‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkAloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak zamanla toplumun sağlıklı bir yaşam tarzına verdiği önem nedeniyle bu bitkininin popülaritesi oldukça arttı. Peki gerçekten iddia edildiği gibi faydalı mı? Topraktan çıkarıp elimize yüzümüze sürüyoruz ama bunun riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aleo VeraSosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için ‘mucize bitki’ olarak lanse ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini nemlendirdiği, güneş yanıklarını hafiflettiği, akne ve yara izlerini azalttığı ve cildi parlattığı için ortadan ikiye ayrılmış aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini yüz silindirlerinde donduruyor ve hatta Gıda ve İlaç İdaresi'nin reçetesiz satılan aloe veranın müshil olarak kullanımını yasaklamasına rağmen suyunu içiyorlar. Peki gerçekten cilt için bahsedildiği kadar faydalı mı? Riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aloe VeraÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeGünümüzde dünya genelinde yasal ve kayıtlı olarak 100 milyar dolar değerinde bir küresel endüstri halini alan dijital oyun sektörünün geçmişi tahmin ettiğimizden daha eskilere dayanıyor. 1952 yılında İngiltere’de, Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Alexander Shafto Douglas tarafından geliştirilen OXO adlı bilgisayar oyunu, pek çok kaynak tarafından dijital oyunların ilki olarak kabul ediliyor.
#Konuk YazarSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs sonrası ortaya çıkan sağlıkla ilgili uzayan sorunların sadece akciğerle ilgili olmadığına dikkat çekerek "Koronavirüs sonrası ciddi bir unutkanlık problemi yaşayan hastalar var” dedi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu da “Koronavirüs sonrası hastalarımızın yüzde 20’sine ulaşan oranlarda unutkanlık görülüyor” diye konuştu.
#KoronavirüsDerleme belli bir konu hakkında yayınlanmış çalışmaların bir araya getirilmesi oluşturulan makaleler olarak ifade edilir. Derlemelerin amacı okuyucuya o konu hakkındaki bilgileri bir bütün olarak sunmaktır. Derlemeler alanında uzman olan kişiler tarafından yapılmaktadır. Peki, derleme nedir? Nasıl yapılır? Derleme makale nasıl yazılır? Nelere dikkat edilir? İşte, derleme hakkında merak edilen tüm ayrıntılar.
#Derleme MakaleBir ziyaret kapsamında Berlin’e gelen Prof. Dr. Selçuk Şirin, Kreuzberg’deki Regenbogen Kitapevi’nde okurlarıyla buluştu, kitap imzaladı. New York Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak ders veren Prof. Dr. Şirin, eğitimin yanı sıra göç konularında da araştırmalarıyla biliniyor. Bir dönem Berlin’de kurulan Bahçeşehir Üniversitesi’nde 3 ay ders veren Prof. Dr. Şirin, göçün 60’ıncı yılında kuşaklar arasındaki başarı farkının nedenlerini anlattı:
#Selçuk ŞirinUyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiMeta analiz kelime öbeği dilimize girerek İngilizceden çevrilmiştir. Bu kelime öbeği çoklu bilimsel çalışmalarıyla ilgili hazırlanan bir raporu ifade etmektedir. Meta kelimesinin tek başına sözlük anlamı satılmak amacıyla üretilen ticaret malı demektir. Analiz sözcüğü ise tek başına karmaşık bir konuyu ele alarak o konuyu çözümlemek demektir. Meta analiz nedir, nasıl yapılır, meta analiz özellikleri ve örneklerini sizler için derledik.
#Meta Analiz Nedir?Rahim ağzı kanseri riskini büyük oranda azaltan HPV aşısının ücretsiz yapılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Maliyeti nerdeyse 2 bin TL'yi bulan bu aşı ücretsiz olmalı ve rutin aşılar listesine alınmalı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye özel anlattı...
#HPV AşısıÇağımızın en büyük halk sağlığı sorunlarından biri obezite. Türkiye, Avrupa’da obezitenin en yüksek olduğu ülke, dünyada ise dördüncü sırada. Dünyanın en büyük vakfı Novo Nordisk tarafından yönetilen global sağlık şirketi Novo Nordisk, yaklaşık 100 yıllık tecrübesiyle diyabet ve obeziteyi kontrol altına almaya odaklı faaliyetlerini sürdürüyor.
#ObeziteÇocuk beklentisi içindeki çiftlerin en büyük hayal kırıklığı, hiç şüphesiz sağlıklı başlayan bir gebeliğin düşükle sonlanmasıdır. Olağan gebelik kontrollerinde fötusun kalp atışını duyan çiftlerin yüzde 15’i, ne yazık ki ilerleyen günlerde bebeklerini kaybetmekte. Gebeliğin daha başında test yapıp da gebe kaldıklarını öğrenen çiftlerin ise neredeyse yarısı daha sonra bu talihsiz sonuçla karşı karşıya kalmakta. Gebeliğin 24. haftasına kadar peşi sıra üç ya da daha fazla düşük yaşanması durumu tekrarlayan gebelik kayıpları olarak tanımlanır.
#SpermPandemi nedeniyle bağışıklık sistemimiz konusunda çok dikkatliyiz. Ancak hangisi ne işe yarıyor veya ne kadarı bizi nasıl koruyor diye araştırmadan her takviyeyi almak da sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar takviyelerin hekim kontrolünde ve yeterli dozda kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.
#BağışıklıkTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, sigara içenlerde daha ağır seyrediyor. Covid-19 salgınının yaşamı tehdit ettiği bu süreçte uzmanlar sık sık sigarayı bırakma çağrısında bulunuyor. “Koronavirüs hastalığı seyri sırasında veya sonrasında sigara içmek yangına körükle gitmek gibidir” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#SigaraEski zamanlarda yağlara canavar gözüyle bakılırdı. Yağlı beslenmenin yağlanma yaptığı düşünülür ve karbonhidrata beslenmede daha çok yer verilirdi ama günümüzde bu anlayış tamamen kırıldı. Artık yağlı beslenmenin kilo verdirdiğine dair birçok çalışma var. Ketojenik diyet de yüksek yağlı beslenmenin farklı bir türü olarak literatürümüze girdi. Ancak; gerçekten yüksek yağlı beslenmek sağlıklı bir şekilde kilo verdiriyor mu?
#Yağsız BeslenmeMax-Planck İnsan Gelişimi Enstitüsü ve İsrail Technion Teknoloji Enstitüsü'nün yalancılıkla ilgili 565 araştırmaya ve 44 bin 50 deneğe dayanan meta analizi, erkeklerin kadınlara göre daha fazla yalana başvurduğunu ortaya koydu. Araştırma sırasında erkeklerin yüzde 42'sinin kadınların ise yüzde 38'inin yalana başvurduğu tespit edildi.
#ÜniversiteYaklaşık 777 bin gebelik verisinin incelendiği yeni bir meta analiz, gebelikteki hipertansiyonun, bebeklerde otizm, dikkat eksikliği dahil nöro-gelişimsel bozukluklara yol açabildiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre gebelikte hipertansiyon bebekte nöro-gelişimsel bozukluk riskini yüzde 30 arttırıyor.
#Gazetehaberleri