Dar zamanların kurtarıcısı, mutfaklarımızın olmazsa olmazıdır tarhana. Türkiye’nin dört bir yanında, hatta komşumuz Yunanistan’da ve diğer Balkan ülkelerinde, farklı şekillerde yapılır ama nasıl yapılırsa yapılsın aynı zevkle tüketilir. Tarhana iyice kurutularak saklandığı için yaz ayları tarhana yapmak için uygun zamanlardır. Sizin için farklı tarhana türlerinin yapılışından tarhana yapımının püf noktalarına birçok önemli bilgiyi derledik. Bu yaz tarhana yapmaya başlamadan önce bunları mutlaka bilmelisiniz…
#Tarhana Nasıl YapılırTürk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Özellikle koronavirüs pandemisi esnasında besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#TarhanaNilüfer Belediyesi’nin bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Ürünlü Biber Festivali’nde acısıyla tatlısıyla biber konuşuldu. Özgün ve yöresel ürünleri Türkiye ve dünyaya tanıtmak, yerel üreticiyi desteklemek amacıyla gerçekleştirilen Ürünlü Biber Festivali’nde biz de jüri üyesi olarak birbirinden lezzetli biber yemeklerinin tadına baktık. Bu güzel etkinlikte Ürünlü kadınları sadece lezzetle yarışmadılar yaratıcı yemek sunumlarıyla bizleri şaşırttı.
#BursaYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıGeniş yaprakları bulunan sinir otu yaz veya kış mevsimi fark etmeden tüketilmesi gereken bitkidir. İnsan sağlığının daha iyi olabilmesi için yüzyıllardan bu yana tüketilen sinir otu, farklı hastalıkları iyileştirmek için kullanılabilir. Sinir otu nedir, ne işe yarar, zararları nedir, nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, kullanımı nasıl olmalı gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinir OtuTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#GazetehaberleriKahramanmaraş’ın geleneksel geleneksel lezzeti Maraş çöreğini denemeye ne dersiniz? Tatlı ve tuzlu olarak hazırlanabilen bu nefis çörekler Osmanlı'dan günümüze gelen bir tat. Özellikle de bayramlarda ikram edilen Maraş çöreğinin yapımı da kolay. Peki Maraş çöreği nasıl yapılır? Maraş çöreği malzemeleri ve tarifi
#Maraş ÇöreğiDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel Lezzetleri"Darhane çorbası" yakıştırmasını sonuna kadar hak eden tarhana, aynı zamanda güçlü bir probiyotik kaynağı. Bu özelliği sayesinde de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. O nedenle son dönemde tarhanaya gösterilen ilgi birkaç katına çıktı. Marketlerde tarhana bulmak elbette mümkün ama evde yapılmış tarhananın yerini de hiçbir şey tutmuyor. Sizin için Türkiye'nin farklı yörelerinden evde yapılabilecek tarhana tarifleri derledik. Bu arada şunu da hatırlatalım: Tarhana normalde yaz sonunda yapılır ve sıcak günlerde kurutularak tüm kış tüketilecek biçimde saklanır o yüzden de büyük miktarlarda yapılır. Ancak siz dilerseniz daha küçük miktarlarda yoğurduğunuz tarhanayı taze taze de tüketebilirsiniz. Afiyet olsun...
#TarhanaKökenleri Antik Yunan medeniyetine kadar dayanan tarhana, dünyanın en eski ve en sağlıklı yemeklerinden biri olarak biliniyor. Kurutulabildiği için çok da dayanıklı olan tarhanayı evde yapmak isteyenler için tarifini ve püf noktalarını sizin için derledik. İçeriğimizde ayrıca farklı tarhana çeşitleri hakkında da bilgi bulabilirsiniz. İşte evde tarhana yapılışı…
#Tarhana Nasıl YapılırHer toplumun beslenmesinde büyük önemi olan ve o topluma özgü damak tadını yansıtan bazı geleneksel yiyecekler olduğu gibi, Türkiye’de de geleneksel olarak tanımlanan, kültürümüze ve ülkemiz koşullarına özgü besinler bulunmaktadır. Tarhana da besleyici değeri ve lezzeti açısından bunların en başında gelir.
#TarhanaSon 15 günüm, Kastamonu’dan Mardin’e bulgurun peşinde koşturarak geçti. Siyez, firik, kavulca, durum bulguruna kaşık salladım. Diyeceğim o ki, sağlıklı yiyecek diye dünyanın uzak noktalarından ithal edilen moda yiyecekler yerine yanı başınızdaki bulgurdan faydalanın.
#BulgurPişirilme yöntemleri, öyküleri ve tatlarıyla birbirinden şaşırtıcı yedi Anadolu lezzeti. Çoğumuz ne adını biliyor ne de tadını. Bir süredir Amerika’da gurmelere yönelik önemli toplantılarda, dergilerde bu yemeklerden bahsediliyor. Aşçı ve yemek araştırmacısı Musa Dağdeviren, ilk kez 2004’te Amerikan Mutfak Enstitüsü’nün (CIA) davetlisi olarak Kaliforniya’ya gidip Anadolu’dan derlediği bu tarifleri anlatmış, bazılarını izleyiciler önünde pişirmişti.