Granyoz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Granyöz Balığı Faydaları Ve Özellikleri
Granyöz balığı, görünüm olarak genellikle levreğe benzer. Bu nedenle de kaya levreği adı ile de bilinir. Lezzetli bir balık türü olması nedeni ile balık severler çok sık tarafından tercih ediliyor. Görünümü bakımından levreğe çok benzeyen bir özelliği bulunur. Granyoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Granyöz balık türü hiç göç etmez. Genellikle de denizlerde ve kaya diplerinde yaşarlar. Bu nedenle de kaya levreği olarak da adlandırılır.
Granyoz Balığı Nedir?
Granyoz, sciaenidae familyasına mensup olan bir balık türüdür. Uzaktan bakıldığı zaman levreği andırır. Okyanusların ve bunların uzantısı olarak bilinen diğer denizlerin ılıman ve sıcak bölgelerinde ve sularımızda da bulunur. Vücut yapısı itibari ile oldukça iri bir balıktır. Ortalama ağırlığı ise, yaklaşık olarak 20kg'dır.
Granyoz Balığı Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?
Ağzının iç kısmında ise, sarı lekeler vardır. Bu nedenle de sarı ağız ya da halili isimleri ile de sıkça bilinir. Eti ise, genellikle beyaz renklidir. Çok değerli olan bu balık türü ise, daha çok derin sularda yaşamayı tercih eder.
Granyoz Balığının Özellikleri Nelerdir?
Fransa'nın Akdeniz sahillerinde olta ile avcılığı çok yaygın bir şekilde yapılır. Vücudu ise, füze şeklindedir. Yan taraflarından ise biraz basıktır. Başı ve gözleri normal büyüklüğe sahiptir. Derisi ve kafa kısmı ise, iri pullarla örtülüdür. Aynı zamanda derisine iyice yapışmıştır. Sırtı kirli sarı ve karışık kurşini bir renge sahiptir. Karnı gümüş, yanları ise, mat beyaz renktedir.
Ağzı oldukça büyüktür ve ağzının içi sarımsı olduğu için bu renge uyularak sarıağız ismi de verilmiştir. Yan çizgisi oldukça düzgündür. Yüzme kesesi bulunur ve büyüktür. Sırt yüzgeci ise, iki adettir. Öndeki yüzgecin dikenleri ise, sivri ve batıcıdır. Kuyruk yüzgeci palet şekilde olup bu sayede balık kolay bir şekilde hareket eder. Genellikle de kuyruğunu sallaya sallaya yüzerler.
Gereği zaman çevik hareketler yapar. Diğer yüzgeçleri normal gelişmiştir. Ağzına uygun gelen kabuklu ve balıklarla sınıfından canlılarla geçinirler. Etçil bir balık türüdür. İlkbahardan başlayarak Ağustosa kadar üreme dönemi içindedir. Sardalya ve hamsi gibi balıkları avlama özellikleri bulunur. Bunun yanında da çeşitli deniz kabuklularını da avlarlar.
Granyoz Balığının Eti Yenir mi?
Granyoz balığı, eti yenen çok lezzetli bir balık türüdür.
Granyoz Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?
Balığın her çeşidinde ayrı bir lezzet ve fayda vardır. Bu nedenle hangi balık olursa olsun tüketmek gerekir. Kaya levreği de çok lezzetli bir tada sahiptir. Kaya levreğini fırında, ızgarada ya da tavada pişirebilirsiniz. Bunun seçimi sizin zevkinize kalmıştır. Her pişirme yönteminin kendine özgü bir lezzeti vardır.
Granyoz Balığı Tarifleri Nelerdir?
Kaya levreğini ızgarada pişirmek için mangal kullanmanız gerekir. Mangalı yaktıktan sonra üzerine ızgarayı koyarak balıkları düzenli bir şekilde dizebilirsiniz. Balıkları fileto ya da bütün bir şekilde koyabilirsiniz. Balıklar yavaş yavaş pişmeye başladığı zaman kızarmasını beklemeniz gerekir. Kızaran balıkları ızgaraya alarak kolayca tüketebilirsiniz.
Granyoz Balığı Kılçıklı mıdır?
Granyoz balıkları kılçıklı balık türleri arasında yer alır. Bu nedenle de güzel temizlenmesi gerekir.
Granyoz Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Granyoz balığı, temizlenmesi kolay balık türleri arasında yer alır. Bu balık türünü temizlerken balığı deforme etmemeye özen göstermek gerekir. Balığı temizlerken öncelikle balığı yüzgeçlerinden ayırmak ve filetosunu çıkartmak için dikkatli bir şekilde davranmanız gerekir. Ardından balığın iç organlarını ve kılçığını ayıklayarak balığı yıkamanız gerekir. Bu sayede balığınız pişirmeye hazır bir hale gelir.
Granyoz Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?
Granyoz balığının avının yapılabilmesi için balığın dağılım gösterdiği bölge kesin olarak bilinmelidir. Yerel balıkçılar gezer kurşunlu takımlarla ve kalın misina, yem olarak da canlı ya da ölü sübye, karides veya kalamar ile bu balığın avını gerçekleştirebilirler. Bu balık yem olarak gördüğü her şeye saldıran bir balık türüdür. Yengeç, karides, balık, kalamar, sülünez, madya, midye çok ayırt etmez.
Kullanılacak olan yemin tazeliği ise çok önemlidir. İlk tercih edilecek yem ise, canlı olanlar olması gerekir. Sıkça Ege ve Akdeniz bölgelerinde levrek balığı avı için canlı kayabalığı, kürek çekerek ya da karidesi yem yaparak gezen oltacıların oltasını ziyaret eder. Yurtdışındaki yayılımı olan bizim denizlerinde göre daha çok olduğu zaman sportif avcılığı sevilerek yapılan bir balık türüdür.
En kıyılardan en az 150 m derinliklere kadar dağılım gösterirler. Oltada göstereceği direnç ise, boyu ile doğru orantılıdır. İri bir granyozu olta ile avlamak ustalık gerektirir. Hava kesesine sahip olduğu için derin sularda yakalandığı zaman dipten 6-7 m kaldırıldığı zaman balığın direnci kırılacak ve gelişi de kolaylaşacaktır.
Granyoz Balığının Faydaları Nelerdir?
Granyoz balığının pek çok faydası vardır. İçinde bulunan omega 3 yağı, vitamin ve proteinler sayesinde fiziksel ve zihinsel gelişimi önemli ölçüde hızlandırır.
Granyoz Balığının Zararları Var mıdır?
Granyoz balığının fazla tüketilmesi sağlığa zararlıdır.