Paylaş
Verilerde ayrıca obezite görülme sıklığının artış göstermesinin de meme kanserine yakalanma oranında etkili olduğu en dikkat çekici bilgiler arasında. Bu nedenle obezite ile mücadele ederseniz aynı zamanda meme kanserine yakalanma riskinizi de azaltabiliyorsunuz. Çünkü yapılan araştırmalar, sağlıklı beslenmenin meme sağlığını koruduğunu ve meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 civarında düşürebildiğini gösteriyor.Hastalıkların görülme sıklığını ifade etmeye başladığımız zaman rakamlardan yardım alırız. Bazen bu rakamlar, önemli değilmiş gibi görünür. Ancak hastalıkları rakamlarla değerlendirdiğimiz zaman, ‘1’ bile güçlü bir anlam kazanır. Çünkü günümüzde her 8 kadından 1’i ve her 100 erkekten 1’i meme kanserine yakalanmaktadır. Dünyada ise her yıl 2 milyon 300 bin kişi, meme kanseriyle karşı karşıya kalmaktadır. Yılda 1 kez klinik meme muayenesi yaptırmak ise erken tanıyla hayatınızın kurtulmasını sağlayabilir. Maalesef ki, meme kanseri dünyada en sık görülen kanser türü olarak artık çok daha güçlü bir düşman haline geldi. Bu zorlu düşmanla mücadele etmek içinse risk faktörlerini bilmek, sağlıklı beslenmek ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemek çok önemli. Özellikle sebze ve meyve bakımından zengin beslenmenin meme sağlığını koruduğunu ve meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 oranında düşürebildiğini artık biliyoruz.
GENETİK MİRASIMIZ ÖNEMLİ
Meme kanserinde genetik mirasımız çok önemli. Ailesinde meme kanseri hikâyesi olanların bu hastalığa karşı daha uyanık olmaları gerekiyor. Ancak meme kanserlerinin yüzde 85’i ailesinde daha önce meme kanserli yakını bulunmayan kişilerde görülmektedir. Bu nedenle ailede bu hikâyenin olmaması, kişinin kanser olmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü kadın olmak, her zaman meme kanseri riski taşımak demektir. Özellikle 40 yaşından sonra yılda 1 kez mamografi çektirmek, hastalığı erken evrede yakalama imkânı verir. Erken tanı sayesinde günümüzde meme kanserine yakalanan birçok hastada yüzde 90 oranında iyileşme sağlanabilmektedir. Bu nedenle lütfen yılda 1 saatinizi mutlaka kendinize ayırarak, sağlık taramalarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin.
OBEZİTE, MEME KANSERİNE DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Meme kanserine yakalanma riskinizi azaltabilmek için yaşam tarzınıza çok dikkat etmeniz gerekiyor. Sigara kullanmamak, alkolü bırakmak veya azaltmak, stresten uzak ve sporla iç içe bir yaşam sürmeye çalışmak çok önemli. Özellikle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmek, hayati bir önem taşıyor. Çünkü obezite yani fazla kilo, birçok hastalığı tetiklediği gibi meme kanserine de davetiye çıkartıyor. Bu nedenle et tüketimini azaltın, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden, kızartmalardan, tütsülenmiş besinlerden, paketlenmiş gıdalardan ve fast food tarzı beslenmeden uzak durun. Bunların yerine tercihinizi içeriğinde bolca antioksidan, vitamin ve mineral bulunduran besinlerden yana kullanın. Peki, meme sağlığımızı koruyan bu besinler neler? İşte size mini bir liste...
MEME SAĞLIĞINA FAYDALI BESİNLER
-Zerdeçal: Bu önemli bitki, kronik inflamasyon ve kanser gelişimin önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Çok güçlü bir antioksidan ve antiinflamatuar olan bu bitki, kanserli hücreler ile mücadele ederek, hücre yenilenmesini destekler.
-Üzüm kabuğu ve çekirdeği: Özellikle üzüm kabuğunda bulunan resveratrol, kanser önleyici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda üzüm çekirdeğinde bol miktarda bulunan polifenoller, antioksidan özellik göstererek, hücrelere zarar veren serbest radikallerin etkisini azaltır. Üzüm çekirdeği ve üzüm çekirdeği ekstresi, meme kanserine karşı koruyucu olduğu kadar hastalığın tedavisindeki yan etkilerin azaltılmasına da destek sağlamaktadır.
-Sarımsak: Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı besinlerden biri olan sarımsağın kansere karşı koruyuculuğu da vardır. Birçok bilimsel çalışmada, her gün çiğ sarımsak tüketmenin kadınlarda meme kanseri riskini büyük ölçüde düşürebildiğini kanıtlamıştır. Bu nedenle sarımsağı yemeklerle birlikte pişirmek yerine, ezerek yemeğe sonradan eklemeyi deneyebilirsiniz.
-Brokoli: Yapılan klinik çalışmalarla brokolinin özellikle meme kanseri üzerinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Brokolinin antioksidan bakımından zengin olması hücreleri serbest radikallere karşı da korumaktadır. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olur. Brokolinin de çiğ tüketilmesi önerilmektedir.
-Baklagiller: Flavanol yönünden zengin fasulye ve mercimek gibi bitkisel protein kaynağı olan bu grubu, haftada 2-3 kez sulu bir yemek olarak ya da salatalarınıza haşlanmış şekilde ilave ederek tüketmenizde fayda var.
-Yağlı balık: Faydaları saymakla bitmeyen balık, meme kanserinden korunmada oldukça etkili. Yapılan araştırmalarda haftada 1-2 porsiyon yağlı balık (ton balığı, sardalye ya da uskumru gibi) tüketmenin meme kanserine yakalanma riskini azalttığı belirtiliyor.
Paylaş