Türkiye ve Almanya arasında sahneden köprü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Almanya arasında sahneden köprü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 13:18

Türk Alman Tiyatro Festivali zorunlu pandemi molasının ardından beşinci kez perdelerini açmaya hazırlanıyor. 8-18 Aralık tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak festival programında oyunların yanı sıra söyleşi ve paneller de gerçekleşecek. Festivalin temel amacı ise hem Almanlar hem de Almanya’daki Türkler arasında sahneden uzanan ortak bir köprü oluşturmak…

Haberin Devamı

2009’da genel sanat yönetmeni Ufuk Güldü tarafından kurulan Theater28, daha önce hayata geçirdiği Türk-Alman Çocuk Tiyatrosu Festivali de dahil olmak üzere Türkiye’den çok sayıda tiyatro topluluğunun Almanya seyircisi ile buluşmasını sağlıyor. Temel amacı Türkçe tiyatronun yaşatılmasına katkı sağlamak olan Theater28, çeşitli kurumların destekleriyle hayata geçirdiği, ilki 2016 yılında gerçekleşen Türk Alman Tiyatro Festivali’nin kapılarını zorunlu pandemi molasının ardından beşinci açmaya hazırlanıyor. 

Türkiye ve Almanya arasında sahneden köprü

Genel sanat yönetmeni Ufuk Güldü tarafından Alman kültür senatosunun desteğiyle gerçekleştirilen festivalde izleyiciler, Almanya’da Türkçe oyun izleme imkanı bulabilecek. Sahnede hem Türk hem Alman oyuncuları izleyeceğimiz festivalde bu sene bir ilk de yaşanıyor. Oyunlar Almanca üst yazı ile oynanacak ve böylece daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşmayı hedefleyecek. Festival öncesinde Theater28 ofisinde buluştuğumuz Güldü ve ekibi festivale günler kala son hazırlıkları tamamlarken, Türk Alman Tiyatro Festivali’nin bu seneki programını ve festivalin detaylarını anlattılar.

Haberin Devamı

Genel Sanat yönetmeni Güldü, festival genelinde Türkiye‘de son yıllarda ses getiren oyunların yanı sıra alternatif  sahnelerin ve tiyatroların oyunlarına da yer vermeye çalıştıklarını belirterek, “Türk Alman Tiyatro Festivali, hem Türkler hem de Almanlar arasında bir köprü oluşturma görevinde. Bizim amacımız seyirciyi tiyatro sahnesinde buluşturmak” diyerek açıklıyor. Güldü, Almanya’ya yaşayan ve Türkçe konuşan izleyici kitlesinin yerli oyunlar ile buluşması adına önemli bir adım olan festivalin programını oluştururken ana akım oyunların yanı sıra Türkiye sahnesinden alternatif oyunları da izleyicilerle buluşturmayı hedeflediklerini de sözlerine ekliyor.

“Evdeymiş gibi hissediyorlar”
Ufuk Güldü ile birlikte genel sanat danışmanlığı yapan Oliver Toktasch ise özellikle Türk seyircilerin hem Theater28 bünyesinde sergilenen oyunlara hem de festivale yoğun ilgi gösterdiklerini, “Buranın sahibinin bir Türk olduğunu biliyorlar, oyunları anadillerinde izleyebiliyorlar ve bu onlara çok daha rahat sanki evlerindeymiş gibi hissettiriyor” diyerek açıklıyor.

Haberin Devamı

İki dilli festival kapsamında sekiz oyun festival izleyicisiyle buluşacak. Festival, programın belki de en merak edilen oyunlarından biri olan “ISTANBUL - Bir Sezen Aksu Resitali” (ISTANBUL - Ein Sezen Aksu Liederabend) ile başlayacak. Tarihi, tiyatronun ucuz bucaksız gücüyle terse çeviren oyun, “60'lı yıllarda ekonomik sıkıntıdan dolayı Türkler Almanya’ya değil de, Almanlar İstanbul'a gelselerdi neler yaşanırdı?” sorusunun peşinden götürecek izleyicileri. Selen Kara, Torsten Kindermann ve Akın Emanuel Şipal imzalı oyunu, Övül ve Mustafa Avkıran yönettiyor. Oyunun en tanıdık siması ise Sezen Aksu şarkıları… İzleyiciler, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye'de ekonomik bir mucize gerçekleşmiş olsa ve Alman misafir işçiler Türkiye'nin yeniden inşaasına yardımcı olsalardı, Bremen yerine İstanbul yeni gelenleri karşılayan şehir olsaydı işler nasıl olurdu sorusunu Aksu’nun şarkıları eşliğinde keşfedecekler.

Haberin Devamı

Festivalde ayrıca Güner Sümer'in unutulmaz oyunu “Hüzzam”; “Kindertheaterstück” adlı Alman Tiyatrosunun “Koş Koş Hazine Peşinde”, “Auch Deutsche unter den Opfher” ve “Der Spatz vom Bosporus” oyunları da sahnelecek.Tüm  oyunlar, 8-18 Aralık’ta Ballhaus Prinzenallee izleyicilerle buluşacak.

 

 

 

 


BAKMADAN GEÇME!