Man Booker haberleri sayfasında Man Booker hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 133 Man Booker haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Man Booker ödüllü ‘Vejetaryen’le tanınan Han Kang, Türkçeye yeni çevrilen 2014 tarihli romanı ‘Çocuk Geliyor’da askerlerin barışçıl göstericilere ateş açtığı Güney Kore tarihinin kara günü 18 Mayıs 1980’de ve devamında Gwangju’da yaşananları anlatıyor. Yürek yakıcı, okuru derinden sarsan bir roman.
#Hang KangKomik, zeki ve edebi... ABD’de yaşayan Kanadalı Patrick DeWitt, yeni çağın en iyi yazarlarından biri. Dışarıyı sallayan ve çok beğenilen, ‘bir tuhaf western’ diye tanımlanabilecek ‘Sisters Kardeşler’, DeWitt’e Türkiye’de bir okuyucu kitlesi kazandırmıştı. Son kitabı ‘Kâhya ve Klara’nın da dilimize çevrilmesini fırsat bildik, DeWitt’le konuştuk.
#Patrick DewittFiona Mozley, Man Booker’a aday gösterilen ilk romanı ‘Elmet’te, İngiltere kırsalında yaşayan yoksul insanları, mülk sahipleriyle mülksüzler arasındaki kadim kavgayı bir aile dramı üzerinden anlatıyor. 1998 doğumlu genç bir yazar olarak Mozley, çağdaş edebiyatın görmezden geldiği konulara cesurca el atmasıyla hem şaşırtıyor hem farklılık yaratıyor.
#Fiona Mozley‘Gençlik’ (Youth) filminin oyuncularından Robert Seethaler, Avusturya Alpleri’nde kendi dünyasında yaşayan Adreas Egger’in hayatını anlattığı ve Man Booker’a aday gösterilen romanı ‘Bütün Bir Ömür’le Türkçede. Kitabı vesilesiyle konuştuğumuz Seethaler’in Türkiye’den en sevdiği yazar Sait Faik.
#KitapsanatNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un da kısa listesinde yer aldığı, dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden Uluslararası Man Booker Ödülü’nü ‘The Vegetarian’ romanıyla Güney Koreli yazar Han Kang ve çevirmeni Deborah Smith kazandı. Kitabın yazar ve çevirmeni, 50 bin poundluk ödülü eşit olarak paylaşacak.
#Man Bookerİngiltere'nin önde gelen edebiyat ödüllerinden Man Booker'ın bu seneki adayları, jüri başkanı Marina Warner tarafından açıklandı. Listede Mozambikli Maryse Conde'den Kongolu Alain Mabanckou'ya kadar dünyanın dört bir yanından farklı yazarlar bulunuyor.
#Man BookerKlasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanLibyalı yazar Hisham Matar, ‘Babalar, Oğullar ve Aradaki Memleket’ altbaşlıklı ‘Dönüş’te babasını arayışını anlatıyor. Libya tarihine, Kaddafi yönetiminin zulmüne, kayıplara, tarihe, coğrafyaya, çocukluğa, edebiyata kadar uzanan gerilimli bir anı kitabı. Kısa ve etkileyici bir anlatı. Babasını bulup bulamayacağı konusundaki belirsizlik metne gerilimli, gizemli ve sürükleyici bir atmosfer sağlıyor.
#Hisham MatarFransa’nın yaşayan en önemli yazarlarından biri olan, edebi gücünü geçen hafta Nobel Edebiyat Ödülü’yle taçlandıran Annie Ernaux’nun ‘Boş Dolaplar’ı makbul edebiyatın kadrajına girmemiş fakat esasında hayati kıymete sahip konulara odaklanıyor.
#Boş DolaplarDamon Galgut, 2021 yılı Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Vaat’ adlı romanında Güney Afrikalı -beyaz- bir ailenin 40 yıla yayılan çöküş hikâyesini anlatıyor. Güney Afrika’nın ırk, aidiyet ve toprakla ilgili çözülmemiş sorunlarını zengin bir ailenin tarihiyle ve trajedisiyle birleştiren sorgulayıcı bir hikâye...
#VaatDouglas Stuart, 2020 Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Shuggie Bain’ romanında İskoç işçi sınıfının 80’li yıllarda düştüğü sefaleti anlatıyor. Neoliberalizmin ekonomi politikaları gereği kaderlerine terk edilmiş, umutları sönmüş, alkole boğulmuş ama yine de hayata tutunmaya çalışan insanların hikâyesi. Aile bağları, toplumsal çözülme, şiddet ve cinsellik hakkında çarpıcı bir ilk roman.
#Douglas Stuart‘Hallyu’ yani ‘Kore dalgası’ müziğiyle, sinemasıyla, dizileriyle ve mutfağıyla tüm dünyada çığ gibi büyüyor. Kore edebiyatı da bu çığın parçası mı? Raflarda artık daha fazla Koreli yazarın romanlarına yer veren yayınevleriyle konuştuk, Kore edebiyatı uzmanı Prof. Dr. Göksel Türközü’ne yeni başlayanlar için yazar önerilerini sorduk...
#Kore EdebiyatıNobel Edebiyat Ödülü sahibi Polonyalı yazar Olga Tokarczuk, Türkçede yeni yayımlanan romanı ‘Son Hikâyeler’de, üç uzun öyküyle okurlarının karşısında. Üç farklı yaşama, üç farklı kadına, üç farklı acıya fakat bu farklılıklara rağmen aynı yalnızlığa dokunmaya çalışan öyküler bunlar. Bu öyküleri bir roman haline getiren ise Tokarczuk’un ince dokunuşları.
