Paylaş
Kadınlarda meme dokusu ortalama 15 yaşında olgunlaşır ve o yaştan sonra fazla değişiklik göstermez. Doğumlar, kilo alıp vermeler meme şeklinde tabii ki etkilidir. Ancak meme dokusunun asıl şeklini genetik miras verir. Anneden, büyükanneden ya da babadan gelen genlerin özelliğine göre göğüs şeklide tüm vücut genetiği gibi şekillenir.
Genç kızlık döneminden başlayarak, ergenlik ve sonrasında yetişkin olarak birçok kadın meme şeklinden memnun olsa da meme hacmi bazen değiştirilmek istenebilir. Küçük memeleri büyütmek, büyük memeleri ise küçültmek isteyebilir. Burada en önemli konu meme dokusunun yeterli diklikte olup olmamasıdır. Meme hacmi büyük ya da küçük olabilir. Eğer sarkma yoksa kadın onu bir şekilde idare edebilir. Ancak sarkık meme zamanla yerçekiminin de etkisi ile daha da sarkabilir ve bu kadınlarda birçok probleme neden olabilir.
Meme sarkıklığını kamufle etmek için postur bozulur. Özellikle iri ve sarkık meme, kişinin omuzlarının daha da aşağıya düşmesine neden olur. Bu sorunu sırtta kamburlaşma, omuzlarda düşüklük, boyun ve kol ağrıları sırasıyla takip eder. Özellikle genç kızlarda beden eğitimi derslerinden kaçış, sosyalleşmede sıkıntılar gibi bazı psikolojik sorunlarda görülebilir.
İri meme dokusunu baskılamak için çift katlı sütyenlerin takılması, çok dar iç çamaşırı giyerek göğüslerin kapatılması da diğer çözümler olarak görülebilir. Oysa meme büyüklüğü ve sarkıklığı fizyolojik olarak da istenen bir durum değildir.
Meme küçültme ameliyatlarında kullanılan teknik aynı zaman da göğüslerde dikliğinde de oluşmasını sağlar. Çoğu kez meme toparlama işlemi tek aşama yapılırken, bir miktar meme dokusu çıkarılır.
Ameliyat sonrası yaşam
Meme küçültme ameliyatı sonrası birey günlük hayatına mutlu bir şekilde hem sağlıklı hem de fit görünümle devam eder. Kişi istediği kıyafetleri rahat giyme özgürlüğünün yanında memelerinin omuzlara ve tüm bedene verdiği yükten kurtulmuş olur. Meme küçültme ameliyatları zaman zaman da ileri yaşlarda yapılabiliyor. Özellikle sırt ağrıları, diz ağrıları yaşayan kişilerde kemik dokuya yükünü azaltmak için yapılan bu ameliyatlar sonrası yaşam kalitesi artar. İyileşme süreci de hızlıdır.
Hangi kontroller yapılmalı?
Meme küçültme ameliyatlarında bireylerin 18 yaşını doldurması, hatta doğumlarını tamamlaması beklenebilir. Ancak hastanın sıkıntıları varsa bekletilmeden de ameliyat yapılabilir. Bu ameliyat öncesi mutlaka memede şüpheli bir lezyon olup olmadığı kontrol edilir. 40 yaş altındaki kadınlarda sadece göğüs ultrasonu yeterli olurken, 40 yaş üzeri tüm kadınlardan ameliyat öncesi mutlaka mamografi ve meme USG’si yapılarak kontroller sağlanır.
Geçtiğimiz ekim ayı meme kanseri farkındalık ayıydı. Bu ayda birçok kadının meme USG ve mamografisini yaptırması sağlansa da yaptıramayan kişilerin mutlaka en kısa süre içinde bu rutin meme taramalarına bakması gerekir.
Meme taramalarında şüpheli bir lezyon çıktığın zaman ileri tetkiklerin istenmesi önemlidir. Meme taramaları 40 yaş sonrası mutlaka her kadın tarafından yılda bir kez mamografi ve 6 ayda bir meme USG’si yapılarak takip edilmelidir.
İyileşme süreci ne kadar zaman alır?
Günümüzde meme küçültme ameliyatlarında gelişen teknoloji konforu da beraberinde getiriyor. Özellikle meme dokusu büyük ve sarkık kişilerin ameliyatları çoğu kez hamile kalması veya doğum yapması beklemeden gerçekleştirilebilir.
Meme küçültme ameliyatı rahat bir operasyon olup ameliyat süresi ortalama iki veya iki buçuk saate kadar sürer. Hastanın genel durumu iyi olması yanı sıra başka bir sıkıntısı da yoksa rahatlıkla ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyat olan kişinin operasyon sonrası büyük bir ağrı olmaz. Ağrısı olursa hafif ağrı kesici ilaçlardan faydalanabilir.
Ameliyat olduktan sonra 2 ila 8 haftada şekil almaya başlar. Ortalama iki aydan sonra ise kişi istediği egzersizi rahatlıkla yapabilir. Ancak ameliyatı yapan hekimin takibiyle neler yapılabileceği öğrenilebilir.
Ameliyatın adımları nelerdir?
1) Karar verme: Meme bir genç kızda büyük ve sarkık ise hemen küçültme ameliyatı planlanabilir. Doğum sonrası yapılacak ameliyatlarında da mümkün olduğu kadar süt kanalları korunmaya çalışılır. Ancak meme başı asimetrileri de varsa ameliyatta bu düzeltmede yapılır. Bu ameliyata karar verildiğinde ise mutlaka ultrason çekilmelidir. Ortalama iki haftada neredeyse meme iyileşme sürecini tamamlamış olur.
2) Ameliyat olma süreci: Yaklaşık iki veya iki buçuk saat süren ameliyat sonrası ağrı hayal edilenin aksine çok şiddetli değildir.
3) Ameliyat sonrası bakım: Dikişlerin iyi kaynaması önemlidir. Bu süreçte izlerde hafif bir kızarıklık ya da kabarıklık oluşabilir. Bu durumlarda meme dokusundaki dikişlere yönelik lazer ya da medikal işlemler yapılabilir. İyileşme çok hızlı tamamlanır. Yıllar içinde dokular deforme olmaz.
Paylaş