Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarAndré Gide’in Doğu’ya, Afrika’ya gidişleri basit bir merak değil, adeta dünyayı avuçlamak için girişilmiş merakın kırbaçladığı yeni yaşam arayışıdır. Gide’in günlükleri aynı zamanda Avrupa aklının su kuyusudur... Kuzey Afrika defterlerinin yer aldığı ‘Amyntas’ta da gözü bir kalem gibi çalışır...
#AmyntasSaf şiirin ne olduğu konusunda nice şairin dönüp baktığı bir isim olan Paul Valery’nin sıradışı bir eseriyle baş başayız. ‘Sabit Fikir’ bir diyalog olduğu kadar iç monolog, bir deneme olduğu kadar oyun hatta sanat ve düşünce eleştirisi diye de okunabilir.
#Paul ValeryKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapAlain Badiou’ya göre aşk, kendini ötekine adamaya ilişkin bir deneyim değildir; aşk, kendini, ötekinin yararına unutmak değildir. Aşk, bir özne-nesne ilişkisi değildir; tam tersine aşk, her kişinin sevgisiyle o tek ‘özne’ye, aşkın öznesine katılması halidir.
#Aşka ÖvgüPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapFrantz Fanon’un ilk kez 1952’de basılan efsane kitabı ‘Siyah Deri Beyaz Maskeler’, insan neden ırkçıdır, beyaz adam neden siyah adamı sömürür, siyah adamın bütün bu olanlar karşısındaki ontolojisi nasıl açıklanabilir sorularının peşine düşüyor. İnsanın siyah-beyaz olarak parçalanmış dramını anlama çabasıyla hâlâ değerli bir çalışma.
#Frantz FanonEdebiyat, kültür ve siyasi tarihin edebi metnin içinde eridiği, iyi bir roman: ‘Viva’. Yazarı Patrick Deville akışkan bir kurgu paralelliği içinde bize hem “şiirsel düzyazı sanatında devrim yapmak isteyen”, ‘Yanardağın Altında’nın yazarı Malcolm Lowry’yi hem de ‘sürekli devrimci’ Troçki’yi anlatıyor.
#Patrick DevilleGün geçmiyor ki 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın çalışmalarıyla ilgili bir tartışma çıkmasın. İktidar kavgaları kadar projelere yapılan itirazlar da yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Son olay da, yönetmen Mustafa Altıoklar’ın zehir zemberek mektubu.