okul başarısı haberleri sayfasında okul başarısı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2500 okul başarısı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anne-babalar bazen çocuklarının okul başarısındaki sorunların ‘anlama eksikliği’ne bağlı olduğuna dair yanılgıya kapılıyor. Ancak asıl sebep görme bozukluğu olabilir. Uzmanlar “Bir çocuğun öğrenmesinin çoğu görseldir, bu nedenle gelişimi görme yeteneğine bağlıdır” diyor.
#Görme BozukluğuBritish Council’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki gençler eğitim sisteminden memnun değil. Gençlerin yüzde 26’sı ne okuyor ne çalışıyor. Spora ve sanata vakit ayıramadıklarını söylüyorlar ve yarısı hiç spor yapmıyor. Evliliği hayallerinin peşinden gitmek ve yaşamlarını kendi tercihlerine göre sürdürmek için bir çıkış yolu olarak görüyorlar.
#British CouncilUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuOkulların açılmasına az bir süre kala Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı beslenme önerileri geldi: “Çocuklar kahvaltıda peyniri, yumurtayı, ekmeği atlamasın. Okulda öğle yemeği veriliyorsa yemeklerinizi yemekhanede yiyin. Verilemiyorsa ekmek arası köfte, tavuk, peynir tüketin.”
#Sağlık BakanlığıAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıGünümüzde artan teknolojiyle görme bozukluğunun daha da fazlalaştığını belirten uzmanlar, göz sağlığı için uyarılarda bulundu. Açık havada daha çok vakit geçirilmesini öneren uzmanlar, bilgisayar ekranının ise 50 cm uzaklıkta olması gerektiğini söyledi.
#DSÖSevgili Hürriyet okurları... 11 Eylül’de ilk ders zili çaldı, çocuklarımız okullara başladı. Bu süreçte bir aya yaklaşmış olsak da öğrenciler hâlâ okula uygun olan yaşam biçimine geçmekte biraz zorlanabiliyorlar. Uyku düzeni ve kahvaltı en önemli hususlardan. Bu hafta çocukların okul başarılarını etkileyen hususları Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe ile konuştum işte verdiği önemli bilgiler...
#Şenol KalyoncuOkulların açılması ve yeni bir eğitim yılının başlaması, hem öğrenciler hem de aileler için yepyeni bir dönem, yepyeni bir heyecan anlamına geliyor. İlkokuldan üniversiteye tüm öğrenciler, ders çalışmaktan dinlenmeye, sosyalleşmekten eğlenmeye kadar birçok farklı ihtiyaca cevap veren ve kendi tarzlarını da yansıtan bir odaya ihtiyaç duyarlar. Peki bu kadar ihtiyaca cevap veren bir oda nasıl planlanır? İşte detaylar…
#Sponsorlu İçerikOkullar açıldığından beri anne babaların birincil gündemi çocukların okul başarısı oldu. Peki, ama ‘okul başarısı’ndan ne anlamalıyız? Notlarının yüksek olması çocuğun başarılı olması anlamına gelir mi? Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan “Başarı göreceli bir kavramdır, ama hedef koyup o hedefe doğru ilerleyen insan başarılıdır. Çocuklarınıza hedef koymayı öğretin” diyor.
#OKULBağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk Yazar2023 yılı sınav takvimi henüz açıklanmamış olsa da ilk ders zilinin çaldığı eylül ayından bu yana 8. sınıf öğrencileri, aileleri ve eğitimcilerle birlikte milyonlarca insanın en önemli gündem maddesi LGS. Akademisyen eğitimci Can Uysal, okul ders notu başarılarıyla öne çıkan öğrencilerin, çoklu sınav ortamının stres uyaranları ile yetersiz kalabildiklerinin altını çiziyor.
#LGSÇocuğun haftalık ders programı tutmayı alışkanlık haline getirmesi ve okul, oyun ve diğer etkinlikleri planlaması, genel hayat planını öğrenmesi açısından çok önemli. Uzmanlar, haftalık ve günlük plan yapmanın, çocukların disiplinli olmasını sağladığını ve sorumluluk bilincini geliştirdiğini söylüyor.
