Sınav kaygısı, kişinin önemli olduğunu düşündüğü sınav hakkında öncesinde, sırasında ve sonrasında düştüğü yoğun bir performans anksiyetesidir. Kişinin yaşantısında deneyimlediği olaylar ya da durumlara karşı oluşturduğu anlam kişide bir duygu yaratır ve bu duygu anlam kendini tekrar ettikçe tekrarlanır.
#Sınav Kaygısı İçin Ailelere TavsiyelerMilli Eğitim Bakanlığı’nın bugüne kadar okullarda milyonlarca öğrenci ve veliye sağladığı ücretsiz psikolojik danışma hizmetini kaldıracağı iddia ediliyor. Eğer bu yönetmelik taslağı onaylanırsa, çocuklar ve veliler ortalama 200-300 TL arası ücret vererek psikolojik danışmanlık almak zorunda kalabilir!
#Güzin AblaYüz binlerce öğrenci iyi bir üniversiteye girmek için hazırlıklarına hız verdi. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart’ta yapılacak. Sınav için başvurular ise, 18 Ocak’ta bitecek. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi psikologlarından Süreyya Kitapçıoğlu, "Sınav kaygısı yaşayan kişide birtakım fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtiler ortaya çıkıyor. Bunlar sınav öncesinde veya sınav anında kendini gösterebiliyor. YGS başvurularıyla artan kaygılar başarıyı olumsuz etkiliyor" dedi.
#Sınav KaygısıSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarArama motorunun istatistiklerini incelediğimizde 4-17 Ağustos tarihleri arasında yüzde 100 oranında “okullar ne zaman açılıyor” anahtar cümlesinin tarandığını görmek mümkün. Bu aramanın, veliler tarafından mı yoksa öğrenciler tarafından mı yoğunlukla yapıldığını ne yazık ki kestiremeyiz. Ancak görülen o ki, okul açılıyor ve arama yapan birileri, bu durum için hazırlanmaları gerektiğini biliyor.
#Konuk YazarÇocuklarımızın hayatı için çok önemli bir sınav olan LGS kapımızda. 'Sınav' kelimesinin tek başına kullanılması bile bazen insanın heyecanlanmasına ya da kaygı duymasına neden olabiliyor. Duyguların yaşamımızda davranışlarımıza yön vermek gibi çok önemli rolleri vardır.
#Konuk YazarFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk Yazarİstanbul Üniversitesi’nin kapılarını ziyaretçilere açması tartışma yarattı. Kampusta hatta amfide tanımadıkları kişilerle yan yana gelen öğrenciler ‘güvenlik kaygısı duyuyoruz’ dedi. Üniversite yönetimi ise dün güvenlik tedbirlerinin alındığını ve bu uygulamanın yalnızca hafta içi belirli saatlerde bahçeyle sınırlı olacağını duyurdu.
#İstanbul ÜniversitesiTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, yönetmelik değişikliği ile 4'üncü sınıfta da sınav saati uygulamasının kaldırılması ile ilgili, "Sınav odaklı bir ölçme sistemi yerine sonuç odaklı bir ölçme sistemine geçiyoruz. Aslında tek bir saatte sınav yapmak öğrenci psikolojisine uygun değil, biz bunu sürece yaymış oluyoruz" dedi.
#MEBLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına sayılı günler kala güzel bir lisede okuma hayaliyle sınava hazırlanan aday öğrencilere sınav kaygısını yenmelerini sağlayacak önerilerde bulunan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ragıp Özyürek, “Öğrenciler sınavın son günlerinde olabildiğince dinlensinler” dedi.
#LGSÜlkemizde yakın zamanda yaşanan deprem felaketi hepimizi derinden sarstı ve üzdü. Yaşanan tüm zorluklarla baş etmeye çalışırken eğitim-öğretim aksadı, deprem bölgesinde eğitim-öğretime devam eden 3 milyon 600 bin öğrencinin 217 bini başka illere nakil oldu. Bu durum özellikle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ile üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerimiz için ayrı bir dezavantaj oluşturdu. Öğrenciler sınava hazırlanma sürecinde kişilik özellikleri, yüksek beklenti, ebeveyn tutumu ve kıyaslamalar gibi nedenlerden dolayı sınav kaygısı ile karşı karşıya kalabiliyorken yaşanan bu süreç stres ve kaygılarını artırdı.
#Konuk YazarBu sene de beklenen zaman geldi çattı ve üç milyondan fazla öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek. Bu dönemlerde birçok haber okuyacak, birçok konuşma dinleyeceksiniz ve sınava doğru yaklaşılan bu son günlerde neler yapılmalı, neler yapılmamalı konusunda birçok bilgiye maruz kalacaksınız.
#Konuk YazarOkul ortamında öğrenciler arasındaki rekabetin anahtarını akademik başarı oluşturur. Araştırmalar akademik başarıyı birçok faktörün etkilediğini göstermiştir. Bu faktörlerden biri de kaygıdır. Kaygı tehdit edilen veya meydan okunan bir ortamda, bireyin kendisini yetersiz görmesi durumunda oluşan duygu olarak tanımlanır.
