Güncelleme Tarihi:
Okul öncesi dönem çocukları bilişsel gelişim açısından işlem öncesi dönemdedir. Bu durum, küçük çocukların soyut ifade ya da değerleri henüz kavrayamadıkları anlamına gelir. Aynı zamanda uzun süre hareketsiz kalamaz ve olaylara odaklanamazlar. Bu nedenle yoğun törenler, akademik ve bilimsel içerikler, küçük çocuklar için anlamlı olmaz. Bunun yerine çocuklar ile onların dünyasında yeri olan yöntemlerle iletişim kurmak daha faydalı olur. 10 Kasım’a denk gelen hafta, okullarda Atatürk haftası olarak yer alır. Çocukların oyun ve etkinliklerinde Atatürk ve bayrak teması sıklıkla kullanılır. Çocuklar boyama, kesme yapıştırma ve parça birleştirme yaparak, ortaya çıkardıkları ürünleri sınıf ve koridor duvarlarında sergilerler. Okuma saatinde Atatürk’ü anlatan çizgi roman ya da büyük resimli kitaplar kullanılır. Bununla birlikte aileler çocukları ile birlikte okula paralel anlatım ve etkinliklerde bulunabilirler. Çocukların bildiği ve sevdiği konulardan hareket ederek, ufak paylaşımlar yapılabilir.
GÖRSELLERLE ATATÜRK ANLATILABİLİR
Örneğin Atatürk’ün doğa ve hayvan sevgisi çocuklara gösterilebilir. Atatürk’ün doğayı ve ağaçları çok sevdiği, bir ağaç kesilmesin diye kocaman bir evi kenara kaydırdığı anlatılabilir.
PROF. DR. GÖKHAN DUMAN KİMDİR?
1995 yılında Gazi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Çeşitli devlet okullarında öğretmenlik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Yüksek Lisans ve Doktora Burs sınavını kazandı. Bilim Uzmanlığını Okul Öncesi Eğitimi alanında Colorado Denver Üniversitesi’nde tamamladı. Okul öncesi eğitim derslerine ek olarak özel eğitim ve istatistik derslerini de alarak, okulu bir dönem erken bitirdi. High-Scope ve Head-Start eğitim programı uygulayan anaokullarında öğretmenlik yaptı. Yüksek lisansını başarılı ve erken tamamlaması nedeni ile New York Eğitim Ataşeliğinden teşekkür belgesi aldı. Doktora için Dr. Reynaldo GOMEZ tarafından Arizona Eyalet Üniversitesine davet edildi. Duman, doktorasını yaparken, aynı zamanda Arizona Eyalet Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Doktorasını Ana Dal: Okul Öncesi Eğitim ve Yan Dal: Özel Eğitim olarak yürüttü. Bu süreçte nitel araştırma, kaynaştırma eğitimi, tematik yaklaşım ve oyun tabanlı öğretim üzerine uzmanlaştı. Özel gereksinimi olan çocukların gelişimine yaptığı katkılar nedeni ile çalıştığı birimden altı adet teşekkür belgesi, bir adet maaşlı izin ödülü ve Arizona Eğitim Fakültesinden bir adet teşekkür belgesi aldı. 2007 yılında Türkiye’ye dönerek, anaokulu çocuklarının oyun davranışlarını kültürlerarası olarak incelediği doktora tezini Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Okul Öncesi Eğitim alanında tamamladı. Doçentliğini ve profesörlüğünü Okul Öncesi Eğitim Öğretmeni Yetiştirme Temel Alanında aldı. Halen Gazi Üniversitesi, Okul Öncesi Eğitim Ana Bilim Dalında çalışan Prof. Dr. Duman, akademik çalışmalarının yanında, çocuklar için şarkı, hikâye ve eğitsel materyaller üretiyor.