Almanya’nın en büyük süpermarketler zinciri ALDI Süd, 1961’de başlayan işçi göçünün ardından Türk işçilerle özdeşleşen çikolata markası ‘Nussknacker’ için yayınladığı reklamla gündem oldu. Reklamı izleyen ‘misafir işçiler’den bazıları geçmiş günlerini hatırlayıp duygulanırken, bazıları ise o dönem Türklere yapılan muameleyi yansıttığı için tepki gösterdi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da yaşayan göçmenlerin hayali olan çifte vatandaşlık hakkı, uzun tartışmalardan sonra nihayet uygulamaya giriyor. Uzun tartışmalardan sonra 19.01.2024’te Federal Parlamento’da oylanarak kabul edilen ve 26 Mart 2024’te Alman Resmi gazetede yayımlanan Vatandaşlık Yasası reformu, 27 Haziran 2024’te yürürlüğe girecek.
#AlmanyaAlman Demir Yolları (DB) ile Alman Tren Makinistleri Sendikası (GDL) arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde nihayet uzlaşma sağlandı. Ücret kaybı olmadan haftalık çalışma süresinin 38 saatten kademeli olarak 2029 yılına kadar 35 saate düşürülmesi karara bağlandı.
#Alman Demir YollarıAlmanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin ve Türklerin uzun yıllardır hayalini kurduğu çifte vatandaşlığa imkân tanıyan ‘Modern Vatandaşlık Yasası’ 27 Haziran’dan itibaren yürürlüğe giriyor. Önce Federal Meclis ardından Eyaletler Meclisi’nde onaylanan yasa, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in imzalamasından sonra bugün itibariyle resmi gazetede yayımlandı. Yasa, Steinmeier’in imzasından 3 ay sonra yasa yürürlüğe giriyor.
#ALMANYAFederal İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Müslüman Düşmanlığı Bağımsız Uzmanlar Çemberi (UEM) tarafından kısa bir süre önce ‘Müslüman Düşmanlığı-Bir Alman Bilançosu’ adı altında detaylı bir rapor yayımlandı. Bu raporda, Almanya’da yazılı basındaki Müslümanlarla ilgili haberlerin yüzde 57’sinin negatif içerikli, yani olumsuz olduğuna yer verildi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da yaşayan Türklerin çifte vatandaşlık hayali, 60 yıl sonra gerçekleşti. Batıya dönük işçi göçünün başladığı 1960’lı yıllardan bu yana Almanya’da yaşayan Türkler, ilk başta çalışmak ve para kazanmak için geçici bir amaçla yurt dışına çıksalar da, zaman içinde sadece gittikleri ülkelerde çalışma hayatına atılmakla kalmadılar zamanla sosyal, kültürel ve siyasi alanda da aktif rol alarak yerleşik düzene geçtiler.
#ALMANYAModern Vatandaşlık Yasası’nın yürürlüğe girmesi için son bir adım kaldı. Federal Meclis’ten sonra Eyaletler Meclisi de koalisyon ortaklarının hazırladığı yasayı onayladı. Şimdi sıra Cumhurbaşkanı Steinmeier’de. Steinmeier’in imzalamasının ardından yasa üç ay sonra (mayıs ayında) yürürlüğe girecek.
#ALMANYAAlmanya’da Türklerin yıllardır hayalini kurduğu çifte vatandaşlığı da kapsayan Modern Vatandaşlık Yasası Federal Meclis’in cuma günkü oturumunda yapılan oyalamada kabul edildi. Yapılan oylamada 639 milletvekili oy kullandı. 382 milletvekili yasaya ‘Evet’ derken, 234 milletvekili ise ‘Hayır’ oyu kullandı. Oylamada 23 milletvekili de çekimser kaldı. Koalisyon ortakları SDP, Yeşiller ve FDP’nin hazırladığı yasanın şubat veya mart ayında Eyaletler Meclisi’ne gitmesi bekleniyor. Yasaya karşı çıkan muhalefet partileri çoğunluğu sağlayamadığı için vatandaşlık yasasının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.
