Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Meryem Kürek Eken, meme kanseri olan kadınların da anne olabileceğini belirterek, "Bu hastaların tüp bebek tedavisi ile embriyo dondurularak ya da bekar hastalarda yumurta dondurularak anne olma şansları çok yüksektir" dedi.
#Meme KanseriHenüz 28 yaşında ama yumurtalık kanseri ile mücadele ediyor. Sophie Casey, yaşadığı semptonları regl dönemi şişkinliği sandı.Belirtiler daha önemsiz olan IBS gibi bağırsak hastalıklarını taklit ettiği için hastalığının nedeni anlaşılmadı. Sophie’nın hastalığına geç teşhis konulduğu için tümör bağırsaklarına da yayıldı. Genç kadın ve ailesi güzel anılar biriktirmek ve kanser konusunda farkındalık yaratmak için bağış topluyor.
#KanserHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkVücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağlanmalar, genel sağlık durumumuz hakkında uyarılarda bulunuyor. Pek çok uzman, en tehlikeli olanın, 'viseral yağlanma' olarak adlandırılan iç organların çevresini saran yağ dokusu olduğunu söylüyor. Peki viseral yağlanma nasıl oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisGücünü oyunculuğundan alan isimlerden. Televizyon, tiyatro, sinema… Her alandaki varlığıyla izleyeni mest ediyor. Şu sıralar yeni müzikali için provadan provaya koşan Canan Ergüder’le buluştuk; kendisi gibi oyuncu olan eşi Kenan Ece’yle birlikteliğini, anneliği, şöhreti yaşayış tarzını ve günümüz oyuncularını konuştuk: “Birçok genç kadın oyuncunun yüzü bana yapay görünüyor. Kaşları aynı şekilde alınıyor, aynı dolgular, kabul gören burun şekilleri, çirkinleşmeyen yüzler, en mükemmel anda akan toparlak bir gözyaşı.”
#Canan Ergüderİki yıl önce hemoroid şüphesi ile doktora giden Joshua Sanchez, dördüncü evre kolon kanseri olduğunu öğrendi. Kolon kanseri ile benzer semptomlara sahip olan hemoroid, tıpkı bu örnekte olduğu gibi kanserin erken teşhis edilmesini zorlaştırıyor. Peki bu iki hastalığı birbirinden nasıl ayıracağız? Uzmanlar anlattı...
#Kolon KanseriVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganÖZEL İzmir Can Hastanesi’nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dursun Atakul, çeşitli nedenlere bağlı olarak yeni doğan, ergenlik ve yaşlılık olmak üzere yaşamın farklı dönemlerinde görülebilen ve jinekomasti olarak adlandırılan erkeklerde kadın tipi meme büyümesinin hayat kalitesini etkileyen ve bireylerde ciddi ruhsal sorunlara yol açabilen bir durum olduğunu söyledi.
#1Kalp damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Özalp Karabay, kadınların kalbinin çok özel ve hassas olduğunu söyledi, “Toplumların gelişebilmesi ve modernleşebilmesi için unutulmaması gereken en önemli unsur kadınlarımızın kalp sağlığının korunması, eşit haklara sahip özgürce yaşamaları ve kadın-erkek eşitliğinin toplumda topyekûn kalkınmanın temeli olması gerekliliği” dedi.
#1Hayranlıkla izlediğimiz oyunculardan biri Canan Ergüder. Uzun yıllardır hayatımızda. Kendisiyle geçmişin muhasebesini yaptığımızda “Hayat bana iyi davrandı. Kansere toslayana kadar müteşekkir olmamı gerektirecek çok şey yaşadım” diyor. Ergüder’le geride bıraktığı hastalığını, oyuncu Kenan Ece’yle evliliğini, Dünya Kadınlar Günü’nü, yeni işini ve hayatını konuşuyoruz: “Karmaşık hislerle kaplı olduğum birçok gün var ama hepsinin ortak noktası yaşama daha da bağlanmış olmam.”
#Canan ErgüderDüz bir karın için öncelikle fiziksel aktiviteye önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, karın yağlarını yakan ve yağ oranını azaltan besinler hakkında bilgilerini aktardı.
#Yağ Yakan YiyeceklerÇağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı koyuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre; önümüzdeki yıllarda her 5 kişiden biri kansere yakalanma riski taşıyor. Sağlıklı beslenmek, fazla kilolardan kurtulmak ve hareketli bir yaşam sürmek ise kanser riskini yüzde 30-35 oranında azaltabiliyor. Soğan, sarımsak, brokoli, zeytinyağı, çekirdekli siyah üzüm, zerdeçal gibi daha birçok besin de bu hastalıktan korunmada bizlere yardımcı oluyor.
#KanserÇağımızın hastalığı olan ve giderek artan oranlarda görülen obezite, vücudumuzda anormal düzeylerde yağ birikimi hastalığıdır. Yani alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda fazla kalori vücudumuzda yağ olarak depolanır. Vücudumuzda bazı hormonal fonksiyonların normal işleyebilmesi için belli seviyede yağ oranına sahip olmamız gerekir. Yani vücudumuzdaki yağ oranının fazla olması gibi çok düşük olması da anormal bir durumdur.
#ObeziteDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan Dünya Sağlık Örgütü, “D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
#D VitaminiDoç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan “Dünya Sağlık Örgütü D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan1-7 Ekim, ülkemizde Emzirme Haftası olarak kabul ediliyor. Emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekilen bu özel hafta için Pediatri Uzmanı Dr. Laden Jaferi, anne sütü ile emzirmenin faydalarını anlattı ve Emzirme Hemşiresi Nezahat Demirbaş da anne sütünü artırmaya yönelik önerilerde bulundu.
#Anne SütüYakınları tarafından hastalığı kendisinden saklanan bir hasta, bir yazar bu durumu köşesinde yayımlayınca, kanser olduğunu gazeteden öğrendi. Öleceğini bu şekilde haber almak psikolojisini altüst etti, ailesiyle arası bozuldu. Kişisel Verileri Koruma Kurumu gazeteye 125 bin lira para cezası uyguladı. Benzer bir konu cuma günü vizyona giren ‘The Farewell’de (Elveda) de işleniyor. Film, hastalığı sebebiyle kısa ömrü kalan ninelerine bunu söyleyip söylemeyeceklerini tartışan bir aileyi konu alıyor. Fakat bazı aileler için bu karar bir film değil, hayatın ta kendisi. Hastanın moralini sağlam tutabilmek için gerçek ondan gizlenebilir mi? Siz olsaydınız yakınınıza söylemeyi mi, saklamayı mı tercih ederdiniz? Peki ya hasta siz olsaydınız? Öleceğinizi bilmek mi isterdiniz, hiç öğrenmemek mi?
#Sağlık