Paylaş
Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı, çocukların büyüme ve gelişmelerinde etkili olduğu kadar, okuldaki başarıları için de çok önemli bir yere sahip… Sağlıklı ve yeterli beslenmeyen öğrencilerde; dikkat dağınıklığı, öğrenmede güçlük, davranış bozuklukları, karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, uyku hali gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu sağlık sorunlarına bağlı olarak, okulda devamsızlık artar ve okul başarısı zincirleme olarak azalır.
Çocuklara özellikle anaokulu ve ilkokulda sağlıklı ve yeterli beslenme eğitimi çok iyi verilmelidir. Temel eğitim dediğimiz konu beslenmeyi de kapsamalıdır. Küçük yaştan itibaren sağlıklı ve yeterli beslenen, yaşam tarzını değiştirmeyi öğrenen çocuk, erişkin olduğunda kolay kolay kötü beslenmez. Temel beslenme eğitimi konusunda aileler, okul aile birliği, öğretmenler ve Sağlık Bakanlığı’nın iş birliği içinde olması gerekir. Sağlıklı ve başarılı toplumların temeli ilkokulda başlar. Bugünün sağlıklı beslenerek büyüyen çocukları, yarının sağlıklı ve başarılı erişkinleri olacaklardır.
Çocukların mutlaka yatma saatlerini ebeveynlerin kontrol etmeleri gerekmekir. Büyüme hormonu gece salgılandığı için çocukların en geç 21:00 veya 21:30’da uyku için yatağa gitmiş olmaları gereklidir.
Kalsiyumun en iyi emildiği saatler gece saatleridir. Kalsiyum güçlü kemikler için şarttır. Gece yatmadan 1.5-2 saat önce 1 bardak yağsız süt içerek kalsiyum alımını artırabilirsiniz.
Gece yatmadan önce ağız sağlığı için çocukların mutlaka dişlerini fırçaladıklarından emin olmamız gereklidir.
Gece uykuda bile metabolizmamız çalıştığı için sabah kalktığımızda kan şekeri seviyemiz biraz düşüktür. Bu nedenle güne zinde başlayabilmek için mutlaka güzel bir kahvaltı yapmak gerekir.
Okulda verilen öğle yemeğinde kızartmalı ve karbonhidratlı gıdalar yan yana geldiyse, bilin ki çocuğunuz öğleden sonra derste uyuklayacaktır. Çünkü aşırı insülin salgısı nedeni ile göz kapakları ağırlaşır, uyuklama hali başlar. Özellikle de akşam eve geldiklerinde yemek yeme atakları ortaya çıkar.
Öğleden sonra yapılacak ara öğün ile çocukların kan şekeri dengesi sağlanabilir. Ara öğünde 1 kutu süt + meyve veya 1 kutu süt + avuç içi kadar çiğ kuruyemiş tercih edilebilir.
Okulda ve evde beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği tercih ederek, çocuklarınızın daha enerjik olmalarını sağlayabilirsiniz .
Günlük 2-2.5 litre su içen çocukların konsantrasyonları daha yüksek olur.
Sulukların mümkün ise cam şişe olması ve her gün yıkanması daha sağlıklı olacaktır.
Ebeveynler çocukların her gün süt grubunda yer alan süt-yoğurt, et grubunda yer alan et-tavuk- yumurta-peynir-kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubunda yer alan ekmek-bulgur- makarna-pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tükettiğinden emin olmaları gerekir.
Düzenli olarak yapılan egzersiz, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişmelerine katkı sağlar. Özellikle de takım oyunları oynayan çocuklar iletişimde ve derslerde başarılı olur.
Sağlıklı yaşam için çocuklara beslenme kadar önemli olan el yıkama ve tuvalet alışkanlığının da kazandırılması gerekir. Çok basit görülen el yıkamama alışkanlığı, birçok enfeksiyonu vücudumuza ve evimize alabilir.
Paylaş