TEOG sınavlarıyla ilgili öğrencilerin öncelikle, kesinlikle ve kesinlikle çok rahat olmalarını tavsiye eden Şamil Saribaş bunun nedeni olarak sınavın önceki yıllara göre hem format hem zorluk derecesi açısından çok daha kolay olduğunu belirtti. Önceki yıllarda (OKS sistemi) 100 soru için 120 dakika verilirken; yani bir soru için 1,2 dakika verilirken şu anda her branş ve soru için öğrencilerin 2 dakika zamanları olacak. Bunun yanında tek oturumda 2 saat dikkatlerini toplamakta zorlanan öğrenciler artık 40’ar dakikalık oturumlar ve hatta iki güne yayılmış bir şekilde çok daha rahat girebilecekler.
Haberin Devamı
UNUTMA BU SADECE BİR SINAV
Her ne yaşamış ve yaşayacak olursan ol, bu sınavın sonucu neleri belirleyecek olursa olsun. Unutma bu sadece bir sınav.
Sınavlar Çarşamba-Perşembe günleri yapılacak bu nedenle 25 Nisan Pazartesi günü ders çalışmayı artık bırak. Kafana takılanlar varsa tabiki göz atabilirsin. Bu hafta sonu tatilin keyfini çıkar, rahat ol istediklerini yap.
Salı akşamı sınavda yanına alacaklarını hazırla. Sınav giriş belgen ve kimliğin yanında olsun.
Sınav sabahları kahvaltında farklılık yapma. Her sabah ne yediysen sınav sabahı da onu ye. Özellikle iyi geçen deneme sınavlarını hatırla o sabahlar ne yediysen benzer bir kahvaltı yapman iyi bir tercih olur.
Her akşam kaçta yatağa girdiysen sınav akşamları da öyle yap. Uyuyamıyorsan da yataktan çıkma.
Sınav günü ne giymek istiyorsan onu giy. Rahat olması, seni iyi hissettirmesi önemli. Açık renkleri tercih edebilirsin.
20 SORU İÇİN 40 DAKİKA FAZLASIYLA YETERLİ
Sınavlara kendi okulunda belki de kendi sınıfında gireceksin bu büyük bir avantaj ve rahatlık. Sadece farklı öğretmenler sınav görevlisi olacak. Sınav öncesi ve sırasında kimin ne yaptığına, nasıl davranışlar sergilediğine, hızlı ya da yavaş olmalarına takılma, yorumlama. Kendi performansına odaklan.
Kaygılanırsan kaygını kontrol edebileceğini unutma. Olumlulara odaklanıp, nefes egzersizleri ile sakinleş. Boşver herkesi. Sen elinden geleni yaptın ve her oturumda harika bir sınav süreci yaşayacaksın.
Sınav görevlilerinin her söylediğini dikkat ve özenle dinle, dediklerini sakin bir şekilde uygula.
Sınıfta seni rahatsız eden şeyler varsa mutlaka sınav görevlilerinden yardım iste, rahat ol. Değişmeyecek koşullara takılma, elinden gelenin en iyisini yapmaya özen göster.
Bugüne kadar en iyi yaptığın denemelerde hangi teknikleri kullandıysan bu sınavda da aynılarını kullan. Şimdi değişiklik yapman doğru değil.
Sınava başlamadan hem kitapçık kontrolü hem de karşılaşacağın soruları, şekillere bir ön hazırlık olması adına hızlıca bir göz at. Soruların uzunluğu, şekillerin garipliği, farklılığı gibi hiçbir şey seni korkutmasın. Hepsi bildiğin çalıştığın konular ve sadece odaklanarak çözebilirsin. Ne de olsa daha önce denemelerde yapabildiğini gördün.
Zorlandığın soruda şunlar olabilir; bilgi eksikliği, dikkatsizlik, okuma hatası, çok zor/eleyici bir soru ya da o an için anlayamıyor/yorumlayamıyor olabilirsin daha fazla takılmadan boş bırakarak diğer soruya geç. 40 dakikan var ve bu zaman sana fazlasıyla yetecektir.
Her sorunun standart bir çözüm süresi var; sorularla kavga etme. Normal sürende çözüme yaklaşamadıysan hemen o soruyu işaretleyerek diğer soruya geç.
EN AZ %75’İNİ ZATEN YAPARSIN
Sorulara önyargılı yaklaşma. Yapabildiklerin zaten belli, önemli olan zorluk derecesi, turlamaya bak, acele etme. Birinci sınavların seni ne kadar zorladığını ve sonrasında soruların ne kadar kolay olduğunu gördün. Bu sınavda kesinlike daha fazlasını yapabilirsin.
Yanında mutlaka saat olsun ve mutlaka zamanı kontrol et.
Koyu renkli, altı çizili, olumsuz ifadeli sorularda ayrıca dikkatli ol. Acele etme.
Sınavda her şeyin altını çizme hem zaman kaybı hem dikkat dağıtıcı. Odaklanacağın bilgilerin altını çiz.
EMİN OLMADIĞIN SORUYU İKİNCİ TURA BIRAK
Sınav sırasında bunaldığında, dikkatini toparlamakta zorlandığında; bırak kalemi, dik otur, birkaç kez derin nefes al, gerin, omuzlarını kollarını hareket ettir, gözlerini ovuştur ve 30-40 saniyeni alacak bu yenilenme ile sınavına daha iyi bir şekilde devam et. Sakın zaman kaybı diye düşünme; maraton koşusunda ayakkabının bağcığı çözülse 20 saniye zaman ayırıp bağlamadan mı devam edersin?
4 cevap şıkkından dördüne yanlış diyerek eleyip üzerini çizemediğin sürece cevabı asla doğrudan işaretleme. Tek tek yanlışla demiyorum, sadece diğerlerinin neden doğru olamayacağını sanki öğretmenin sana anlatıyormuş gibi kendi iç sesinle konuş.
İki şık arasında kalmak da bir başarıdır ancak emin olmadığın sürece ilk turda işaretleme yapma. 20 soruyu da çözdükten sonra boş bıraktığın ya da emin olmadıklarına tekrar bakman için yeterince zamanın olacak.
KENDİNE GÜVEN, BAŞARACAKSIN
Bugüne kadar belli bir başarı gösterdin bu sınavda da en az o kadar başarılı olabilirsin, kendine güven ve herhangi bir deneme sınavı rahatlığında soruların etrafında dolaşarak nasıl çözeceğine karar ver.
Şimdi bu önerilerin tümünü okumuş olan sen bu sınav stratejilerini iyice özümse ve son hazırlıklarını tamamla. Sınav anının hayalini kur ve istediğin gibi geçecek, harika bir sınav deneyimini zihninde yaşayarak rahatla. Yapılacak 6 sınavın da harika geçmiş olacak.