Diyaliz süresi sperm kalitesini düşürüyor

Güncelleme Tarihi:

Diyaliz süresi sperm kalitesini düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2016 11:19

Diyaliz süresi sperm kalitesini düşürüyor

Haberin Devamı

 

Selma KUNAR/ANTALYA (DHA) - MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Üroloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sarıer, kronik böbrek yetmezliği olan erkek hastalarda, diyalize girme süresine bağlı olarak zaman içerisinde sperm ve seksüel fonksiyonlarda bozulma olduğunu belirtti.

Yılda 10 bin kronik böbrek hastasına teşhis konulduğunu ve bu rakamın yaklaşık yüzde 70'ini erkeklerin oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sarıer, “Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, kronik böbrek yetmezliğindeki hastalar hemodiyalize ne kadar uzun süre girerse, sperm kalitesi ve seksüel fonksiyonlarında o kadar bozulma oluyor. Şu an kliniğimizin bu konuyla ilgili yaptığı bir çalışma var. Elde ettiğimiz ilk sonuçlar benzer nitelikte. Hemodiyalizle kandaki üre ve kreatini normal seviyeye getirebiliyoruz ama spermin olduğu semendeki oksijen radikallerinin artmasını önleyemiyoruz" diye konuştu.

DİYALİZ SÜRESİ UZUN TUTULMAMALI

Kronik böbrek yetmezliğinin toplum sağlığını etkileyen önemli bir hastalık olduğuna ve artan toksik yapıdaki oksijen radikallerinin sperm ve semen kalitesini oldukça bozduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Sarıer, bu durumun ileride çocuk düşünen erkek hastalarda ciddi sorun olarak ortaya çıktığını vurguladı. Yrd. Doç.Dr. Sarıer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nedenle özellikle 18-50 yaş grubu erkeklerde diyalize girme süresini uzun tutmamak gerekir. Bu nedenle mümkün olan en kısa zamanda böbrek nakli olmaları, gelecekleri açısından önem arz etmektedir. Kronik böbrek yetmezliğine giren biri ya diyalizle hayatını devam ettirecektir ya da böbrek nakli olacaktır. Hemodiyaliz, sosyal yaşamı oldukça güçleştiren bir tedavi şeklidir. Hastaların serbest hareket kabiliyetini kısıtlar. Diyalizle erkek hastalarda zaman içerisinde sperm ve seksüel fonksiyonlarda azalma görülmektedir. Bu konuyla ilgili birçok çalışma da mevcuttur."

Diyalizde üre, kreatin ve potasyum gibi zararlı olabilecek maddelerin kandan temizlendiğini sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Sarıer, “Kan dışında vücut dokularında, bu dokuların arasında vücut için toksik maddeler ne yazık ki yeterli temizlenmiyor. Araştırmalar da göstermiştir ki bu hastaların semen sıvısındaki oksijen radikallerinde (ROS) ciddi artış olmaktadır. Bu artan ROS değerleri semen içerisindeki sperme zarar verdiği düşünülmektedir. Bu durum diyalize girmeye başlayan özellikle genç erkek hastalarda ilerleyen yıllarda baba olma konusunda kendilerini bekleyen bir tehlike olarak görülebilir."

NAKİL SONRASI DÜZELME

Böbrek naklinin bu tip hastalar için bir çözüm olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Sarıer, “Diyalize giren erkek hastaların, böbrek nakli olduktan sonraki aylarda yapılan semen analizlerinde ROS, yani oksijen radikalleri değerlerinde ciddi anlamda düşme görülmektedir. Beraberinde de sperm parametrelerinde bir düzelme olmaktadır. Böbrek nakli olan hastaların zaman içerisinde sperm değerlerindeki düzelmenin nedenini de bu durum açıklayabilmektedir" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!