BATI dünyası için gizemli doğunun keşfini kolaylaştıran en önemli gelişme Vagon-Li şirketine ait Orient Express’in (Şark Ekspresi) 1883 yılında sefere başlaması oldu. Paris’ten başlayıp İstanbul’da sona eren bu seferler pek çok gezgini İstanbul’a çekti ve dönemin İstanbul’unu anlattıkları kitaplar yazdılar.
#Yahya KemalCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' sözlerine tepki göstererek "Ey Kılıçdaroğlu sen önce başörtülü kızlarımızdan, bacılarımızdan helallik iste" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammına ilişkin "Dar gelirlilerin üzerindeki yükü hafifleteceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim" açıklamasını yaptı. Erdoğan, 'Milletimizle bir müjdeyi daha paylaşmak istiyorum' diyerek "Sondaj filomuza dördüncü gemimizi de ekledik" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan88 yaşında hayata veda eden büyük şair Sezai Karakoç, 1950’lerin ortasından itibaren modern Türk şiirine yepyeni bir soluk getiren İkinci Yeni akımının etkili isimlerindendi. Karakoç, düşüncelerini ‘Diriliş’ kavramı etrafında formüle etmiş bir düşünürdü aynı zamanda.
#Sezai KarakoçSon dakika haberi... Türk şiirinin yaşayan efsanelerinden Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Sadece edebiyat değil siyaset dünyasını da yasa boğan acı haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından verdi. Kalın, "Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu" mesajı paylaştı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) sınıf arkadaşı olan Cemal Süreya, '99 Yüz' adlı deneme kitabında Sezai Karakoç'u şöyle tanımlamıştı: "Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur." Öte yandan Karakoç, yarın toprağa verilecek.
#Sezai KarakoçErich Auerbach’ın başyapıtlarından ‘Dante - Seküler Dünyanın Şairi’, 92 yıl sonra Türkçede. Auerbach’a göre, Dante’nin Aziz Thomas’ı derinlemesine kavramamış olması, onun, ortaçağ dünyasının içinde kalmasına mani olmuş, tarihsel doğruluğu keşfetmesi bakımından onu Avrupa’nın modern sesi haline getirmiştir. Kitabın ‘Dante’nin İkinci Dönem Şiiri’ başlıklı ikinci bölümünü, her bir genç şaire özellikle öneriyorum.
#Erich AuerbachTürk edebiyatında nazım türleri üçe ayrılır. Halk edebiyatında çoğunlukla güzelleme, ağıt, şathiye, devriye ve ilahi türünde şiirler kaleme alınmıştır. Divan edebiyatında ise en fazla yazılan şiir türlerinin başında gazel, tahmis, kaside ve nazire gelir. Üçüncü ve son nazım türü modern Türk şiiridir. Batı edebiyatının etkisi altında, 20. yüzyılda ortaya çıkan modern Türk şiiri, epik, dramatik, pastoral ve mensur şiir olmak üzere dörde ayrılır. Mensur Şiir nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Mensur Şiir Nedir?Edgar Allen Poe’nun şiiri bir yandan düşüş halindeki eski dünya ile yeni ortaya çıkan ama henüz kurulmayan yeni dünya arasındaki boşlukta yazılmış gibidir. Yeni dünyanın, yani şehir hayatının gecesi ya da modernlerin gecesi Poe’da ortaya çıkar.
#Edgar Allen PoeKimi şehir kalabalığından kaçıp huzura sığınmanın, kimi ticaretin, kimi de geçmişte olduğu gibi konaklamanın adresi. Hepsinin çatısının altında yüzlerce yıl geriye giden canlı bir tarih var. Ne mutlu ki hanların birçoğu günümüzde de ayakta. Ben aralarından en sevdiğim ve içinde olmaktan mutluluk duyduğum 10 hanı sizlere anlatacağım.
#Türkiye'deki HanlarProf. Dr. Kenan Akyüz alanına sevgiyle bağlı, hep yeni çalışmalar üretme isteği duyan biriydi. ‘Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi’ Tanzimat’tan Cumhuriyet’e şiirimizi tanıtıyor, iyi bir antoloji. Edebiyat meraklılarının tümünün kütüphanelerinde bulundurmaları gereken bir çalışma.
#Kenan AkyüzCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak canlı yayınında Hande Fırat ve Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Erdoğan, "31 Mart'tan sonra belki bir Washington ziyareti yapma durumum olabilir, belki kendisi (Trump) Türkiye'ye bir ziyarette bulunabilir." açıklamasında bulundu. Erdoğan, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de "Bunu Veliaht Prens bilmeyecek de kim bilecek? Talimat veren isim belli. ABD'den gelen heyet bile kararı adeta kendi aralarında vermiş konumunda. Ama konuşamıyorlar. BM'den gelenlere, CIA'den gelenlere kasetleri dinlettik. Biz ortadayız her şeyimizle bunu söylüyoruz. Senin kendinden şüphen yoksa ne korkuyorsun? Açıkça çık ortaya. Sağa sola dolar, petrol dağıtmakla bu iş çözülmez" dedi.
#ErdoğanRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriTürkiye’de bugüne dek pek tanınmayan Çin kökenli Kanadalı yazar Madeleine Thien’den geleceğe kalacak, müthiş bir roman: ‘Bundan Sonra Her Şey Biziz’. Mao’nun Çin’ine ve Kültür Devrimi’ne farklı bir perspektiften bakan, üzerinden silindir gibi geçilen klasik müzik sanatçılarının dramını tartışmaya açan romanı, yazarından dinledik...
# Madeleine Thien