GeriLezizz İzmarit (İstrongilos) Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? İzmarit Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İzmarit (İstrongilos) Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? İzmarit Balığı Faydaları Ve Özellikleri

İzmarit (İstrongilos) Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? İzmarit Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Birbirinden farklı birçok balık türü deniz ve okyanusların içerisinde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu çeşitlerden birisi de izmarit balığı olarak bilinir. Tüketilebilen bir balık türü olarak hem balık severler hem de deniz kültürüne ilgi duyanlar tarafından merak edilir. İzmarit balığı ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgileri derledik.

Ülkemizde hem Akdeniz hem de Karadeniz içerisinde bulunan izmarit balığı, dünya denizleri içerisinde en çok Atlas Okyanusu'nun doğusunda bulunur. 

 İzmarit Balığı Nedir? 

 İzmarit balığı, sıcak ya da ılıman olan deniz sularında yaşayabilen, yosunlu ve çamurlu alanlarda toplu halde yaşayan balık türü olarak bilinir. Dişi olan türleri 5 ile 8 yıl arasında, erkek olan türleri ise ortalama 10 yıl süre yaşayabilmektedir. 

 İzmarit Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 İzmarit balığı halk arasında istrongilos adı ile de bilinir ancak bu yanlıştır. İstrongilos, izmarit balığının diğer ismi değil, farklı bir türüdür. En yaygın şekilde kullanılan ismi yine izmarit balığıdır. Yabancı ismi spicara smaris olarak geçer. 

 İzmarit Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 İzmarit balığının üreme dönemi mart ile nisan aylarına denk gelir. Doğu Karadeniz Bölümü'nde bu dönem mayıs ve sonrası olarak tespit edilmiştir. Genellikle dişi olan türleri 2 ile 3 yaşlarında, erkek olan türleri ise 5 ve 7 yaşlarında üreme çağına gelmiş olur. Sparidae familyasına aittir. Dişi olan türleri genellikle 15 cm uzunluğa sahipken, erkek olan türlerinde bu boy 20 cm uzunluğa kadar çıkabilir. 20 cm uzunluktan daha fazla izmarit balığına rastlanmaz. 

 İzmarit Balığının Eti Yenir mi? 

 İzmarit balığı, diğer pek çok balık türü gibi tüketime uygundur. Farklı pişirilme yöntemleri ile hazırlanarak izmarit balığı eti yenebilir. Yaşadığı sular sebebiyle temizlik ve avlanma sezonu açısından riski bulunmaz. 

 İzmarit Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 İzmarit balığının pişirilme yöntemleri tamamen tercihe bağlıdır. Tavada, ızgarada ya da fırında pişirilmesi uygundur. Hızlı pişen bir eti olduğu için fırın derece ve süre ayarlarına dikkat edilmelidir. 

 İzmarit Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 İzmarit balığının en çok buğulama tarifleri ile tercih edildiği bilinir. Buğulaması oldukça lezzetli olan izmarit balığının pilaki yemekleri de tercih edilebilir. 

 İzmarit Balığı Kılçıklı mıdır? 

 İzmarit balığı kılçıklı bir balık türüdür. Ancak boyut olarak küçük olduğu için kılçıkları da az ve küçük boyuttadır. 

 İzmarit Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  İzmarit balığının kılçıkları küçük olduğu için ayıklarken çok dikkat etmek gerekir. Kılçık kalmaması ve tüketirken sorun yaşanmaması için tüm kılçıkların çıkarıldığına emin olunmalıdır. Diğer küçük balıklarda olduğu gibi, izmarit balığında da baş ve göz kısmı çok faydalıdır. Bu nedenle, bu kısımları atmadan tüketmekte fayda vardır. İzmarit balığı derisi üzerinde sert ve sık dikenleri bulunur. Kendisini korumak için kullandığı bu dikenler, temizlerken batabileceği için iyice kesilmeli ve eldiven ile temizlenmelidir. 

 İzmarit Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 İzmarit balığı küçük ve kısa bir bedene sahip olduğu için oldukça hızlı hareket etme yeteneklerine sahiptir. Bu nedenle avlamak çok kolay değildir. İyi bir olta ya da misina ile yakalamak gerekir. Derisi oldukça kalın bir balık olduğu için de sağlam misinalar ile avlanması şarttır. Yaz dönemlerinde daha sığ sular içerisinde rastlamak mümkündür. Ancak kış döneminde avlamak isteyenlerin daha uzak mesafelerde izmarit balığı avına çıkması gerekir. Kış dönemi geldiğinde izmarit balıkları yaklaşık 65 kulaç ileriye göç eder.

  İzmarit Balığının Faydaları Nelerdir? 

 İzmarit balığının göz ve baş kısmındaki yağlar çok faydalıdır. Göz sağlığı için tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda bol protein miktarı sayesinde, spor yapan bireyler için besleyici bir öğün olacaktır. Mineral bakımından zengin olan izmarit balığı, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besleyici öğeleri büyük ölçüde sağlar. Genellikle midye, istiridye ve deniz solucanı ile beslendiği için, kendi eti de faydalı ve besleyici özellikler sunar. Aynı zamanda bol miktarda fosfor, demir ve çinko barındırır. Kansızlık problemi yaşayanların haftada bir kez izmarit balığı tüketmesi iyi gelecektir. 

 İzmarit Balığının Zararları Var mıdır? 

 İzmarit balığı tüketmenin insan sağlığı için kanıtlanmış bir zararlı etkisi bulunmaz. Yalnızca aşırı yağ içerisinde tüketmek, zarar oluşturabilir. Kilo alımı, kolesterol ve damar hastalıkları açısından diğer balıklarda olduğu gibi bu balık türünde de zararlı etkiler gösterebilir. Bu nedenle daha hafif olacak şekilde pişirilmesi uygundur. 

 İzmarit Balığı Besin Değerleri 

 İzmarit balığı, küçük balık türlerindeki mevcut tüm besin değerlerine sahip bir türdür. Omega yağları, protein ve A vitamini açısından çok zengindir. Gelişme çağında olan çocukların tüketimi, besin değerleri açısından sıklıkla önerilir. Yağ değerlerinin tamamı, doymuş yağ grubu içerisinde geçer. Bu nedenle kendi balık yağı da faydalıdır. 

 İzmarit Balığının Türleri Var mıdır?

  İzmarit balığının bilinen iki türü bulunur. İstrongilos ve menekşe izmarit olarak keşfedilmiş olan türleri hemen hemen eşit miktarlarda mevcuttur.

 

False