Yazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavEkmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekGözümün önünden bir meze sofrası geçiyorsa aklıma düşen ilk lezzet taramadır her zaman. Mayonez tekniğiyle yapılan ve balık yumurtasının lezzetini katlamakla kalmayıp ekmeğin üzerine sürünce devleşen bu geleneksel tadın en iyisini bulabileceğimiz adresleri ve inceliklerini bilelim, bilelim ki hiç kaybetmeyelim...
#MayonezBir su someliyesi olarak son yıllarda geliştirilen en dâhiyane pazarlama tekniklerinden birinin suyun içindeki oksijen miktarını arttırmak olduğunu söyleyebilirim ki bu da suyun tazeliğiyle doğru orantılı. Zaten vaktiyle Anadolu’da, suyun tazeliğini korumak için toprak altından çıkan su yine toprak testilerde korunur, yani su meselesi çok ciddiye alınırmış. Osmanlı dönemine baktığımızda suyla ilgili öyle incelikli bilgiler görüyoruz ki... Gelin, 22 Mart Dünya Su Günü’yle birlikte su kültürümüz üzerine yoğunlaşalım.
#SuGeride bıraktığımız bir sene boyunca raflara çıkan yerli, yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları Hürriyet Kitap Sanat’ın 20 kişilik jürisi değerlendirdi. Jüri üyelerimizin ‘ilk 10 kitap’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Murathan Mungan’ın son şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşti. İşte jürimizin seçkisiyle, 2019’un en iyi 50 kitabı...
#Murathan Mungunİstanbul bu hafta sonu lezzetli bir organizasyona daha kavuştu. Ama son dönemde sıkça gördüğümüz tadım etkinliklerinden biri değildi bu. İki gün boyunca konunun uzmanlarından derinlemesine bilgi alabildiğimiz ‘eski usul sempozyum’ Sapor İstanbul’u ve hedeflediklerini, kurucusu Tuba Şatana’dan dinledik.
#Sapor İstanbul‘İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni’, ismiyle uyumlu ama isminin söylediğinden çok daha fazla şeyi tatlı ve akıcı bir dille anlatan bir kitap. Marianna Yerasimos, güçlü anlatımı, entelektüel dikkati ve ayrıntıcılığıyla keyifle okunan, hemen mutfağa girip pişirmeye özendiren bir kitap yazmış.
#İSTANBULLU RUM BİR AİLENİN MUTFAK SERÜVENİRobert de Niro’cu mu, Al Pacino’cu musunuz? Kışın boza ile salep arasında kalmak, işte tam böyle bir soruyla ikilemde kalmak gibi... İkisinin de oyunculuğu muhteşem. Yıllar geçse de, başka popüler isimler çıksa da hala onların bulunduğu sahnelerde heyecanlanıyor, bir sürü farklı hissi güçlü bir şekilde yaşıyoruz. Aynı şey salep ve boza için de geçerli.
#Boza25. yaşını kutlayan Dünya Kitap dergisi tarafından verilen “Yılın En İyileri Ödülleri”nin 2015 yılı sahipleri Pera Müzesi’nde yapılan bir törenle ödüllerini aldı. Ödüller bu sene Ahmet Büke, Yasemin Aydın, Alakarga Sanat Yayınları, Sennur Sezer, Gülce Başer, Sevil Atasoy, Meri Çevik Simyonidis ve Marianna Yerasimos’a verildi.
#Dünya Kitap DergisiAğız tadıyla bir kış geçirmeniz dileğiyle, Türkiye’nin 25 popüler şefi bu kış denemeniz gereken tabakları, taze keşiflerini, her daim favorilerini sıraladı. Ortaya, kesip saklanası okuyup denenilesi gurme bir kılavuz çıktı. Aç karnına bakmayın, sindire sindire okuyun, tadını çıkarmaya bakın