Rusya ile Ukrayna arasında süren çatışmalar, gözleri NATO'nun ilgili maddeleri ile İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın statüsünü belirleyen Montrö Anlaşması'na çevirdi. ABD Başkanı Biden'ın 'sonuna kadar sadık kalacaklarını' beyan ettiği NATO'nun 5'inci maddesi paktın üyesi olduğu için, Montrö'nün 19'uncu maddesi de doğrudan tarafı olduğu için en çok Türkiye'yi ilgilendiriyor. Peki, resmi açıklamalarda kullanılan eşanlamlı kelimelerin bile diplomatik açıdan çok önemli olduğu şu günlerde, tartışılan bu maddeler ne anlama geliyor? Türkiye Boğazları kapatmak zorunda kalır mı? Kapatırsa neler olur? Biden'ın açıklamasındaki 'madde detayı' ne? İşte uzmanların yorumları ışığında işin perde arkası...
#UkraynaÖncelikle şunu belirtmek isterim ki; artık çiftler çok zor çocuk sahibi oluyor, bu net! 1950’li ve 1960’lı yıllarda ‘herkes nasıl olsa çocuk sahibi olur’ algısı hem dünyada hem de ülkemizde hakimken, şu an etrafımızdaki üç çiftten birisinin ne yazık ki anne-baba olmakta zorlandığını duyuyoruz. Özellikle 2000’li yıllardan sonra yapılan çalışmalar da gösteriyor ki; sperm-yumurta aşkı biraz sekteye uğradı.
#SpermHürriyet, referanduma sunulacak Anayasa değişikliklerini ele alan yazı dizisinden sonra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un 10 maddelik tespitlerini ve ardından CHP’nin 10 maddelik analizini yayımladı. Anayasa değişikliğine TBMM’de destek veren MHP de tartışmaya katıldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Yalçın’ın Hürriyet’in sorularına verdiği yanıtlar ise şöyle:
#GazetehaberleriMeltem Cumbul'un sosyal medya paylaşımı günün en çok konuşulan konularından biri oldu. Sosyal medyada bazı ünlü isimlerin başlattığı referanduma evet kampanyasından sonra, Meltem Cumbul da oyunun rengini açıkladı. Ünlü oyuncunun 'Aydınlık bir Türkiye için Hayır' tweetine bazı sosyal medya kullanıcıları destek olurken; bazıları eleştiri getirdi.
#Meltem CumbulRıdvan Dilmen referandum için sosyal medyadan bir video yayınlayarak 'evet' kampanyası başlattı. Kampanyaya futbolcular Arda Turan ve Burak Yılmaz ile şarkıcı Murat Boz destek verdi. Daha sonra ise Ersin Düzen'den destek videosu geldi. Kampanya sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Tepki mesajları da yağdı destek mesajları da....
#Arda TuranTBMM’de kabul edilen ve nisan ayında referanduma sunulması planlanan Anayasa değişikliğinin mimarlarından, Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanı Mehmet Uçum, Hürriyet’in geçen pazar ve pazartesi günleri yayımladığı Anayasa değişikliği dizisinde yer alan bazı tespit ve değerlendirmelere yanıt verdi.
#MeclisReferanduma sunulacak paketle anayasal sistemden ‘sıkıyönetim’ çıkarılıyor, ancak bununla ilgili önlemler daha alt güvenlik evresi olan olağanüstü hal uygulamasına dahil ediliyor. Değişiklikler halkoyunda kabul edilirse, OHAL’de bakanlar kurulunun kanun hükmünde kararname ile yaptığı uygulamaları artık cumhurbaşkanı tek imzayla gerçekleştirecek. Öğretim üyelerinin rektör seçimine son verilmesi gibi hâkim ve savcıların üst kurullarına üye seçme hakları da sona eriyor. Şu anda HSYK’da 22 üyeden 6’sını atayan cumhurbaşkanı, yeni modelde 13 üyeden 6’sını belirleyecek; kalan 7 üye için TBMM’de seçim yapılacak. Tarihi Osmanlı’ya uzanan ‘askeri yargı’ Türk hukuk sisteminden kaldırılırken, genelkurmay başkanının MGK’da başbakandan sonra gelen sırası da bakanların arkasına taşınıyor. Paketin ikinci bölümü, yeni bir seçim sisteminin 2019’dan önce yürürlüğe konulmasına yönelik altyapıyı da kuruyor.
#GazetehaberleriTürkiye, referandum şartıyla Meclis’te kabul edilen Anayasa değişikliğiyle, 1924’ten sonra yönetim sisteminde en köklü değişiklikleri hayata geçirip geçirmeme kararını verecek. Halkoylamasında yüzde 50’nin üstünde oy alması durumunda Anayasa değişikliği, A) Hemen uygulamaya konulacak ve B) İlk ikili seçimden sonra yürürlüğe girecek, iki kademeli değişiklik getiriyor. Teklif kabul edilirse Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisiyle üyelik bağını hemen kurabilecek ve ilk kongreden sonra genel başkanlık görevini de devralabilecek. Cumhurbaşkanı ve yeni TBMM’nin birlikte göreve başlayacağı ilk seçim, -öne alınmadığı takdirde- 3 Kasım 2019’da yapılacak. Meclis’in yeni sistemle ilgili tüm uyum yasalarını 6 ay içinde çıkarması gerekiyor. Yeni sistemin ayrıntıları maddeler halinde şöyle:
#Yeni Anayasa MaddeleriAnayasa değişiklik teklifinin ilk tur görüşmeleri beşinci gününde. 9 maddenin müzakereleri tamamlanırken iktidar partisi, teklifin ilk turunu pazar günü bitirmeyi hedefliyor. Peki bundan sonra oylanacak maddeler neler?
#Anayasa Değişikliği TeklifDSP Genel Başkanı Zeki Sezer, anayasa tartışmalarının Türkiye'nin geleceğini etkileyeceğini söyleyerek, “Anayasa tartışmaları sağlıklı bir zeminde yapılmıyor. Tüm toplumu kucaklayan bir anayasa yerine, bir partinin hazırladığı ve bazı maddelerinin Başbakan’ın insiyatifine bırakıldığı bir anayasayı tartışıyoruz” dedi.
Küreselleşme ve rekabet kavramlarıyla birlikte son 20 yılda esnek çalışma saatleri tartışmalarının tüm dünyada yaygın bir şekilde sürdüğünü görüyoruz. Bu tartışmaların odak noktalarından biri, sosyal ve korumacı devlet politikalarından giderek uzaklaşıldığı, buna bağlı olarak da İş Hukukunun giderek işlevini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğudur. <br>İşverenlerin esneklik taleplerini ve gerekçelerini bir uygulamacı gözüyle incelediğimizde, ülkemiz iş yaşamında talep edilen “esnek” uygulamaların, zaten yaygın bir biçimde “fiilen” var olduğunu görüyoruz. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde, yasalar çerçevesinde uygulamaların yapıldığını hangimiz iddia edebiliriz ki...<br><br>