Derin yağda çıtır çıtır kızarmış sebzelerin pek sağlıklı olmadığını biliyoruz. Ancak domatesli biber ve patlıcan kızartması ya da bir patlıcan yoğurtlaması olmadan yaz da geçmiyor hani… Sık sık olmasa da hakkını vererek yapmak için birkaç önerim ve popüler olan özel bir patlıcan tarifim var.
#Gülay Barbaros AltanCumhuriyet’in ilk kuşak sanatçılarından, Rusya’nın tarihi tiyatrosu Bolşoy’da sahneye çıkan ilk Türk balerini, Devlet Opera ve Balesi’nin ilk kadın Genel Müdürü, ‘devlet sanatçısı’ unvanı alan ilk bale sanatçısı… ‘Prima ballerina’, yani baş dansçı olarak Kuğu Gölü, Fındıkkıran, Uyuyan Güzel, Romeo ve Juliet gibi birçok eserde dans eden Türk balesinin efsane kuğusu Meriç Sümen’le birlikteyiz.
#Meriç Sümen- İsmini Reşat Nuri Güntekin koymuş. İlk yapımcılık tecrübesi 10 yaşlarındayken… Sahneye oyuncu olarak 14 yaşında adım attıktan sonra tiyatroya tam 50 senesini vermiş. Son 18 yıldırsa onu Türkiye’nin en uzun soluklu dizilerinden Arka Sokaklar’ın ‘Rıza Baba’sı olarak izliyoruz. Dizi setlerinde ‘Ankara’dan gelen adam’ olarak nam salan Ergin, “Rolü yüceltmek aktörün işi. Oyunculuk bu zaten. Öbürü odunculuk olur” diyor...
#Rıza BabaHenüz 7 yaşındayken bir yandan okula gidiyor bir yandan konservatuvara devam ediyor bir yandan da Türkiye’nin ilk ‘pop’ yıldızlarından Erol Büyükburç’un yanında sahne eğitimi alıyordu. 9 yaşında gazinolarda şarkı söylüyordu. Türkiye onu 1990’lı yıllarda ‘Seninle Olmak Var Ya’, ‘Eğlen Güzelim’ gibi şarkılarla tanıdı ve çok sevdi. Müzisyen, besteci, şarkıcı, yapımcı pek çok sıfatı bulunan Metin Özülkü ile eski albümleri karıştırdık. Hem ‘pop’ müzik tarihçesine göz attık hem de 1990’ların muhteşem geri dönüşünü konuştuk.
#Metin ÖzülküMFÖ grubunun üyelerinden Özkan Uğur hayatını kaybetti. Acı haberi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu. Bakan Koca yaptığı açıklamada, "Sevgili Özkan Uğur’u kaybettik. Her kulak verene dost ve kaynağı gönül olagelen bu sesi unutmayacağız. Çok üzgünüz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı. Vefat haberinin ardından Özkan Uğur'un hayatı hakkında bilgiler gündeme geldi. Peki Özkan Uğur kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü? İşte ayrıntılar...
#Özkan UğurTürkiye'nin sanat dünyasından bir yıldız kaydı... Geniş bir kesim tarafından en çok Mazhar Fuat Özkan grubunun üyesi olarak tanınan ama aynı zamanda çok iyi bir oyuncu da olan Özkan Uğur hayata veda etti. Uğur, bütün özelliklerinin yanı sıra Türkiye'nin en iyi bas gitaristlerinden biriydi.
#Özkan UğurEğitimci- yazar Bahattin Gemici, göçmen çocukların Alman arkadaşlarıyla yaşadıkları sorunları içeren ‘İki Yurdum Var Benim’ adlı kitabından bölümler okudu. Okul müdürü Udo Moter, “Gemici’nin, dostluğu, kültürel çeşitliliği ve ortak değerlerimizi ele alan kitabı bizi ve çocukları çok etkiledi” dedi.
