İtalya’da ekonomi eğitim alan Osman Halit Şeneldir kendi deyişiyle ‘iyi yemeğe meraklı, amatör bir araştırmacı’. Yeni kitabı ‘İtalya’da Leziz Günler’i ister İtalya seyahatinizde rehber olarak kullanın, ister sayfalarını çevirerek koltuğunuzdan kalkmadan lezzet turu yapın.
#Osman Halit ŞeneldirGölleri, nehirleri ve ormanlarıyla bilinen Almanya, Baltık Denizi’ne kıyısıyla aynı zamanda bir deniz ülkesi. Berlin ve Münih gibi büyük kentleri popüler olabilir ama biz biraz daha az bilinen ülkenin kuzey bölgelerine doğru bir yolculuk yapalım. Stralsund kenti ve Rugen Adası’nı ziyaret edelim. Kuzey ışıklarını selamlayıp dans eden turnaların masalsı seslerine kulak verelim...
#SeyahatBu hafta gastronominin kış turizmindeki yurtdışı örneklerini anlatmak istiyorum. Alpler’deki favori restoranım Chabichou çünkü Michelin yıldızlı olmasına rağmen daha eski usul bir servis veriyor. Amerika’nın Vail Colorado kasabasında 200’den fazla pist ve aynı sayıda restoran var. Japon kayak merkezlerinde o kadar iyi restoranlar var ki vakit kayaktan çok yemekle geçiyor.
#GastronomiMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı RestoranlarDünyanın en ünlü restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi artık Türkiye’de. İstanbul’un, Michelin müfettişleri tarafından gastronomisi öne çıkarılan 38’inci destinasyon olacağı açıklandı. Müfettişler tam bir gizlilik içinde değerlendirmelerini yapacak. Seçilen ilk restoranlar 11 Ekim’de açıklanacak. Peki, rehberin ülkemize gelmesi ne ifade ediyor? Türk gastronomisine ve turizmine katkısı ne olacak? Soruyu Türkiye gastronomi dünyasının öne çıkan isimlerine yönelttik. Uzmanlar, yıldız alabilecek restoranlarla ilgili tahminlerini de açıkladı.
#Michelin RehberiHer ülkenin kendince St. Anton Val d’Isere değişen pandemi koşulları olsa da Avrupa kapıları artık açık. Kayakseverlerin sabırsızlıkla beklediği kayak günleri de geldi. Avrupa’nın karlarla kaplı zirveleri farklı özellikleriyle öne çıkıyor; pistleri, partileri, gece hayatı ve lüks anlayışı gibi... Kayak programınızı yapmadan seçkimize göz atın.
#HürriyetMichelin rehhberinin 2019 edisyonunda şimdiye kadar İngiltere ve İrlanda, Fransa, İsveç, ABD, İspanya gibi birçok ülkede bulunan ve Michelin yıldızına layık görülen restoranlar açıklandı. Listemizde dünyanın dört bir yanından en üst seviye olan 3 Michelin yıldızlı restoranları bulabilirsiniz
#Michelin RehberiTÜRKİYE gastronomisinin geleceği 1. Global Gastroekonomi Zirvesi’nde konuşuldu. Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) öncülüğünde düzenlenen zirvede pideden pastırmaya siyez bulgurundan Türk peynir çeşitlerine kadar birçok konu masaya yatırılırken Peru’dan Güney Kore’ye yaratılan başarı örnekleri yabancı konuklar tarafından paylaşıldı. 1500’ün üzerinde katılımcının olduğu zirvede gastronominin Türkiye’nin tanıtımı, ihracatı ve cari açığı için “ilaç” olabileceği vurgulandı.
#TURYİDBütün yazı çalışarak geçirip, tatil için ise sonbaharı bekleyenlerdenseniz bu haber sizin için! İnternet sitemizde yazan beş gezgin yazarımıza ‘Eylül ayında nereye gitmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Beşinden de oldukça güzel, eğlenceli ve bütçeyi pek sarsmayacak öneriler geldi. İşte eylülde mutlaka gitmeniz gereken beş yer...
#SeyahatBilbao, İspanya’nın kuzeyindeki Bask Bölgesi’nin en gelişmiş endüstri kenti. Eskiden sanayi ve madenciliğin merkeziymiş. Guggenheim Müzesi inşa edildikten sonra milyonlarca turistin geldiği, ülkenin en gözde turizm merkezlerinden biri olmuş. Çarpıcı hikâyesi aşağıdaki satırlarda…
#BilbaoAmalfi sahilindeki hareketli İtalyan kasabası Positano, dünyanın başka hiçbir yerinde benzerine rastlayamayacağınız coğrafi yapısı, renkli mimarisi, turkuaz renkli deniziyle rüyaları gerçeğe dönüştürecek kadar güzel… Hem sosyetenin hem de turistlerin uğrak yeri olan Positano'da yapılacak harika aktiviteler var. İşte size Positano gezi rehberi…
#PositanoBen Michelin yıldızlı lokantaların pek meraklısı değilim. Eğer birileri davet etmezse, oralarda yemek yemek aklımın ucundan geçmez. Bunun sebepleri var. Öncelikle bu tür restoranlar oldukça pahalı. Hesabı öderken canınız epey sıkılabilir. Sözün özü: Lezzet turizminde ‘Michelin Yıldızlı’ lokantaya gitmek şart değil, parası olanlar için sadece lezzetli bir deneyimdir.
#Seyahat"Çocuklarla 3 yıldızlı Michelin restorana gidilir mi?" demeyin, bal gibi gidilir. Yeter ki siz rahat olun... Çünkü, küçük eller ne yapması gerektiğini hissediyor, en masum halleriyle size şahane 'an’lar hediye ediyor. İşte çocukla gidebileceğiniz en güzel Michelin yıldızlı restoranlar.
#Michelin Yıldızlı OtellerNeredeyse her gezgini mutlu edecek nadir coğrafyalardan biri. Yemek derseniz ilk akla gelenler aristokratik Dijon ve yakınındaki ortaçağ kasabası Beaune. Her ikisi de Fransız mutfağından birkaç efsanevi mekana sahip. Kuleler ve kubbelerin altındaki öğünler kuşkonmaz, salyangozla başlayıp Şarole danasından klasik böf Bourguignon’la devam ediyor. Tek yapmanız gereken, nereye giderseniz gidin aç olmanız.
#Burgonyaİstanbul’un lüks restoranları arasında yer alan Sunset’in patronu Barış Tansever, “Türkler yemeğe para vermek istemiyor. Kişibaşı 150 lira civarı hesap ödenen 50 restoran var İstanbul’da. Dünya markaları geri gidiyor. İstanbul restoran mezarlığı gibi” dedi.
#İstanbul2004’te başlayan Hürriyet Seyahat yolculuğumda dünyanın yüzlerce farklı köşesini yazdım. Bu köşe ise yepyeni. Burada sizinle İstanbul sırlarını paylaşırken Türkiye keşiflerine de yer vereceğim. Bazen de dünyanın farklı köşelerinde kaybolacağız. Dünyama hoş geldiniz, hazırsanız yolculuk başlıyor…