Çiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni dönem hazırlıklarını tamamladı. Yeni dönemle birlikte gerçekleştirecekleri projelerden bahseden kurucu Beril Çelikel, çocukların çok yönlü gelişimlerini takip etmek için uzman desteğinden faydalandıklarını belirtti.
#1Zaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk Yazar“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#Terapiİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiYine bir 10 Kasım geldi. Cumhuriyetin kurucusu, ulu önder Atatürk’ü kaybedişimizin üzerinden 85 yıl geçmiş. Saatler sabah 9’u 5 geçtiğinde, hepimiz için hayat yavaşlayacak, sirenler çalacak ve liderimizi saygı ile anacağız. Peki küçük çocuklarımız için 10 Kasım ne ifade ediyor?
#Konuk YazarErken çocukluk dönemi, 0-8 yaşı kapsayan, gelişimin en hızlı olduğu, temel tutum ve davranışların kazanıldığı insan yaşamı için önemli süreçlerden biri. Bu dönemde çocukların yaşlarına uygun gelişim ölçütlerine uygun özellikler gösterip göstermediklerini takip etmek önemli.
#Konuk YazarÇizgi filmler günümüzde çocuklar için vazgeçilmez bir unsur. Hem çizgi filmlerdeki süper kahramanlar hem de ekranda geçirilen kontrolsüz süreler çocuğun gelişimini ve psikolojisini nasıl etkiliyor? Çocuk-Ergen Psikoloğu Ece Erkan ve Çocuk Gelişim Uzmanı Emel Seri ile ekrandaki süper kahramanların çocuk üzerine etkilerini konuştuk.
#Emel SeriOkul öncesi dönem insan yaşamının temelini oluşturan, çocuğun birçok beceri ve davranışı kazandığı dönemdir. Bu dönemde çocuğa sunulan çevre, fırsatlar ve eğitim ileriki yıllarda yaşamını büyük ölçüde etkiler. Erken yaşlarda verilen çevre eğitimi, çocuğun çevreye karşı olumlu tutum geliştirmesini sağlar.
#Konuk YazarTeknoloji günlük hayatımızın bir parçası oldu ve günümüzde okul öncesi dönem çocuklarının da teknolojik araçlara olan ilgilerinin giderek artıyor. Okul öncesi dönem çocukları teknolojik araç-gereçlere kolayca ulaşabildikleri bir çağda dünyaya geldiler. Neredeyse her evde bulunan teknolojik araçlar çocukların ilgisini çekiyor.
#Konuk YazarErzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 6 ilçede uyguladığı 'Gezici Anaokulu'nda görevli 15 öğretmen, öğrenci sayısının yetersizliği nedeniyle okulların kapatıldığı mahalleleri dolaşıp, haftanın belirli günlerinde taşımalı eğitim kapsamında olmayan 220 okul öncesi dönem öğrencisine eğitim veriyor.
#AnaokuluÇarşıda, pazarda, okul bahçesinde ya da bir parkta çocukların elinde... Kısacası her yerde karşıma çıkıyor. Adı Huggy Wuggy. Popülerleşen bir dijital oyun karakteri. ‘Fırsat bu fırsat’ diyerek oyuncağını da ürettiler hemen. Ne yalan söyleyeyim pek sevimsiz ama alıcısı çok. Bizim zamanımızda sadece ‘Chucky’ vardı. Şimdi biri bitiyor, diğeri başlıyor. Squid Game, Mavi Balina, Momo... Huggy Wuggy de çocuklar için en az bu saydıklarım kadar tehlikeli. Oyun ve oyuncakları, İtalya’da 6 yaşındaki bir çocuğun 3 yaşındaki bir çocuğu oyundan etkilenip boğmaya kalkması ile yasaklandı. Bizde de #huggywuggyyasaklansın kampanyası var. Elbette yasaklansın ama sadece yasaklama ile çözülür mü bu iş? Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken başka neler var? Sordum.
#Huggy WuggyOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk YazırTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#DijitalVygotsky, çocuktaki gelişime sosyokültürel bir anlayış ile yaklaşım göstermektedir. Bu yönde çocuklardaki gelişme odaklamıştır. Yaptığı gözlemler ve çalışmalar sonucunda kuramının genel hatlarını oluşturmuştur. Daha sonraki süreçte kuram, tamamıyla meydana gelmektedir. Bu yönüyle Vtgotsky'nin kuramı çocuklara odaklanmakta ve çocukların dil gelişimi gibi pek çok faktörü içine almaktadır. Kuramında da bunlar yer vermektedir. İşte, Vygotsky bilişsel gelişim kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimBu ayın başında Ankara’da yapılan 20. Milli Eğitim Şûrası’nın başlığı “Eğitimde Fırsat Eşitliği” olmakla birlikte, kamuoyunda en çok tartışma yaratan sonuçlarından biri okul öncesinde din, ahlak ve değerler eğitimine başlanması konusunda alınan tavsiye kararı oldu.
