Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol

Mercimek çorbası hem formunuzu hem sağlığınızı korur

Hastalıklardan korunmak için kış aylarında bu çorbaları mutlaka tüketin!

Haberin Devamı

Soğuğun kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladığı şu günlerde kış ayının vazgeçilmezi, sofraların baş tacı çorbalar da beslenme düzenimizde yerini almaya başladı. Diyetisyen Oya Neva Demirkol, çorbaların faydaları hakkında bilgiler verdi ve kışın tüketilmesi gereken çorbaları sıraladı.

Çorba deyip geçmeyin ve doğru malzemelerle yapıldığında bu besinin vücudumuza nasıl faydalı etkileri olduğunu keşfedin. Sizlerle önce sağlıklı bir çorba hazırlamanın püf noktalarını, ardından kışın mutlaka tüketmeniz gereken çorbaları ve bu çorbaların faydalarını paylaşacağım. Kilo kontrolüne yardımcı olan ve midede hacimce daha fazla yer kapladığı için doygunluğun daha kolay hissedilmesini sağlayan çorba tüketimini ihmal etmeyin!

SAĞLIKLI BİR ÇORBA HAZIRLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

  • Çorbanızı hazırlarken fazla yağ kullanmaya dikkat edin. Unutmayın, çorbayı hazırladıktan sonra kızartıp üzerine döktüğünüz yağ, çorbanın size yarardan çok zarar getirmesine sebep olabilir.
  • Çorba kolay tüketilebilen bir besin olduğundan ev halkının oldukça seveceği ve yüksek ihtimalle tercih edeceği bir seçenek. Hazır ev ahalisi böyle bir seçeneği tüketmekten yanayken bu besinin besleyici olmasına özen göstermeli. Peki, çorbalara bu besleyici özelliği nasıl kazandıracağız? Tabi ki içerisini yüksek besin öğesi yoğunluğuna sahip yiyeceklerle doldurarak! Çorbanızın sadece yağ, un, salça ve su dörtlüsünden oluşmamasına özen gösterin. İçerisine esmer pirinç, nohut, bulgur, mercimek gibi besinleri katarak çorbanızın besin değerini arttırabilir ve yepyeni tarifler geliştirebilirsiniz.
  • Çorbanıza et suyu, tavuk suyu gibi bol yağlı besinleri katmaktan vazgeçin. Eskilerin klasik bir uygulaması olan; çorbaya et, tavuk suyu katarak çorbanın besleyici değerini arttırmaya çalışmak maalesef amacına hizmet etmiyor. Besleyici değeri son derece az olan ancak buna nazaran yağ içeriği ve kalorisi bir hayli fazla olan et, tavuk suyunu çorbalara katmaktan bir an önce vazgeçmelisiniz. Peki, biz bu çorbalara ne koyacağız dediğinizi duyar gibiyim. Belki de tabularınızı yıkıp et, tavuk suyu yerine sebze suyu gibi alternatifleri değerlendirmelisiniz. Böylece sebzelerin vitamin ve mineral içeriğinden yararlanarak düşük kalorili ve besleyici bir çorba hazırlayabilirsiniz. Evde et, tavuk, kıyma kokusunun çorbada olmasından hoşlananlar varsa bunların yerine küçük et, tavuk, kıyma parçaları kullanmak hem daha sağlıklı hem de daha besleyici bir yöntem olacaktır.
  • Çorbalarınızı bol un ve krema ile hazırladığınızda sadece hazırladığınız yiyeceğin kalorisini daha da yükseltmiş oluyorsunuz. Unlu, kremalı çorbalar yerine kuru baklagilli, bulgurlu, et, tavuk, kıyma parçalı çorbalar hazırlayarak hem damak tadınıza uygun bir lezzet tercih edebilir hem de gereksiz kalori alımını engelleyerek daha besleyici bir çorba hazırlayabilirsiniz.

HANGİ ÇORBALAR SİZE NASIL FAYDA SAĞLIYOR?

Tarhana çorbası: B grubu vitaminlerden zengin, yüksek protein içeriğine sahip tarhana çorbasını sofralarınızdan eksik etmeyin derim. Kalsiyum, demir ve çinkodan zengin bu çorbayı düzenli olarak tükettiğinizde bağışıklığınızın nasıl kuvvetlendiğine inanamayacaksınız. Yüksek lif içeriğinden dolayı sindirimi düzenlemeye de yardımcı olacak tarhana çorbası yüksek kolesterolden, kolon kanserine kadar birçok hastalığı da engellemeye yardımcı oluyor. Ancak inek sütü ve laktoz intoleransı olanlar dikkat etmeliler. İçeriğinde yoğurt barındıran tarhanayı bu kişilerin tüketmesi sindirim rahatsızlıkları, şişkinlik gibi problemlere yol açabilir.

TARHANA ÇORBASININ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Yayla çorbası: Yoğurdun probiyotik etkisi malum! Ancak içerisine biraz da pirinç ve nane girdiğinde enfes yayla çorbası girdiği zaman bu çorba sofraların vazgeçilmezleri arasına girmeye hak kazanıyor. Yoğurt, içerisinde barındırdığı probiyotik etki sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirmeye destek oluyor, yüksek protein içeriğiyle de uzun süre tok kalmanıza ve her daim zinde kalmanıza yardımcı oluyor. Yayla çorba, hem protein hem de karbonhidrat içerdiği için doygunluğun hissedilmesine ve kilo kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olabilir. İçeriğindeki nane sayesinde hazımsızlık gibi sorunların önüne geçen bu çorbanın içerisine pirinç yerine nohut veya bulgur katarak farklı bir lezzet hazırlayabilirsiniz.

YAYLA ÇORBASI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Ezogelin çorbası: Karşınızda bol kuru baklagilli, lezzetli mi lezzetli bir kış çorbası! Kuru baklagillerin yüksek protein ve lif içeriğini bilmeyen yok. Hal böyle olunca B grubu vitaminlerden zengin, sindirim sorunlarına yardımcı, tok tutucu, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan, kanser düşmanı bir çorba çıkıyor ortaya. Bu kış için önerim baklagillerden zengin bu çorbayı mutlaka tüketmeniz. Direncinizi arttırmak için içerisine biraz 1 çay kaşığı zencefil veya zerdeçal ekleyebilirsiniz.

EZOGELİN ÇORBASININ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Sebze çorbası: Öyle bir çorba düşünün ki hem yüksek lif içeriğiyle tok tutsun hem de neredeyse kalorisiz olsun. Böyle bir çorba hayal değil! Dilediğiniz sebzeleri kullanarak hem vitamin minerallerden zengin hem de düşük kalorili bir çorba hazırlayabilirsiniz! İstediğiniz sebzeleri haşladıktan sonra blenderdan geçirip üzerine dilediğiniz kıvama gelene kadar su ekleyeceğiniz bu çorba, zengin vitamin mineral içeriğiyle bağışıklığınızı desteklemeye yardımcı olurken, yüksek lif içeriğiyle de sindirim sorunlarıyla baş etmenizde yardımcı olacak!

SEBZE ÇORBASININ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Mercimek çorbası: Kuru baklagillerin şahı mercimeği sofranızdan eksik etmek olmaz. Bakır, çinko, fosfor, manganez, demir gibi vitamin ve minerallerden zengin bu muhteşem çorba, sadece bağışıklığınızı desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda yorgunluğunuzu giderip daha enerjik hissetmenize yardımcı oluyor. Bu kış hem formda kalmak hem de sağlıklı olmak istiyorsanız mercimek çorbasını tüketmeyi ihmal etmeyin.

MERCİMEK ÇORBASININ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!