Yılbaşı planları yapılmaya başladı. Kimi evde ailesi ve arkadaşları ile kimisi otellerde eğlence eşliğinde neler yapacağını şimdiden planlıyor. Evdeki programların vazgeçilmezi; yılbaşı süsleri, ışıklar, hindili menüler ve masa oyunları. Bazı vatandaşlar ise kayak otellerini hatta yurtdışı turlarını tercih ediyor. Planlar evden hatta yaşanılan şehirden uzaklaştıkça faturalar da kabarıyor...
#YılbaşıBugün soframda güzel bir kahvaltı salatası olacak. Roka, avokado ve kuru domatesli bu salataya bazen nar, bazen maydanoz ekliyorum. Çocuklarım ‘sucuklu tereyağı’nı çok seviyor, bense soğan, mantar ve biberli göz yumurtayı... Bir de bayat ekmek varsa yumurta, krema, tarçın ve şekerli karışıma bulayıp tavada kızartıyorum.
#KahvaltıSürekli aynı şefleri, aynı yemekleri konuşuyoruz gibi gelmeye başladıysa Zaaf İstanbul ve şefi Aras Çetin’le tanışmanın vaktidir! İnce, çıtır çıtır bir hamurun arasını peynir pateyle doldurup trüflü bal sosun üzerinde servis ettiği ballı börek, karides yağında lezzetlenen gnocchi, sumak ve limon kabuğu soslu olta levreği menünün öne çıkanlarından...
#Zaaf İstanbulİyisiyle kötüsüyle bir yılın daha sonuna geldik. Bu sayfada gastronomiden kültür sanata hangi alanda olursa olsun ele aldığım, yer verdiğim konulara, kişilere, kurumlara hep iyi yanlarından bakmaya çalıştım. “Gazetecinin görevi eleştirmektir” denir ama yaşam kültürünün olumlu yanlarını, güzellikleri paylaşmak, öne çıkarmak bana aynı ölçüde anlamlı geliyor. 2019’un son cumartesisinde yine böyle paylaşmaya değer bulduğum yerler ve etkinlikler var. 2020 tüm dünyaya, ülkemize ve her birimize uğuruyla gelsin, sıkıntıları sorunları geride bırakmak için hep beraber çaba gösterelim.
#Müge Akgünİstanbul Havalimanı’nda 4 bin 200 metrekarelik alanda onlarca restoran işleten BTA’nın lezzetlerini tattım. Şirketin CEO’su Sadettin Cesur, TAV Kurumsal İletişim Direktörü Bengi Vargül ile bir ziyafet turu yaptık. Mükemmel bir ziyafet zinciri oluşturulmuş. Gerçekten yeni havalimanının zenginliği olmuş. Tadında Anadolu’dan Japon mutfağına ne ararsanız var. Üstelik lezzetler dorukta.
#Yazarlar2019 Avrupa Kültür Başkenti ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Matera kentinde gerçekleşen kutlamalar, göz kamaştıran masalsı görüntülere sahne oldu. İtalya’nın Basilicata Bölgesi’nde yer alan esrarengiz dokusuyla, Kapadokya ve Mardin’in ruh eşi Matera kentinden büyülenmemek neredeyse imkânsız...
#MateraKartpostal gibi köyler, yusyuvarlak tepeler, şatolar, bahçeler, geleneksel pazar ızgarası.... İngiltere’nin ortasındaki bu doğal cennet Anglosakson kültüründen hoşlananlara tüm aradıklarını sunuyor. 2 bin kilometrekarelik alanda beş ilçeye bağlı sayısız güzel köy var. Ortaçağdaki yün tüccarlarınca inşa ettirilen dev köşkler, görkemli kiliseler özenle korunmuş. Ülkenin en büyük ‘Tescilli Sıradışı Doğa Güzelliği’ alanı Roma kalıntıları, katedraller, bahçeler ve şatolarla güzelleştirilmiş. Üst gelir gruplarının yaşadığı bölgede çok sayıda ünlü kişi yaşıyor. At binmeyi bilmeyen yabancılar bile sakin kasaba yollarında otomobil kullanmaktan, zaman içinde kaybolmuş köşklerin arasında gezinmekten, Avrupa’nın en güzel bölgelerinden orta güney İngiltere’yi keşfetmekten hoşlanacaktır.
#CotswoldsAnchorage dağlarla deniz arasında. Bu nedenle pek genişlememiş. Yine de 300 bin nüfusuyla Alaska Eyaleti’nin en büyük şehri. Halkı iyi niyetli, tombul ve kolay unutulmayacak kişiler. Akdeniz kavrulurken bu coğrafyada bahar yaşanıyor. Ağustosta ortalama en yüksek sıcaklık 17 derece! En büyük deniz uçağı üssünün bulunduğu şehirden Alaska’nın doyumsuz doğasını keşfetmek çok kolay.
#SeyahatEn büyük dileğim nasıl biz evimizde pizza, spagetti yapıyorsak, başkalarının da bizim yemeklerimizi mutfaklarında yapmaları. Geçen hafta Amerika’nın önemli yemek yüzlerinden Sara Moulton’a Kuzguncuk’ta lezzet rehberliği yaptım. Sara’yla geçirdiğim günü sizle de paylaşmak isterim