Paylaş
Nezlenin de gribin de basit ve kolay bir tedavisi maalesef hâlâ yok. Bu nedenle geleneksel ve bildik yöntemlerden yararlanmakta fayda var. Nezleyi de gribi de kolay atlatmakta boğaz bölgesini koruyan özel bazı probiyotik pastillerin etkili olduğunu gösteren ciddi yayınlar var.
Bu nedenle hem “koruyucu” hem de “tedavi edici” özelliği olan ve çoğu Laktobasillus Casei içeren farklı probiyotik çiğneme pastillerini kullanmak tedavide de korunmada da oldukça etkili.
Hızlı iyileşmeyi sağlayan takviyelerden biri de çinko içeren ürünler. Çinkonun soğuk algınlığına neden ve nasıl iyi geldiği tam olarak bilinmiyor ama etkisi oldukça güçlü.
En etkilisinin 20 miligramlık çinko asetat pastilleri olduğu belirtiliyor. Pelargonium özleri de çok sık başvurulan bir bitkisel destek. Bu Afrika sardunyası özütlerinin bulunduğu damlalardan günde iki-üç kez 30 damla kullanılabiliyor.
Bitkisel destek olarak Elderberry özleri de etkili. Elderberry bizde mürver meyvesi olarak biliniyor. Bu meyveden elde edilen özel bir maddenin virüs öldürücü etkisi olduğu birçok araştırmada gösterilmiş.
KIRMIZI ETiN ALTERNATiFi PROTEiN KAYNAKLARI
- BAKLİYAT GRUBU: Her biri birer protein bombası. Zaten bu nedenle de halk arasında kuru fasulye, bezelye, nohut gibi besinlere “fakirin kırmızı eti” deniyor. Bu grup besinlerin 100 gramında ortalama 15-20 gram protein bulunabiliyor.
- TAM TAHILLAR: Özellikle bulgur güçlü bir protein kaynağı sayılabilir. Tahıllar ve tahıl ürünlerinin 100 gramında 6-8 gram civarında bitkisel protein var.
- KURUYEMİŞLER: Bademi en başa yazın. Arkasına fındığı, cevizi ekleyin. Her birinin 100 gramında 10 gram bitkisel protein var. Ayçiçeği ve kabak çekirdeği tohumu, susam, Antep fıstığının da proteini yüksektir.
- SEBZE VE MEYVELER: Vitamin, mineral ve antioksidan bombası olmalarına rağmen sebze ve meyvelerin 100 gramındaki protein 3 gramı geçmez.
D vitaminim eksik mi?
Eğer aşağıdaki 10 işaretin en az 3 veya daha fazlası sizde de varsa bir laboratuvara gidip D vitamini seviyenizi ölçtürün.
Eğer rakam 60’ın altında ise takviye D vitamini kullanma konusunu ciddi ciddi düşünün.
- Kas ve kemik ağrıları
- Bağışıklık zayıflığı
- Kas güçsüzlüğü
- Yorgunluk
- Gece terlemeleri
- Sıcak basmaları
- Baş ağrıları
- Saç dökülmeleri
- Depresyon eğilimi
- Uyku bozuklukları
KOLLAJEN TAKViYELERi FAYDALI MI?
Kollajen takviyeleri, kas kütlesini ve gücünü artırır, artirit ağrılarını azaltır, cildin esnekliğini ve canlılığını kazanmasını, kırışıklıkların engellenmesini sağlar.
Bazı alternatif tıp hekimleri de leaky gut (sızan bağırsak) sendromunu tedavi etmek için kollajen takviyelerini kullanıyor.
Ayrıca bu takviyeler, metabolizma hızını artırmada, selülit görünümünü azaltmada, saç ve tırnak sorunlarında da kullanılabiliyor.
Kollajende iki tip takviye popülerlik kazanıyor: Hidrolize kollajen (kollajen hidrolizat) ve jelatin. Kollajen takviyelerinin ciddi bir yan etkisi yok. İnek, balık ya da tavuk, yumurta kaynaklı olanlar güvenle kullanılabiliyor. Ama yine de yan etkilerine karşı dikkatli olmakta fayda var. En sık görülebilen yan etkileri ise şunlar:
- Mide ekşimesi
- Hoş olmayan tat
- İçeriğindeki ek maddelere karşı alerji
Gribe nezleye 10 tavsiye
- Koruyucu veya tedavi edici doğal destek olarak Laktobasil Casei içeren probiyotikler ve/veya çinko asetat pastillerinden faydalanılacak.
- Pelargonium veya Elderberry özlerinden istifade edilecek.
- İstirahat edilecek. Dinlenmek çok mühim bir nokta.
- Bol ve sık su içilip vücut asla susuz bırakılmayacak.
- Beslenmeye özen gösterilecek. C vitamini zengini meyveler, protein zengini yoğurtlar, yumurta, balığa ağırlık verilecek. “Tavuk suyu çorbası” hâlâ en favori nezle/grip yemeği. Çorbanın içine zerdeçal, zencefil, bezelye ve mercimek, limon, domates, karabiber, kırmızı pul biber, zerdeçal, maydanoz eklemek ihmal edilmeyecek. Ben bu çorbayı sevmedim diyenlere de alternatifimiz hazır! Lahana/kereviz çorbası...
- Ağız, burun, boğaz temizliği sürdürülecek. Boğaz için sık sık ılık su, bitki çayı içilecek. Adaçayı tercih edilecek, ıhlamura, kuşburnuna fırsat verilecek. Ilık adaçayı ile gargaralar pek etkili.
- Çok az tuz eklenmiş suyla günde 3-5 kez boğaz gargarası yapılabilir.
- Boğaza destek için “zencefil/bal” veya “karabiber/bal” karışımından da istifade edilebilir.
- Süratle C vitamini (günde 1-2 gram) ve D vitamini (1 defada 10-20 bin ünite) takviyesi yapılacak. Takviye 3-4 gün sürecek.
- Eğer hâlâ kırgınlık, halsizlik, ağrılar varsa ağrı kesici olarak “parasetamol” içerenlerle idare edilecek.
Paylaş