Nohut suyu son zamanların en popüler besinlerinden biri. Gerçekten faydalı mı? Faydalı ise nohut suyu nasıl kullanılır? ve daha pek çok soru merak ediliyor. Gelin bu besinin faydalarına ve nasıl kullanılacağına bakalım.
#Nohut SuyuKış hazırlıklarının vazgeçilmezi ve yemeklerin tamamlayıcısı turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarından. Domates, lahana, salatalık, patlıcan, karnabahar, erik, biber gibi birçok sebze ve meyve ile yapabileceğiniz bu lezzet aynı zamanda çok sağlıklı. Ana malzemenin yanında tuz, sirke ve su ile kolayca turşunuzu hazırlayabilirsiniz.
#Turşu Nasıl YapılırHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebek“Veganlık zor değil mi, nasıl yapıyorsunuz”, “Bal neden yok”, “Balık da mı yemiyorsunuz” Umarım İstanbul VegFest gibi etkinlikler çoğalır da daha çok kişiyle buluşma imkânı buluruz. Böylelikle bitkisel beslenmeye dair merak edilen soruları yanıtlama ve vegan mutfağı tanıtma olanağımız artar.
#Tembel SpagettiYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriKetojenik beslenme, son dönemde hem dünyada hem de Türkiye'de en popüler beslenme biçimlerinden biri haline geldi. Karbonhidrat tüketimini azaltıp proteinler ve yağlara ağırlık veren ketojenik beslenmeyi benimseyenlerin sayısı arttıkça, bu modele uygun tarifler ve malzemeler de sık sık gündeme geliyor. Söz konusu Türk mutfağı olunca ketojenik beslenmeye uygun hamur işleri de birçok kişinin merak konusu haline geliyor. Bugün sizin için ketojenik beslenenlerin gönül rahatlığıyla kullanabileceği un çeşitlerini araştırdık. Bundan sonra hamur işi yaparken bu ipuçları size yol gösterecek.
#Ketojenik BeslenmeDr. Mehmet Öz’e göre mümkün. Kendisi bunun kanlı canlı örneği. En son 10 sene önce hasta olduğunu söyleyen Öz, dengeli beslenir, uykunuza dikkat eder ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmezseniz mevsimler değişirken sağlıklı kalmaya devam edeceğinizi söylüyor. Ama diyelim ki hastalık sizi yatağa düşürmeyi başardı. Dünyanın sonu değil. ABD’de yaşayan yazarımıza telefonla bağlandık, gribi, soğuk algınlığını çabuk atlatmanın yollarını sorduk, kış sağlığıyla ilgili ipuçları aldık.
#SAĞLIKDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkNezleyi de gribi de kolay atlatmakta boğaz bölgesini koruyan özel bazı probiyotik pastillerin etkili olduğunu gösteren ciddi yayınlar var. Bu nedenle hem “ koruyucu” hem de “tedavi edici” özelliği olan ve çoğu Laktobasillus Casei içeren farklı probiyotik çiğneme pastillerini kullanmak, tedavide de korunmada da oldukça etkili.
#Osman MüftüoğluFazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak ister misiniz? Cevabınız ‘evet’ ise Diyetisyen Deniz Zünbülcan’ın bu önerilerini mutlaka uygulayın! Yazın yapılan şok diyetlerin birçok olumsuz etkiye yol açtığını belirten Zünbülcan, sonbahar diyeti ile zayıflamanın püf noktalarını paylaştı, metabolizmayı hızlandıran birkaç tarif paylaşmayı da ihmal etmedi.
#DiyetGeçen hafta gittiğim Kastamonu’da yeni bir ekşi ile tanıştım: Kızamık bitkisinin meyvelerinden elde edilen muhteşem bir şeydi. Bu çok özel tatla da ‘kara çorba’ sayesinde tanıştım. Düğünlerde, bayramlarda içilen bir şölen çorbası. Karalığı, içine konan kızamık ekşisinin koyu renginden kaynaklanıyor.
#KastamonuYeni yılda sağlıkta yeni ve farklı trendlerden ziyade eski sağlıklı alışkanlıklarını “tozlu sandıklardan” yeniden çıkarıp günün şartlarına uydurmak ön planda. Genel olarak da bir çeşit “anneanne mutfağına geri dönüş” söz konusu. Daha bir doğal, daha bir geleneksel besinlere yöneliş var. Diğer detaylar için buyurun…
#Osman MüftüoğluSuşi Japonlar’ın pek sevdiği popüler bir yiyecek. 80’li yıllardan sonra dünyanın her yerine yayıldı. Son dönemde bizde de bir kesimin severek tükettiği besinlerden biri haline geldi. Peki bu “bize yabancı” besin yeterince sağlıklı mı? İsterseniz bu soruya yanıt vermeden önce onu biraz tanıyalım...
#Osman MüftüoğluSağlığımız söz konusu olduğunda probiyotikler de, prebiyotikler de önemli ve her iki kavram da geç farkına vardığımız, önemlerini anlamakta geç kaldığımız son derece mühim sağlık belirleyicileri. İsterseniz önce “probiyotik ne, prebiyotik ne?” onu bir anlamaya çalışıp, daha sonra da aralarındaki farkı kavramaya bakalım...
#KelebekSadece güçlü besinler yiyip içmemiz yetmiyor, güvenli olmaları da önemli bir ayrıntı. Biraz da böyle olduğu için hepimizde ciddi bir “gıda güvenliği telaşı” oluşmadı mı? “Sentetik besinler” diye tanımladığımız katkılı ve zararlı içerikli yiyecek içecekler neden önemli birer sağlık tehdidi? Buyurun...
#Osman Müftüoğlu