günden bu yana Beyoğlu'nun farklı noktalarında hizmet veren pastane şimdi de 36 yıldır bulunduğu dükkânda ticari hayatını sonlandırıyor. Sebebi ise oldukça üzücü. İşte lezzeti Osmanlı Sarayı'na uzanan, Atatürk'ün de uğrak yeri olan pastanenin öyküsü...
#İstiklal CaddesiTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Atatürk'ün 83 yıl önce bugün gözlerini yumduğu yer olan Dolmabahçe Sarayı 10 Kasım'da ziyaretçi akınına uğruyor. Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak isteyen her yaştan insanlar Dolmabahçe Sarayı nerede sorusunun yanında, giriş ücretlerini ve saatleri konusunda da araştırmalar yapıyorlar. İşte tarihi Dolmabahçe Sarayı bilgileri...
#Dolmabahçe SarayıOsmanlı zamanında kullanılan kelimeler günümüzde detaylı olarak araştırılabiliyor. Birun kelimesi osmanlı zamanında oldukça yaygın olarak tercih edilen bir kelimedir. Birun kelimesinin ne demek olduğu ve hangi anlamları taşıdığı kişilerin ilgilendiği konular arasında bulunuyor. Birun ne demek, ne anlama gelir? Birun kelimesinin TDK sözlük anlamı hakkında tüm detayları derledik.
#TDK70 yaşında aramızdan ayrılan Ferhan Şensoy, Türk tiyatrosundaki 'Meddahlık' geleneğinin de temsilcilerindendi. Şensoy, Münir Özkul'dan 36 yaşında aldığı emaneti, 27 yıl taşıdıktan sonra Rasim Öztekin'e devretmişti. İşte o kavuğun hikayesi ve Ferhan Şensoy'un aklımıza mıh gibi çakılan sözleri...
#Ferhan ŞenoyTürk Edebiyatının gelişmesinde; Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde yaşamış, Batı edebiyatından etkilenmiş pek çok sanatçının büyük katkısı olmuştur. Bir nevi geçiş dönemi olan bu süreçte yaşamış ve çok sayıda eser vermiş edebiyatçılardan biri de Ahmet Mithat Efendi'dir. İşte, Ahmet Mithat Efendi kimdir, edebi kişiliği, romanları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Ahmet Mithat Efendi Kimdir?Fatih Sultan Mehmed Arapça, Farsça, İtalyanca ve Yunanca biliyordu. Batı resmiyle ilgilendiği biliniyordu. İmparatorluğunu tarihi ve coğrafyasıyla tanımak istiyordu. Fatih Sultan Mehmed Han’ı tarif edecek en önemli cümle şu olmalıdır: “Doğu’nun ve Batı’nın efendisiydi ve iki kültürün de sahibiydi.”
#YAZARGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey Hen