#Ömür KurtDerin sessizlikler, hamleler ve gergin hareketler, rakibinin ve kendisinin olası hamlelerini hesaplayan sürekli çalışan bir beyin, son dönemlerin popüler dizisi The Queen’s Gambit’in de hepimizin üzerindeki etkisiyle sizi atların, kalelerin, vezir ve şahın diyarına götürüyorum. Satranç diyarına...
#SatrançGeleneksel çocuk oyunlarının, el, göz, kas koordinasyonunu, hızlı ve pratik olmayı, beden hareketlerindeki esneklik ile motor becerileri geliştirdiği günümüzde kitaplara kadar giren kanıtlanmış bir bilgidir. Özellikle çocukluk döneminde zekanın oyunla keskinleştiği, algının ise oyunla güçlendiği gerçeğinden hareketle öğrenciler, eğitsel ortamlarda oyunlaştırma tekniği kullanılarak temel bilgilerle buluşturulmalı.
#Konuk YazarÖğrenciler için okul zili çaldı. Herkesin sınıfı, öğretmeni, kiminle oturacağı belli ve kitapları, kırtasiye malzemeleri tamamlandı. Artık ders öğrenme zamanı. Günümüzde hayat zorlaşıyor mu, kolaylaşıyor mu diye düşünürken kendi çocukluğuma gittim. İlkokulda herkes okula yürüyerek gider, o yolda güzel sohbetler edilir, ömür boyu sürecek dostlukların temeli atılırdı. Belki bu durumda bir çocuk günde ortalama 3 bin adım atar, okul çıkışı sokakta oynar, fiziksel aktivitesi de daha çok artardı.
#Beslenme ÇantasıÇocuklukları boyunca çocuklar evde ve okulda değişikliklerle karşılaşırlar. Bu değişiklikler küçük olabilir ve fark edilmeyebilir ya da yaşamı değiştirebilir. Anaokuluna anasınıfına başlamak, çocuklar için birçok değişikliği içeren bir geçiştir. Oysa bu süreçte ebeveynlerin çocuklarının evden okula geçişine katılımının önemi yeterince vurgulanamaz. Sevecen, çocuğunu destekleyen bir ebeveynin desteğiyle, bu geçiş çocuk için olumlu bir deneyim olabilir, ona özgüven ve başarı duygusu verir.
#Konuk YazarAkıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı? İşte çocuklarına akıllı telefon vermeyi reddeden ebeveynler ve uzman görüşleri...
#Akıllı TelefonDoğa etkinlikleri, çocukların günlük hayatta gerçekleşen bulutlanma, şimşek, yağmur, rüzgar, bitkilerin gelişim özellikleri, hayvanların tür ve karakteristikleri gibi doğa fenomenlerini anlaması ve öğrenmesi için yapılan eğitsel çalışmalardır.
#TÜBİTAKMart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#Koronavirüs20 Ocak 2021 tarihli “Evde Sağlıklı Yaşam Ama Nasıl” başlıklı yazımda “düzenli ve yeterli yapılan fiziksel aktivitenin çocuklar ve ergenlerin fiziksel sağlıkları ile birlikte, psikolojik, sosyal ve bilişsel sağlıkları üzerinde de olumlu etkileri olduğunu, bu nedenle çocuk ve gençlerin günlük en az 60 dakika fiziksel aktiviteye katılım alışkanlığının gelişmesi ile sağlıklı yetişkinlik döneminin temelinin oluşacağını” belirtmiştim.
#Spor Ve Akademik BaşarıPsikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, Türk ailesini yakından tanıyan ve gözlemleyen bir uzman. “Okullar ve eğitim kurumları kadar sizlerin de sorumlulukları var” diyen Prof. Dr. Baltaş, aileleri çocukların egolarını şişirmemeleri için uyardı...
#Acar BaltaşOkul çağındaki çocukların beslenmesi hem okul başarısı hem de sağlıklı bir beden için olmazsa olmaz. Beslenme hazırlarken zorlandığınızı biliyoruz. Çocukların sevmediği gıdalar, tüketmediği yemekler işin içine girince beslenme hazırlamak daha da zorlayıcı hale gelebilir. Önerilerimize kulak vermeye ne dersiniz?
#Beslenme Çantası