#AVRUPADAN HABERAlmanların başlattığı İkinci Dünya Savaşı dünyayı altüst etti. En az 55 milyon kişi yaşamını yitirdi. Yalnız Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) asker-sivil 26 milyon kişi hayatını kaybetti. Almanya 5.2 milyonu asker 6.3 milyon insanını kaybetti. 6 milyondan fazla Yahudi, Naziler tarafından katledildi. Savaşı kaybeden Almanya ikiye bölündü.
#AlmanyaFotoğrafçı Ergun Çağatay’ın 1990 yılında Almanya’nın Hamburg, Köln, Werl, Duisburg ve Berlin kentlerinde çektiği Türk ‘misafir işçiler’ ile ailelerinin yaşamlarından kesitler içeren ‘Biz Buralıyız. Tür-Alman Yaşamı’ başlıklı fotoğraf sergisi çerçevesinde üçüncü nesil Türkiye kökenli yazar ve bilim insanları da sanatseverlerle buluşacak.
#Berlinİkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasanın kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti, yaşanan iş gücü açığını kapatmak için 1955 yılında İtalya ile iş gücü anlaşması imzaladı. 1960 yılında İspanya ve Yunanistan, 1961’de Türkiye, 1963’te Fas, 1964’de Portekiz, 1968’de Yugoslavya ile anlaşmalar imzalandı.
#AlmanyaErgun Çağatay’ın 1990 yılında çektiği Almanya’nın Hamburg, Köln, Werl, Berlin ve Duisburg kentinde birinci ve ikinci kuşak Türkiye kökenli ‘misafir işçiler’in sosyal yaşamlarını içeren fotoğraflarından oluşan sergi, Berlin’de sanatseverlerle yeniden buluşacak.
#AlmanyaAlmanya’da yılbaşı akşamı ve gecesi Berlin, Hamburg, Köln, Stuttgart gibi büyük kentler başta olmak üzere ülkenin çeşitli kesimlerinde polislere, itfaiyecilere ve ilk yardım ekiplerine havai fişekli saldırılar oldu. Bazı polis araçları ve cadde kenarında park edilmiş otomobiller ateşe verildi. Sadece Berlin’de 144 kişi gözaltına alındı. Ama hepsi de aynı akşam veya ertesi gün serbest bırakıldı.
#AlmanyaAlmanya’nın Hessen eyaletinde 3 yıldır Bilim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı gibi önemli bir görevi üstlenen Ayşe Asar ile konuştuk. Asar, “Türkiye kökenli olarak daha fazla birlikte hareket etmemiz ve ihtiyaçlarımızı daha görünür şekilde ifade etmemiz gerekiyor. Türk, Kürt, Alevi, Sünni olmamız fark etmiyor. Tek sesle konuşmazsak, sesimiz duyulmayacaktır. Kulüp, dernek ve parti üyeleri olarak her yerde bulunmalıyız. Toplumumuzun gelişmesinde söz sahibi olmanın tek yolu budur” diyor.
#Ayşe AsarTürk Alman Tiyatro Festivali zorunlu pandemi molasının ardından beşinci kez perdelerini açmaya hazırlanıyor. 8-18 Aralık tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak festival programında oyunların yanı sıra söyleşi ve paneller de gerçekleşecek. Festivalin temel amacı ise hem Almanlar hem de Almanya’daki Türkler arasında sahneden uzanan ortak bir köprü oluşturmak…
#Türk Alman Tiyatro FestivaliBerlin’deki Avrupa Kültürleri Müzesi’nde (MEK) 1990 yılında Ergun Çağatay’ın çektiği ‘Gastarbeiter’ (Misafir İşçiler) olarak bilinen Türklerin yaşantılarını anlatan fotoğraflardan oluşan ‘Biz buralıyız. Türk-Alman yaşamı 1990’ adı altındaki sergi çerçevesinde o dönemlerin anıları da gündeme getirilecek.