#Konuk YazarLGS (Liselere Geçiş Sistemi) için geri sayım başladı. Öğrencilerin önünde sadece 7 gün kaldı. Sınav tarihi yaklaştıkça hem onlarda hem de ebeveynlerinde heyecan ve stres artıyor. Uzmanlar uyarıyor: “Çocuklarınızın stres kaynaklı çıkışlarını kişisel almayın, çatışmalardan uzak durun. Son geceyi her zamanki gibi geçirin ve akrabalardan gelen iyi dilek telefonlarını engelleyin.”
#LGSÜlkemizde Millî Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM tarafından yapılan sınavların tamamına yakınında karşımıza çıkan soru tiplerinin başında 'paragraf soruları', doğal olarak bu sınavlara girenlerin korktuklarını ifade ettikleri soruların da tepesinde yer alıyor. Sınavlarda Türkçe paragraf sorularına yönelik korku aslında sınav kaygısıyla oldukça ilgili bir konu. Sınav kaygısı bir yönüyle bütün öğrencilerin yaşayabileceği bir duygu olarak görülebilir. Bir dersi geçmek veya bir okul türüne yerleşmek için yapılan sınavlar doğası gereği öğrencide kaygı oluşturabilir. Bu noktada önemli olan kaygının miktarı ve bu kaygıyla baş edebilme gücüne sahip olmaktır.
#Konuk Yazar5 Haziran’da yapılacak LGS sınavına bir aydan az zaman kaldı. MEB, son yardımcı kaynak kapsamındaki mayıs ayı örnek soruları yayınladı. Uzmanlar ise öğrencilere, bu dönemin tüm konuların tekrar edilmesi gereken dönem olduğunu söyleyip “sınavdan en verimli sonucun, doğru çalışma yöntemleriyle alınabileceği” uyarısında bulundu.
#LGSÜniversite filmleri, öğrencilerin sınava hazırlanırken yaşadığı sıkıntıları, aileleriyle ve birbirleriyle olan ilişkilerini konu ediniyor. Genellikle komedi ya da dram türünde olan bu filmlerde aşk, yalnızlık, gelecek kaygısı gibi temalar da sıklıkla işleniyor. En çok izlenen üniversite, sınav ve ders konulu filmleri detaylı olarak derledik.
İstanbul’da başlayan bir projede 14-19 yaşları arasındaki öğrencilerin sınav kaygısını azaltmak ve sınavdaki başarıyı arttırmak için mandala kullanıyor. İnönü Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya dayanan proje aynı zamanda sosyal bir deney niteliğinde. Proje kapsamında öğrencilerin kendi çizdikleri mandalalarla aynı zamanda bir sergi açması ve ortak bir mandala çalışması yapması planlanılıyor.
#MandalaOrta öğretimde 8’inci sınıf ve 12’nci sınıf öğrencileri için bu sene sınav senesi. Milyonlarca öğrenci, iyi birer lise ve üniversite kazanabilmek için var gücüyle çalışıyor. Biz de öğrenciler için gerekli bütçeyi araştırdık. Örneğin bir hazırlık kitabının fiyatı 50 TL’den başlarken, özel derslerde ortalama saat ücreti 250 TL. Bu ücret 1000 TL’ye kadar da çıkabiliyor.
#Özel DersMilyonlarca öğrencinin hayatını ilgilendiren LGS’ye hazırlık sancılı bir süreç. Ancak sürecin neden olduğu sancılar maalesef sınav olup bittikten sonra hemen yok olmuyor. Sınavın ardından istediği okulu kazanan ya da iyi bir okula yerleşen birçok öğrenci için farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
#Sınav BitiyorUzaktan eğitimle geçen 3 akademik yarı yılın ardından üniversite kampusları yüz yüze eğitimle hareketlendi. Aralarında İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Marmara’nın da olduğu altı üniversite daha dün yüz yüze eğitime başladı. İlk gün kampuslarda ‘yeni normal’e tanık olduk, üniversitelilerle konuştuk. Öğrencilerin tek korkusu yeniden uzaktan eğitime geçilmesi...
#Yüz Yüze EğitimGençlerimizin hayatlarındaki kritik zamanlardan birisi de gelecekteki mesleki kariyerlerini belirleyecek olan YKS sınavıdır. Ebeveynler ve gençler için uzun bir maratonun sonu olarak nitelendirilecek bu sınavın sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, bazı gençler mesleki tercihleriyle çeşitli üniversitelerin yolunu tutarken bazı gençler ise tekrar hazırlanma sürecine geçeceklerdir. Tabii kimi ebeveynler ve öğrenciler sınavlara vermiş oldukları anlamlar doğrultusunda mutluluk, gurur, başarı hissini yaşarken, kimileri de hayal kırıklığı, kaygı, suçluluk, umutsuzluk gibi duygular hissederler.
#DOÇ. DR.SAFİYE SARICI BULUT KİMDİR?