Avrupa'nın farklı bölgeleri tarih boyunca egemenliklerini ve kaderlerini tayin etme haklarını talep etti. 1960’lardan beri bağımsızlığını isteyen Seborga da bunlardan biri. Seborga'nın ayrı bir para birimi ve hatta bir prensesi bile var. İşte ülke olmak isteyen küçük bir köyün hikayesi…
#SeborgaŞair, romancı ve biliminsanı Agustín Fernández Mallo, İspanya’da yeni bir akım başlatan avangard romanı ‘Nocilla Rüyası’nda şehirden şehre, ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya sıçrayarak çöpleşen ve hurda yığınına dönüşen modern hayatın panoramik bir duvar resmini çiziyor. Şiir ile bilimi, popüler kültürle edebiyatı şaşırtıcı imgelerle kurguya dönüştüren deneysel bir roman.
#Nocilla RüyasıNevada eyaletinde yaşayan Kevin Baugh adındaki ABD vatandaşı, satın alıp 1977 yılında kendi cumhuriyetini ilan ettiği Molosya adını verdiği 25 bin metrekarelik toprakta 'Devlet Başkanı' olarak yaşamını sürdürüyor.
#MolosyaKuzey Denizi’ndeki Suffolk’un 12 km doğusunda bulunan Sealand Prensliği, dünyanın en küçük ülkesi olduğu iddia edilen bir mikro ulus. Öğrendikleriyle şaşkına dönen BBC yazarı Mike MacEacheran, bu prenslikle ilgili ilginç detaylar paylaştı.
#MikronasyonDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarFortinet Tehdit Görünümü Raporu, botnetlerin büyük çoğunluğunun yerleşik altyapılardan faydalandığını ortaya koyarak, tehditlerin yaklaşık yüzde 60'ının en az bir etki alanını (domain) kullandığını gösteriyor.
#FortinetBrexit sarmalındaki İngiltere 2016 referandumundan bu yana ciddi bir ayrışmanın eşiğinde. Hangi senaryolar devreye girebilir? İngiltere, Avrupa Birliği ve Türkiye bu karardan nasıl etkilenir? Brexit’in tüm boyutlarını eski AB Daimi Temsilcisi, emekli Büyükelçi ve Türkiye Avrupa Vakfı Başkan Vekili Uluç Özülker ile konuştuk. Özülker’e göre güneşin batmadığı imparatorluk ayrışırsa sonuç vahim olur. Bundan sadece İngiltere değil, artık yönetilemez hale gelen tüm dünya etkilenir…
#GazetehaberleriSon atanan bakan yardımcıları arasında dikkat çeken isimlerden biri de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın kuzeni Fatma Varank oldu. Fatma Varank, Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı olarak da görev yapmıştı. Peki, Mustafa Varank'ın kuzeni Fatma Varank kimdir, kaç yaşında?
#Fatma Varank KimdirAy üzerinde üs kurmayı ve 2030'larda Mars’a ayak basmayı planlayan insanoğlunun önündeki en büyük engel uzay boşluğu. Çünkü uzay ortamında insan vücudu çok farklı bazı etkilere maruz kalıyor. Daha iyi uzay araçları yapmaya devam eden insanoğlu tıp alanında da ciddi gelişmeler gösteriyor. İnsan vücudunun uzay ortamında nasıl davrandığını her geçen gün daha iyi anlıyoruz.
#UzayHürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla gerçekleştirdiği “ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” yazı dizisi sona erdi. Okurlarımızın her hafta büyük ilgiyle takip ettikleri ANKADEMİ’nin finalinde, ‘üniversitelerin kente etkisi’ ve ‘kentin çözüm bekleyen sorunları’ başlıkları başta olmak üzere 13 oturumdan öne çıkan konular yer alıyor.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin dördüncü adresi, 60 yılı geride bırakan ve Ankara’yla özdeşleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte ODTÜ’de kenti ve üniversiteyi konuştu.
#ODTÜTÜSİAD başkanlığına, bugün yapılan seçimli genel kurulunda veda eden Haluk Dinçer seçimli genel kurulda konuştu. Başkan olarak son konuşmasını yapan Dinçer, "Cumhuriyet döneminin kıymetini anlamayan veya anlamak istemeyenlerin bu deneyim ve birikimin kapsam ve derinliğini, dünya ve İslam tarihi açısında önemini yeterince incelemediklerini hükmedebiliriz. 200 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu içinde bulunduğu derin krizden bir modernleşme politikasıyla çıkma iradesini göstermişti. Bugün de eşit vatandaşlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve laiklik ilkelerine tüm gücümüzle sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.
Avea, yaratıcı fikri olan küçük girişimcileri desteklemek için ‘Kuluçka Merkezi’ kurdu. Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, İstanbul Ümraniye’deki Ar-Ge Merkezi’nde kurdukları Kuluçka Merkezi’yle telekom ve bilişim teknolojileri alanında projesi olan şirketlere mekan ve altyapı desteği sağlayacaklarını açıkladı.
Rahmi Turan’ın 2 Kasım’da Hürriyet’te yazdığı 'Türk Olmak Zordur' başlıklı yazı okurların çok ilgisini çekti. O kadar ki, Turan’ın yazıda belirttiği “Türk olma şartları” hemen arkasına bayrak ve müzik eklenerek birer slayt haline getirildi, e-postalara iliştirilip yayıldı.