Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Osmanlı döneminden beri özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan baklavanın hazırlanması uzun saatler sürse de sonucunda tadına bakan herkese küçük bir lezzet şöleni yaşatıyor. Ramazan Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde herkes baklava yapımının inceliklerini öğrenmeye çalışıyor. Lezzetli baklava nasıl yapılır? Baklava yapmanın incelikleri nelerdir? Baklava yaparken nelere dikkat edilmelidir? Lezzetli bir baklava için hangi malzemeler tercih edilmelidir? Baklava yapmanın püf noktaları nelerdir? Bu soruların cevapları ve baklava yaparken herkesin dikkat etmesi gereken püf noktaları, baklava tariflerimiz ile birlikte hemen aşağıda…
#Baklava Yapımının Püf NoktalarıCanlı müzik geceleriyle de bilinen Suadiye’deki Folks Kitchen&Cocktail ‘Cadde içindeki bir bahçe’ havasıyla özellikle gençler arasında yemek buluşmaları için de popüler. Uzakdoğu lezzetleri açısından zengin menüsünde, başlangıçlarındaki edamame çeşitleri pek beğeniliyor... Pizza, makarna ve salata seçenekleri de sunan mekânın özellikle kokteylleri öne çıkıyor.
#SuadiyeMide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır. Sindirimi daha kolay olan haşlama tavuk ve et yemekleri, brokoli ve patates püresi, közleme patlıcan mideye iyi gelen yemeklerden bazılarıdır. Mide dostu daha fazla yiyecek, çorba ve yemek çeşitlerini ayrıntıları ile derledik.
#MideDenizler ve okyanuslar, pek çok balığa ve deniz canlısına ev sahipliği yapar. Halk arasında genellikle çizgili mercan olarak bilinmektedir. Genellikle de ılıman denizlerde yaşar. Çok meraklı ve ürkek bir balıktır. Eti beyaz ve çok lezzetlidir. 150-200 metrelik bir derinliğe sahiptir. Mırmır Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Birbirinden farklı birçok balık türü deniz ve okyanusların içerisinde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu çeşitlerden birisi de izmarit balığı olarak bilinir. Tüketilebilen bir balık türü olarak hem balık severler hem de deniz kültürüne ilgi duyanlar tarafından merak edilir. İzmarit balığı ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgileri derledik.
Dünyada eti çok lezzetli olan ve yenebilen birbirinden çeşitli balık türleri vardır. Bir balığın pişirme püf noktası için ilgili balığı iyi tanımanız gerekmektedir. Bu şekilde üst seviyede bir lezzet ve fayda sağlayabilirsiniz. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde gümüş balığı nedir, halk arasında başka ismi var mıdır, eti yenir mi, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır, besin değeri nedir detayları ile derledik.
Balık, suda yaşayan hayvan türüne verilen genel isimdir. Ancak balıklar, çok çeşitlidir. Yüzlerce farklı balık isimleri duyabilirsiniz. Bu balık türlerinin bir kısmı beyaz et olarak tüketilirken bazıları zehirli ve bazıları da yenmeyen hayvanlar grubunda olur. Eşkina yenebilen bir balıktır. Eşkina balığı nedir? Farklı bir adı var mıdır? Özellikler nelerdir? Yenir mi? Nasıl pişirilir? Nasıl avlanır? Fayda ve zararları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Granyöz balığı, görünüm olarak genellikle levreğe benzer. Bu nedenle de kaya levreği adı ile de bilinir. Lezzetli bir balık türü olması nedeni ile balık severler çok sık tarafından tercih ediliyor. Görünümü bakımından levreğe çok benzeyen bir özelliği bulunur. Granyoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Söz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaYemek pişirmek, yazmak ve anlamak işin bahanesiydi. Asıl planı başkaydı. Hayatını, her şeyin insanlığa dair ve insanlığa dahil olduğunu kanıtlamak istercesine yaşadı. Bakış açısı daralan topluma, dünyanın aslında nasıl bir yer olduğunu göstermeye çalıştı. Geride bıraktığı “Yaşayan en iyi beyaz adamı kaybettik”, “Dünyanın en ilginç adamı artık yok” başlıkları nedense kimseyi şaşırtmadı. Bu dünyadan son sürat bir Anthony Bourdain geçti.
#Anthony BourdainBeslenmenize "Yaz geldi, diyet bitti!" şeklinde yaklaşmak da büyük hata. Çünkü tatil rehavetiyle dikkat etmeden yeyip içtikleriniz, tatil sonrası size fark etmeden alınmış kilolar olarak geri dönebilir! Diyetisyen Emre Uzun'un hazırladığı 'Kaptan Diyeti' ile yazı formda geçirebilirsiniz!
#DiyetYaz, kapıda. Farklı bir deneyime hazır mısınız? Yazı, ‘Yunan Adaları’nda karşılamaya ne dersiniz peki? Yanı başımızda çoğu… Bazıları var ki; hepi topu yarım saat sürüyor adımınızı atmanız. Gelin, bu yaz en azından birini ziyaret edin. Lezzetli mi lezzetli, güzel mi güzel yemeklerinden, deniz ürünlerinden tadın. Samimiyetlerinden etkileneceksiniz...
#SeyahatDenizlerimiz kirli. Özellikle Marmara ve Karadeniz’de kirlilik çanları yıllardır çalıyor. Balıklar işte bu kirli denizlerde yetişen ürünlerle beslenip gelişiyor, denizde ne varsa onların bünyelerinde de o var. Sorun sadece cıva ile de sınırlı değil. Kurşun ve diğer ağır metaller, klorlu bifeniller ve daha pek çok toksik madde bulunabiliyor balıkların bünyelerinde.
#Osman MüftüoğluGeçenlerde hayatımdaki en kıymetli hediyelerden birini aldım. Hediyeyi bana veren Artun Ünsal, hediyeyse Refik Halid Karay’ın ‘Mutfak Zevkinin Son Günleri’ isimli kitabı. Bu kitabı benim için değerli kılan, kendi kendime düşündüklerimi çok güzel özetleyip yapmak istediğimi tarif etmesi. Ne demek istediğimi anlatmak için alanı Refik Halid Karay’a bırakıyorum.
#Refika Birgül