#Olga Tokarczuk2017 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Japon kökenli İngiliz yazar Kazue Ishiguro, yeni romanı ‘Klara ile Güneş’te yapay zekâya sahip bir robotun insanı ve toplumu anlamlandırma çabasını işliyor. Ishiguro, yakın geleceğin bu distopik yorumunda bir kez daha hatırlayış ve unutuşu, sevgiyi, sevginin farklı tezahürlerini sorguluyor.
#Kazuo IshiguroMiss World 2000’de Dünya Güzeli seçilen Priyanka Chopra, Hindistan’ın en çok kazanan ve en popüler yıldızlarından biriyken Bollywood’dan Hollywood’a transfer oldu. Chopra, kısa süre önce yayımlanan “Unfinished” adlı ilk kitabında çocukluğunu, şöhrete ulaşmasını ve hayatındaki dönüm noktalarını anlattı. Barbaros Tapan, son olarak dijital platformda yayınlanan “Beyaz Kaplan” filminde rol alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştu.
#Priyanka ChopraMiss World 2000’de Dünya Güzeli seçilen Priyanka Chopra, Hindistan’ın en çok kazanan ve en popüler yıldızlarından biriyken Bollywood’dan Hollywood’a transfer oldu. Chopra, kısa süre önce yayımlanan “Unfinished” adlı ilk kitabında çocukluğunu, şöhrete ulaşmasını ve hayatındaki dönüm noktalarını anlattı. Barbaros Tapan, son olarak dijital platformda yayınlanan “Beyaz Kaplan” filminde rol alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştu.
#Barbaros Tapan‘Vejetaryen’ İngilizceye çevrildikten kısa süre sonra bir uluslararası çoksatan olmuş, 2016’da Man Booker Ödülü’nü kazanmıştı. Güney Koreli yazarı Han Kang’ın daha sonraki kitabı ‘Çocuk Geliyor’ da dünya çapında büyük ilgi görmüştü. Merakla beklenen son kitabıysa bu ay Türkçeye çevrildi. ‘Beyaz Kitap’ yazarın trajik aile öyküsünden parçalar taşıyor.
#Beyaz KitapHaftanın öne çıkan iki filmi de kitap uyarlaması. Gerçek olaylara dayanan “Penguin Bloom”, Naomi Watts’ın performansıyla merak uyandırırken, Aravind Adiga’nın çok satan romanından uyarlanan “Beyaz Kaplan” da, Bollywood’un en çok kazanan oyuncularından Priyanka Chopra’yı başrole taşıyor. Takipçileri için “Euphoria”, “Menajerimi Arayın” ve “Snowpiercer” yeni sezonlarıyla ekranlara gelirken, alternatif müzik tutkunlarının beklediği “Herkes Tek” konseri perşembe akşamı Moda Sahnesi’nde çevrim içi yayında. Polisiyenin unutulmaz karakterleri Sherlock ile Watson’ı yeni bir serüvende yeniden yaratan David Stuart Davies romanı “Sherlock Holmes: Ölüm Papirüsü”, kitap raflarında haftanın öne çıkanı.
#FİLMTüm dünyada fuarların, festivallerin ertelenip iptal edildiği, fiziki buluşmaların yerini sanal buluşmalara bıraktığı bugünlerde Makedonya’nın Üsküp kentinde Yunus Emre Enstitüsü desteğiyle “Pro-za Balkan” ismiyle önemli bir festival yapıldı.
#Volkan Çelebiİkinci Dünya Savaşı yıllarında geçen ‘Oduncular’, savaşın yol açtığı yıkımları anlatmasına rağmen bir savaş romanı değil. Roy Jacobsen, tarafı bile olmadıkları bir savaşa zorla sürüklenen sıradan insanların zorlu doğa şartları altında verdikleri hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.
#Roy JacobsenGeçenlerde yazar Özlem Ertan’la Ara Kafe’de buluştuk, kendisinden müjdeli bir haber aldım. Gerek “Âşık Kadınlar Denizhanesi” ve “Benim Güzel Ölülerim” romanlarıyla gerekse çeşitli derlemeler ile dergilerde yayımlanan gotik öyküleriyle hatırı sayılır bir okur kitlesi kazanan Özlem Ertan’ın üçüncü romanı “Dolunay Ayini”, ekim ayı içinde edebiyatseverlerle buluşacak. Aynı zamanda gazeteci ve arkeolog olan Özlem Ertan, bu yeni kitabında İstanbul’un pagan tarihiyle iç içe geçmiş sarsıcı bir kadın öyküsü anlatıyor.
#Sayım ÇınarPulitzer ve Man Booker dahil olmak üzere pek çok ödül alan Philip Roth imzalı ‘İnsan Lekesi’, Yahudi bir profesör üzerinden insan psikolojisinin derinliklerine inerken Amerika’nın 50 senelik sosyal, kültürel ve siyasal iklimini irdeliyor. Roman, ‘Pastoral Amerika’ ve ‘Bir Komünistle Evlendim’ kitaplarıyla birlikte üçlemeyi tamamlıyor.
#İnsan LekesiAnna Burns, 2018 Man Booker Ödüllü romanı ‘Sütçü’de vahşet, taciz ve öfkeli mizahla işlenmiş bir Kuzey İrlanda hikâyesi anlatıyor. Burns memleketi Kuzey İrlanda’yı karakterize eden kasvetli kabile çekişmelerini anlatmaktan çok daha fazlasını yapıyor. Genç bir kızın aşk ve anlam arayışına odaklanarak dinsel ve feodal motifler taşıyan bağımsızlık mücadelesiyle bireysel özgürlükler arasındaki karşıtlığı ortaya koyuyor.
#Sütçü