#Misafir İşçiAlmanya’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Berlin’de yeniden gösterilen ‘Kazım Akkaya ve Naunyn Sokağı Sakinleri’ filmini o sokakta oturan Almanlar da izledi. Gösterimden sonra düzenlenen panelde dilini bilmedikleri, insanlarını tanımadıkları bir ülkeye gelerek zor koşullarda çalışan ilk nesil ‘Almanyalı Türkler’ için ‘Gastarbeiter’ (Misafir İşçi) anıtı yapılması istendi.
#Kazım Akkaya Ve Naunyn Sokağı SakinleriTürkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Hürriyet’e konuştu. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun oluşturduğu sosyal ve insani bağın iki ülke ilişkilerinde en sağlam ve sarsılmaz temel olduğunu belirten Büyükelçi Şen, şunları söyledi: “Burada yaşayan Türk toplumundan öncelikli beklentimiz Türkiye ile bağlarını korumaları, Türkçeyi ve Türkiye’yi çocuklarına öğretmeleri, onlarla birlikte Türkiye’ye sıklıkla seyahat etmeleri, milli değerlerimizi, binlerce yıllık tarihimizi öğretmeleridir. Dilini kaybedenin öz kültürüyle bağı zayıflar ve zamanla kaybolur. Bu konuda ailelerimizi desteklemeye, onlara yardım etmeye her zaman hazırız.”
#Ahmet Başar ŞenAlman medya dünyasında son dönemlerde göçmen kökenli gazetecilerin sayısı artmaya başladı. Ancak medya dünyasında yönetici pozisyonunda göçmen kökenlilerin sayısı yok denecek kadar az. Almanya’da araştırmacı gazetecilik denince ilk akla gelen isimlerden biri olan ödüllü gazeteci Kayhan Özgenç ise istisnalardan biri. Babası Türk annesi Alman olan Özgenç, Axel Springer Yayınevi’ne bağlı, ekonomi dünyasında söz sahibi olan internet haber sitesi Business Insider’in Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı olarak görev yapıyor. Kayhan Özgenç, 2005’te Volkswagen şirketindeki rüşvet skandalını ortaya çıkarmış ve en iyi araştırmacı gazetecilik ödülü olan Henri-Nannen Ödülü’ne layık görülmüştü. 1997’de Focus dergisinde çalışmaya başlayan Özgenç, 2011’de Bild am Sonntag gazetesinin araştırma biriminin yöneticisi oldu ve 2018’den itibaren gazetenin yayın kurulu üyelerinden biri olarak görev aldı. 2020 yılında ise yazılı basından ayrılarak internet haberciliğine yöneldi. Axel Springer Yayınevi Basın Kulübü’nde buluştuğumuz Özgenç’le yarı göçmen hikâyesi ve medyanın geleceğini konuştuk.
#Almanya-TürkiyeFrankfurt Büyükşehir Belediyesi‘nin tarihi İmparatorlar Salonu‘nda gerçekleştirilen 60‘ıncı yıl töreninde, dinleyiciler arasında bulunan babası Vahap Arslaner‘e Türkçe seslenen İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, “Babacığım, neler çektiğinizi ancak tahmin edebiliriz. Ama emekleriniz boşa çıkmadı“ dedi.
#Türkiye-Almanya İş Gücü GöçüAlmanya’ya ihtisas yapmak amacıyla gelen ve bir daha geri dönmeyen, hâlâ da Frankfurt’ta özel bir klinikte diş hekimi olarak çalışan Tayfun Çilingir, ‘misafir işçilerin’ çocuklarının artık, işveren, doktor, mühendis, öğretmen ve üniversite hocası olduğunu söyledi. Almanya’daki Türk toplumunun gelecekte daha fazla başarılara imza atacağına inandığını da vurgulayan Çilingir, Almanya macerasıyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:
#Almanya Türk Toplumu Derneği