Güncelleme Tarihi:
BAŞKENT Berlin başta olmak üzere, Nürnberg, Hannover, Karlsruhe ile Almanya’nın ve Avrupa’nın diğer kentlerindeki diplomatik temsilciliklerde de Ata’mız saygıyla anıldı. Berlin Başkonsolosluğu’nda düzenlenen anma törenine çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerinin yanı sıra öğretmenler ve öğrenciler de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Başkonsolos İlker Okan Şanlı bir konuşma yaptı. Konuşmasına “Cumhuriyet’imizin kurucusu, İstiklal Savaşı’mızın kahramanı, Başöğretmenimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikalinin 86’ncı yıl dönümünde de hiç dinmeyen bir özlem, minnet, saygı ve sevgiyle anıyoruz. Ata’mızın ruhu şad olsun” diyerek başlayan Başkonsolos Şanlı, Ata’mızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihinde Meclis’te bulunan milletvekillerine yönelik olarak Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmadan kısa bir alıntıyı da paylaştı:
‘KURŞUNLARIM BİTİNCE...’
“İşittim ki, bazı arkadaşlar yoksulluğumuzu bahane ederek memleketlerine dönmek istiyorlarmış. Ben kimseyi zorla Milli Meclis’e davet etmedim. Herkes kararında hürdür, bunlara başkaları da katılabilirler. Ben bu kutsal davaya inanmış bir insan sıfatıyla buradan bir yere gitmemeye karar verdim. Herkes gitse dahi, asker Mustafa Kemal olarak mavzerimi elime alır, fişeklerimi göğsüne dizer, bir elime de bayrağımı alır, bu şekilde Elmadağı’na çıkar, orada kurşunum bitene kadar vatanımızı müdafaa ederim. Kurşunlarım bitince bu aciz vücudumu bayrağıma sarar, düşman kurşunlarıyla yaralanır, temiz kanımı, kutsal bayrağıma içire içire tek başıma can veririm. Ben buna ant içtim.”
‘EN İYİ BİÇİMDE ANLATMALIYIZ’
Başkonsolos Şanlı, şöyle devam etti: “Hepimiz Atatürk’ümüzün mücadelelerle dolu hayatından gereken dersleri çıkarabilmeliyiz. O’nu ve eserlerini, çocuklarımıza en iyi biçimde anlatabilmenin yollarını aramalıyız. Almanya’da anavatanımızdan uzakta olduğumuz için bu vazifenin önemi daha da belirginleşmektedir. Lütfen bu konuda sahip olduğunuzu bildiğim hassasiyeti devam ettirelim ki, gelecek kuşaklarımız da Cumhuriyet’imize gereğince sahip çıkabilecek bilinç düzeyine erişebilsinler. Zira, şüphemiz yoktur ki, Türk çocukları atalarını ve tarihlerini daha iyi öğrendikçe ve anladıkça hem bugünlerine hem geleceklerine daha özgüvenle bakabileceklerdir.”
Berlin Başkonsolosluğu’nda düzenlenen anma töreninde duygu dolu anlar yaşandı.
ATA’MIZA ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ
Almanya’nın başkenti Berlin’de faaliyet gösteren Türk Alman Kadınlar Birliği’nin (BETAK) düzenlediği anma töreninde, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadınların eşit haklara sahip olduğunun altı çizildi. BETAK Başkanı Hatice Selçuk, “Ata’mız sayesinde Türk kadınları birçok Avrupa ülkesinden daha önce eşit haklara sahip olmuştur. Hem seçme hem de seçilme hakkına sahip olmuştur. Bu sayede Türk kadınının kendisine olan özgüveni artmıştır. Ata’mıza çok şey borçluyuz. O’nu minnetle anıyoruz” dedi. BETAK’ın etkinliğinin düzenlendiği Türk restoranı Chapeau’nun önünde bir der sergi açıldı. Başkent Berlin’de yıllardır gazetecilik yapan Şenol Çörekçi’nin, Ulu Önder Atatürk’ün ölüm haberinin ve ölüm ilanlarının da yer aldığı Alman ve Türk gazetelerinden oluşan sergisi yoğun ilgi gördü.
Stuttgart Başkonsolosluğu’ndaki anma töreninde konuşan Başkonsolos Makbule Koçak Kaçar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasındaki önemini ve vizyonunu vurguladı. Atatürk’ün mirasının Türk milleti için yol gösterici bir rehber olmaya devam ettiğini belirten Kaçar, onun fikirlerinin ve değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkati çekti. Türk vatandaşlarını, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerlemeye davet etti.
ATATÜRK’TEN SON MEKTUP
Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından düzenlenen anma töreninde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86’ıncı yılı vesilesiyle vatandaşlar ve eğitim camiası bir araya geldi. Başkonsolosluk bünyesinde gerçekleştirilen programda, Atatürk’ün mirası, eserleri ve Türkiye’ye kattıkları deĝerler derin bir saygıyla anıldı. Anma töreni, Türk Tarih Kurumu öğretmeni Zeynep Oral’ın sunumuyla başladı. Katılımcılar, Atatürk ve vatan uğruna canlarını feda eden şehitler için saygı duruşunda bulundu, ardından hep bir ağızdan İstiklâl Marşı’nı okudu. Başkonsolos Nagihan İlknur Akdevelioğlu ise konuşmasında Atatürk’ün yalnızca bir lider değil, modern Türkiye’nin mimarı olarak bıraktığı izlere vurgu yaptı.
ŞİİR VE VİDEO GÖSTERİMİ
Öğretmen Tuğçe Ünlü’nün seslendirdiği ‘Atatürk’ten Son Mektup’ şiiri ve Ümit Yaşar Oğuzcan’ın ‘Mustafa Kemal’i Düşünmek’ şiirinin duygu dolu bir şekilde seslendirildiği etkinlikte, Atatürk’ün son günlerini ve cenaze törenini anlatan bir video gösterimi de yer aldı. Ayrıca Atatürk’ün manevi kızının anılarını içeren bir video sunumu da katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Programda, Atatürk’ün sevdiği şarkılar da öğretmenler tarafından sanatsal bir şekilde seslendirildi ve böylece Atatürk’ün sanata olan tutkusu anıldı.