#Almanya12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıYeni açılan The Peninsula İstanbul’un içindeki The Lobby isimli restoranı, dünyadaki tüm benzerlerinden ayrıcalıklı kılan İstanbul Boğazı manzarası. Lobide başlayıp Boğaz’ın kenarındaki terasa uzanan bu restoranın başındaysa şef Alessandro Santi var.
#The Peninsula1-17 Haziran arasında düzenlenecek 51. İstanbul Müzik Festivali, 12 yeni eserin prömiyer yapacağı özgün programıyla dikkat çekiyor. Anne-Sophie Mutter’den Barbara Hannigan’a pek çok yıldızı ağırlayacak festivalin öne çıkan konserlerinden bir seçki hazırladık.
#51. İstanbul Müzik FestivaliZafer Dilek, 70’lerde prodüktörlüğünü yaptığı albümler, türküleri Batı formunda harmanladığı albümleriyle dikkat çekti. Yeşilçam özellikle Kemal Sunal’ın filmlerinin arka planındaki müziklerin çoğu ona aitti. Sağlık sorunları nedeniyle müziği bırakan Dilek, “Artık yolun sonuna gelmişim gibi hissediyorum. Ben müziğin değerli olduğu dönemde bu işi yaptım. Dolu dolu yaşadım” diyor...
#Zafer DilekSelçuk Alagöz, “Her Şey Bitmiştir Artık”, “Malabadi Köprüsü” şarkılarıyla Türk pop müziğinde önemli bir yer edindi. 78 yaşındaki sanatçı, Bodrum’da yaşıyor ve hâlâ müzik üretmeye devam ediyor. Alagöz, “Tek üzüldüğüm Devlet Sanatçısı olmamaktır. Türkiye’yi yurtdışında temsil eden biri olarak bu sıfatı alabilmek isterdim” diyor.
#Selçuk AlagözSoğan mutfağımızın en mütevazı sebzesi. Oysa tek başına sırf üzerine kırılan yumurtasıyla bile davetlere çıkabilir ya da özenle hazırlanmış bir tartın içinde misafir ağırlayabilir. Yeterince nazik davranırsanız asırlık sofistike tariflerinden lezzetinin derin kimyasına tadanı şaşırtan bir başrol oyuncusudur aslında...
#Soğan DolmasıDomatesli, kıymalı veya yumurtalı... Adı makarnayla özdeşleşmiş bir milletin kaç çeşit makarna sosu hazırladığını merak ettiniz mi hiç? Bu soruya cevap vermek hiç kolay değil ama ben en klasiklerden üçünü anlatacağım. Nefis sosuyla, gerçek bir İtalyan makarnası için makarnayı çok pişirmemeniz gerektiğini de unutmayın.
#MakarnaABD Miami’de eski ulaştırma bakanlarından Mehmet Köstepen’in oğlu Erhan Köstepen’in işlettiği ‘Doya’ dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemi Michelin Rehberi’ne girmeye hak kazandı. Miami’de Hürriyet’e konuşan Köstepen, “Açılalı 1 yıl oldu ve bu listeye girmeye hak kazandık. Bunu da Türk yemekleriyle başardık. Daha çok Miami’de yaşayanların geldiği restoranımızda en çok Adana kebabı tercih ediliyor. Günde 400’den fazla Adana satıyoruz” dedi.
#Erhan KöstepenYaz sofralarına yakışacak en çıtır, en körpe kabaklar tezgâhları süslerken basit ama restoranda yediklerimizi aratmayacak tarifler denemenin de tam zamanı. Çiğden yapılan salatası, Yunan usulü kızartması ve ‘çıplak’ böreğiyle bol kabaklı sofralar kurmak için nedenimiz öyle çok ki...
#KabakBomonti’de açılan The Ordinary’de ufak değişikliklerle bazı yemekleri tekrar düşünmeleri gerekse de ben marine sardalyayı beğendim; domates, sarımsak ve kapari makul miktarda. Kuzu etli ve acı biberli pizzanın malzeme kalitesi, hamuru ve pişmesi iyiydi. Tatlılardaysa süt yerine kefir kreması kullanarak turnayı gözünden vurmuşlar.
#Odun Fırını