#Mahmut ÖzerÜlkemizde özel gereksinimli bireylerle ilgili hukuki, sosyal, kültürel düzenlemelerin Cumhuriyet sonrası dönemde çağdaş ülkelerle paralel bir seyir izlediği söylenebilir. Türkiye’de özel gereksinimi olan bireylerle ilgili hizmetlerinin başlıca yasal dayanakları, 1997 yılında yürürlüğe giren 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve buna dayalı olarak çıkarılan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun’dur. 2009, 2010 ve 2012 yıllarında da değişikliklere uğrayan yönetmelik son şeklini ise 2018 yılında aldı.
#PROF. DR. S. SUNAYYILDIRIM DOĞRU KİMDİR?Deprem, insanlık tarihi boyunca mütemadiyen yaşanan ve en fazla ölüme yol açan doğal afet olayıdır. Ülke olarak depremler yüzünden çok büyük acılar yaşadık ve yüzbinlerce insanımızı kaybettik. Geçen haftalarda yaşanan Düzce depremi ve sonrasında Erzurum depremi hepimizi endişelendirdi ve acaba beklenen depremler yaklaşıyor mu? Diye düşündük. Depremin ne zaman olacağını tahmin etmek henüz mümkün değil ama depremin yıkıcı etkilerini ve olası can kayıplarını azaltmak hala mümkün. Kaygı içerisinde beklemek yerine harekete geçmek daha makul ve mantıklı bir seçenek olarak önümüzde duruyor. Durumun ne kadar ciddi olduğunu görmek için araştırmalara birlikte göz atalım.
#Doç. Dr. Özkan Sapsağlam Kimdir?Oyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?Ekran bağımlılığı yaşı pandemi döneminde geriledi. Yani artık çocuklar daha erken yaşta ekran bağımlısı oluyor. Bu durumda pandeminin yanı sıra dijital oyunlar ve sosyal medyanın giderek yaygınlaşması da etkili. Okul öncesi öğretmenleri , 36-48 aylık uyum sürecindeki çocukların akranlarıyla oyun oynamak yerine tablet ya da telefon istediğini söylüyor. Hatta kreşlerde öğretmenler 24 aylık çocukların da ekran bağımlısı hâle gelmesinden şikayetçi. Ülkemizde yapılan son çalışmalar gösteriyor ki ekran kullanım yaşı 6 aylık bebeklere kadar geriledi. Diğer yandan okul öncesi dönem çocuklarının önerilen süreden 5 kat daha fazla ekrana maruz kaldıkları saptandı. Velilerse durumdan şikayetçi. Ancak evden çalıştıkları için ekranları hayatlarının bir parçası hâli getirmekten başka bir yol bulmakta zorlanıyorlar. Peki ekran bağımlılığı yaşı düşerken neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli?
#Ekran BağımlılığıMatematik ve müzik, bilim ve sanatın iki elemanıdır. Ancak matematik pek çok öğrencinin eğitim hayatında sıkıntılı ve zor bir ders olarak kabul ediliyor iken müzik, pek çok kişi için çok daha eğlencelidir, hemen herkes tarafından sevilir. Oysa aslında birbiri ile oldukça ilişkili olan bu iki dala neden bu denli farklı yaklaşırız?
#Prof. Dr. Ece Karşal Kimdir?Ebeveynlere çocuklarıyla keyifli vakit geçirme fırsatı yaratan masalların, zihinsel gelişim üzerindeki etkisi de büyüktür. Yıllardır genellikle uyku öncesi aktivitesi olarak hepimizin çocukluk anılarında yerini almış olsa da adalet, iyilik, dürüstlük gibi hayata dair kavramların kazanılması açısından okul öncesi dönem çocuklarına masal okumak önemlidir.
#SanatOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiToplumumuzda yaygın bir davranış biçimi var: Yetişkinler, çocukları “Seni çirkin!” diye seviyor, ona ait bir eşyayı alıp “Vermem vermem, bu benim işte” gibi cümlelerle çocukla inatlaşabiliyor. Sıradan gibi görünen bu durum çocuğu büyük hayal kırıklığına uğratıyor.
#Çocuklar