Paylaş
Ancak uyku, sadece dinlenmekten ibaret olan pasif bir süreç değildir. Bundan çok daha fazlasıdır. Çünkü kaliteli bir gece uykusu söz konusu değilse, sağlıklı bir hayat ve güzel yaşlanma süreci pek de mümkün değildir. Yaşadığımız bu günlerde aslında en önemli sağlık sorunlarından birinin uykusuzluk olduğunu görüyoruz. Öyle ki uzmanların kapısını her gün onlarca hasta, uykusuzluk sorunu nedeniyle çalmaya başladı. Ve yine anlaşılan o ki bu önemli problem, maalesef ki bir salgın gibi yayılarak, hayatımızı olumsuz etkilemeye aday. “Alt tarafı uykusuzluk, bu kadar büyütecek ne var ki?” diyenler mutlaka olacaktır. Çünkü günümüzde uyku, hâlâ pasif bir dinlenme süreci olarak görülüyor. Ancak uyku, dinlenmekten çok daha fazlasıdır. Çünkü uyku sırasında vücudumuz kendini onarır, temizler ve gelişir. Vücudumuzun tamamında ortaya çıkan hasarlar, biriken toksinler ve gelişen diğer sorunlar, ancak biz uykuya geçer geçmez iyileşmeye ve onarılmaya başlar.
AZ UYKU ÖMRÜ KISALTIR
Eğer, kaliteli ve nitelikli bir uyku olmazsa vücudumuzun tamir atölyesi çalışamaz hale gelir. Oysaki sağlıklı yaşayabilmemiz için bu atölyenin mutlaka 7-8 saat aralıksız çalışması gerekir. Atölyede onarım işlerine yeterli bir zaman verildiğinde de birçok hastalık kapınızı çalmaya başlar. Kısaca belirtmek gerekirse, ne kadar az uyursanız, ömrünüz de bir o kadar kısa olur.
Şimdi isterseniz uykusuzluğun ne denli büyük bir sağlık sorunu olduğunu tekrar düşünün... Peki, uykusuzluğa karşı elimizdeki en güçlü silah nedir ve biz bu silahı nasıl aktive edeceğiz? Gelin, hep birlikte bugün beynimizde salgılanan melatonin hormonunun ne olduğunu öğrenelim.
MELATONİNİZE SAHİP ÇIKIN
Uykunun sağlığımız üzerindeki etkisi hakkında her geçen gün yeni bir şeyler öğreniyoruz. Ancak yıllardır bildiğimiz en güçlü silahımızın melatoninimize sahip çıkmak olduğu bir gerçek. Beyinde yer alan epifiz bezinden salgılanan melatonin hormonunun görevi, uykuyu düzenlemek, uyku ritmini yönetmek ve uykuya kalite katmaktır. Biyolojik saatimizi ayarlama görevlerini de üstlenen melatoninin değişmeyen kuralı ise karanlık ortamlarda salınmasıdır. Parlak ışıklı ortamlar, kısacası aydınlık yerler, melatonin seviyemizi azaltıyor. Eğer, yeteri kadar melatonin salgılıyorsanız, uykusuzluk sizin için bir sorun olmuyor. Ancak uyku saatinizi kaçırıyor, ışıklı ortamlarda uyuyor ve uyku hijyenine dikkat etmiyorsanız, melatonin seviyeniz düşmeye başlıyor. Bu durumda uykuya dalmada sorunlar ve uykusuzluğu beraberinde getiriyor. Bu nedenle melatonin hormonunuza sahip çıkmanız oldukça önemli.
EN BÜYÜK DÜŞMAN MAVİ IŞIK
Günümüz teknolojisinin bizlere sunduğu kolaylıkların yanında elbette ki bazı zararları da var. Mesela bilgisayar, cep telefonu, televizyon ve tabletlerin yaydığı mavi ışık melatonin hormonunun en büyük düşmanıdır. Bu nedenle akşam saatlerinde mavi ışık saçan her şeye veda etmeyi bilmemiz gerekiyor.
KARANLIK ORTAMLAR YARATIN!
Melatonin hormonu salınımı, hava karardıktan sonra başlar. Gece yarısı saat 02.00-04.00 arası ise en yüksek seviyeye ulaşır. Melatonin salınımını artırabilmek için uyku esnasında gece lambaları kapatılıp, karanlık bir ortam yaratılmalıdır. Özellikle LED ve beyaz ışık, yatak odalarında kullanılmamalıdır. Eğer odada bir aydınlatma kullanılacaksa kırmızı ışık tercih edilmelidir. Göz bandıyla uyumakta melatoninin salgılanması için faydalıdır.
MELATONİN ETKİSİ YARATACAK BESİNLER
Uykusuzluğunuza iyi gelen ve melatonin etkisi yaratacak gıdalar tüketmek de sizlere bu konuda destek olacaktır. Yatmadan birkaç saat önce bir çorba kaşığı fıstık ezmesi ve ufak bir muz yemeniz melatonin etkisi yaratır. Yine vişne suyu iyi bir melatonin kaynağıdır. Akşam yemeğinde bir bardak tüketmek yeterli olur. Ayrıca uykusuzlukla mücadelede bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz.
ZERDEÇALLI SÜT
Malzemeler
-1 fincan ılık süt
-1 çay kaşığı bal
-Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
Yapılışı: Bir fincan ılık sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı toz zerdeçal ekleyin. Bu çayı yatmadan bir saat önce tüketmek çok faydalı olacaktır.
MUZ KABUĞU ÇAYI
Uyku kalitenizi arttıran çaylardan biri de muz kabuğu çayıdır. Bir muzun iki ucunu kesip, kabukları ile birlikte üçe böldükten sonra 10 dakika kaynatın. Ardından süzün ve yatmadan bir saat önce bu suyu için.
Paylaş