Bütüncül tıp konusunda verdiği eğitimlerin yanı sıra ‘Titreşim Tıbbı’ ve ‘Açlık Diyeti’ kitaplarıyla da tanınan uzman Dr. Murat Balanlı’nın ‘Ah Bir Uyuyabilsem...’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Uyku hakkında kritik bilgiler ve daha iyi bir gece uykusu elde etmek isteyenlere yönelik tavsiyeler içeren kitabı, yazarı Balanlı’yla konuştuk.
#Dr. Murat BalanlıTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, Ramazan Bayramı tatiline çıkan, yollarda direksiyon başında kafein tüketimine başvuran sürücüleri uyardı. Öztürk "Kafein tüketiminin uyku halini gidermede geçici bir çözüm olduğunu mutlaka bilmemiz gerekiyor. Aşağı yukarı 4-5 saat içerisinde daha büyük bir uyku haliyle karşı karşıya kalacağımızı bilmeliyiz. Bu uyku hali eğer önemli bir iş sırasında ortaya çıkarsa örneğin; sınav ortasında veya bir araç kullanımı sırasında olabilir, bu durum da iş kazaları ya da istenmeyen başka durumlara yol açabilir. Uyku halini ancak uyuyarak giderebiliriz" dedi.
#KahveGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#MelatoninUzmanlar sabahları sürekli alarmı erteleyenlerin gün boyu daha yorgun hissettiğini, bu durumun vücut dengesini etkileyerek sağlık problemlerine yol açtığını söylüyor ve "En uygun uyku süresi kişinin biyolojik saatine uygun olan akşam saatlerinde erken yatıp sabah da kendi kendine uyanabilmesidir" diyor. Ama bunu başarmak birçoğumuz için kolay değil. O halde ne yapacağız? İşte cevabı...
#Sağlıkİzmir Atatürk Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Yiğit Kaan Kızlıer (16), 'Melatonin Kanser Hücrelerini Öldürür mü' adlı projesiyle 26 Kasım'da çevrim içi yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) konferansına davet edildi. Kızlıer, 30 ülkedeki 100 proje sahibi öğrenci arasından seçilen tek Türk oldu.
#İzmir Atatürk LisesiMelatonin, vücut için önemli göreve sahip. Önemli akvitivitelerin yerine getirilmesinde rol oynayan melatonin hormonu uyku düzeni ile de ilişkilidir. Peki melatonin nedir, faydaları neler? Hangi besinlerde melatonin bulunur? İşte detaylar...
#Melatonin NedirErkeklerde cinsel gücü ve isteği artıran yiyecekler; bezelye, maydanoz, kekik, nane, fesleğen, tarçın, roka, Antep fıstığı, şalgam, yumurta, zencefil, kuşkonmaz, kereviz, enginar, ayçiçeği, hindi gibi yiyeceklerdir. İşte, erkeklerde cinsel gücü isteği arttıran yiyecekler hakkında ayrıntıları derledik.
#Cinsel Gücü Arttıran YiyeceklerTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkUykunun en verimli saatleri 23:00 ve 03:00 arasıdır. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştırır ve bu da akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. Hücre çoğalması ve protein yapımı da 00:00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşmış olur. İnsanların en geç 23:00'da uykuya dalmış olması verimli bir uyku geçirmesini sağlar. Uykunun en verimli saatleri ve neden bu saatlerde verimli olduğu ile ilgili ayrıntıları derledik.
#UykuBebeklerin gece beslenmeleri azaldığı zaman uyku eğitimi alarak kendi başlarına uykuya dalabilmeleri gerekir. Özellikle de çok uzun bir dönemi uykusuz bir şekilde geçiren annelerin buna çok fazla ihtiyacının olduğunu da bilirsiniz. Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar ve nasıl olmalıdır sizler için derledik.
#BebeklerdeAyakları üşüyenler uyurken bile çoraplarını çıkarmak istemez, buz gibi ayaklarla uykuya dalamaz. Kimisi ise ayağında çorap varken asla uyuyamaz hatta uykuya dalabilmek için ayağını yorganın üstüne çıkarıp soğutur. Peki çorapla uyumak uykuya dalmayı kolaylaştırıyor dersek kaçınız bunu yaparsınız? Gerçekten uykuya dalmakta zorlanan kişiler için çorapla uyumak bir çözüm olabilir mi? Uzmanlar yanıtlıyor...
#SağlıkÇoğu anne-baba için ‘uyku’ konusu büyük bir problem. Çocuklarını nasıl daha uzun süre, nasıl daha hızlı ya da nasıl daha erken uyutabileceklerini sorguluyorlar. Bu konuyla oldukça meşgul oluyorlar. Her anne-baba, hem kendilerini hem de ilişkilerini şarj etmek için sessiz gece sayısını en üst düzeye çıkarmayı istiyor. Çünkü uyku süreci, birçok ebeveynin sabrını zorluyor.
#Uyku EğitimiHer erkek eşini veya partnerini cinsel anlamda tatmin etmek, mutlu etmek ister. Ama bazen çeşitli rahatsızlıklar, psikolojik sorunlar, kötü yaşam alışkanlıkları gibi nedenlerle cinsel performans düşebilir. Cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisi veya genel muayene için bana başvuran birçok hastam da şu sorunun cevabını merak ediyor: “Cinsel performansı doğru ve sağlıklı yoldan arttırmanın yolu nedir?”
#Cinsel PerformansUyku, vücut için vazgeçilmez bir ihtiyaç. Kaliteli bir uyku hem sağlığa hem de günlük işlerin yerine getirilmesine yardımcı olur. Ancak uykusuzluk nedeniyle yorgunluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bazı nedenlerin yanı sıra uykunun yiyeceklerin kalitesiyle de ilişkisi bulunmaktadır. Kan basıncını ve nabzını düşüren bazı yiyecekler metabolizmayı yavaşlatarak uykuya yardımcı olurken, bazıları ise metabolizma ve beyin aktivitesini arttırarak uykuyu zorlaştırıcı etkiye sahiptir. Uykusuzluğa iyi gelen yiyecek ve bitki çayları sayesinde evde doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki uykusuzluk nasıl geçer? Evde uykusuzluğa ne iyi gelir? Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları nelerdir? Uykusuzluk neden olur? İşte uykusuzluğa iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler
#UykusuzlukGÜNEŞ olmadan, güneşlenmeden, cildi güneşle buluşturmadan yeteri kadar D vitaminine sahip olmamız mümkün değil. Cildin D vitamini üretmesini sağlayan UVB ışınları kapalı, güneşsiz, bulutlu havalarda cildimize yeterince ulaşamaz. Pencere veya araba camı gibi bir engelle temas ettiğinde de o engelleri yeteri kadar aşamaz. Bu nedenle D vitamini üretmek için açık havada güneşlenmek zorundayız. DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Akarsu, bakın neler söylüyor:
#İzmirUZUN kış dönemi ve pandemi süreci ile birlikte evde geçirilen süre arttı. Bu dönemde alınan fazla kilolar rahatsızlık vermeye başladı. Sağlıklı ve formda bir yaz geçirmek ise herkesin isteği. Bu dönemde bağışıklığınızı güçlendirerek pratik çözümlerle yazı formda karşılayabilirsiniz. Diyetisyen Berna Danacı, hem sağlıklı, hem de formda olmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı.
#İzmir