Bugün birçok yerde, çocuğunuzun hızla okul rutinlerine dönmesi için tavsiyeler göreceksiniz. Oysa söz konusu bir çocuksa, üç ay boyunca ciddi anlamda esneyen kuralların bir anda katılaşması, konulacak sert kurallar aile içinde ciddi çatışmalar yaratır. Rutine dönmek elbette önemli ama bu geçiş mutlaka kademeli olmalı..
#Konuk YazarYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekOkul; insan hayatında önemli bir yeri olan, içinde öğrenmenin gerçekleştiği, sorumluluğun öğrenildiği, kişilik ve karakterimizin temellerinin atıldığı, insanları bir kariyere, dolayısıyla hayata hazırlayan bir kurum. Aynı zamanda okul, kültürün oluşumu ve yeni nesillere aktarılması, sağlıklı bir toplumsal yapının kurulması, müreffeh ve mutlu bir toplumun oluşturulmasında etkisi olan bir yapı. Bu nedenle modern toplumlar kendilerine has, toplumsal ve kültürel dokularına uygun, ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim sistemlerini ve bu kapsamda okullarını kurdular.
#Konuk YazarYaşanan deprem ve yıkıcı sonuçları çocukları oldukça etkiledi. Birçok ebeveyn hem yazılı hem görsel medyanın odağını oluşturan deprem haberleri karşısında bu felaketi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda endişe duyuyor. Peki ebeveynlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerekiyor? Çocuklara bu yıkımı anlatmak için kullanabileceğimiz kaynak ya da araçlar neler olabilir? Uzmanlar anlattı…
#Kahramanmaraş DepremiÇocuğun okul macerasına başarılı bir başlangıç yapmasında anaokulunun önemli bir rolü olduğu fikri hepimiz tarafından paylaşılıyor. Ancak ülkemizde arzu edilen düzeyde anaokulu okullaşması yaygınlaşamadı. Bu durum okul öncesi çağdaki çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. İşimiz, oturduğumuz yer veya sosyoekonomik durumumuzdan kaynaklanan sorunlardan dolayı çocuğumuzun anaokuluna erişimi zorlaşabilir. Kısa vadede çocuklarımızın mağduriyetini giderme noktasında ebeveynler olarak bizim de bazı sorumluluklar yüklenmemiz gerekiyor. En önemlisi, ‘çocuğum anaokuluna gidemedi, neleri öğrenmekten geri kaldı’ sorusundan önce ‘çocuğumu ilkokula gitmeye nasıl hazır hale getirebilirim’ sorusunu kendimize sormalıyız.
#Konuk YazarOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiÇocuğunuz matematikte iyi olmadığına mı inanıyor? Kimse matematikte iyi ya da kötü olarak doğmaz. Çocuğunuzun matematiği ve sayıları sevmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz. Çocukların matematiği ve sayıları sevmesinin mümkün olduğunu söyleyen Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, 10 farklı öneride bulundu.
#ÇocukSüper indirimlerin ayı olmaya başlayan kasımda en yoğun alışveriş yapılan saatler 19.30-21.30 arası oldu. En fazla alışverişi 35-44 yaş grubundakiler yaptı. Kadınlar kişisel bakım ürünlerine ve kıyafete, erkekler ise kış lastiği, cep telefonu ve sporcu besinlerine ilgi gösterdi. En çok satılan ürünler listesinde ise, dezenfektan, maske, kuru yemişler, bebek bezleri, evcil hayvan mamaları, robot süpürgeler ve yatırımlık altın yer aldı.
#GazetehaberleriProf. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun, 10 yaşındaki oğlu Atlas’ın fikriyle geliştirdiği ‘Lego mikrotonal gitar’ Georgia Tech Üniversitesi’nin Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda finale kaldı. Tolgahan ve Atlas Çoğulu’dan hem yarışmayı hem de müzik aşklarını dinledik.
#GazetehaberleriOyun, çocuğun sosyal, duygusal, bilişsel, fiziksel kısacası gelişiminin her aşamasında çok önemli bir yere sahip olan en temel ihtiyaçlarından biridir. Çocuk için en kalıcı öğrenme yolu oyundur. Oyun sırasında çocuk hem eğlenir hem de yeni davranış ve bilgiler kazanır.
#ÇocukÜlkemizde ve dünyada hızla yayılan salgın hastalık sebebiyle aileler evde daha çok vakit geçiriyor ve kimi zaman yapacak etkinlik bulmakta, oynayacak oyun seçmekte zorluk çekiyor. Bu süreçte anne babalar çocukları ile evde nasıl kaliteli vakit geçirebileceğini daha çok merak ediyor.
#Çocuk2018-2019 eğitim öğretim yılının 14 Haziran’da sona ermesiyle çocuklar, heyecanla bekledikleri karnelerine kavuştu. Ailelerinden aldıkları karne hediyelerine de. Ancak hediye veren sadece aileler değil. Birçok kurum da yaptığı kampanyalarla karnesini getiren öğrencileri, ödüllendiriyor.
#KarneOyun, çocuğun işidir. Çocuklar oyun oynayarak, yeni beceriler öğrenirler. Kendilerini, yeteneklerini, dünyayı keşfederler. Oyun oynamak eğlenceli olduğu kadar eğiticidir. Doğru oyuncaklar, hem çocukların eğlenmesini sağlayan, hem de onların gelişimini destekleyen oyuncaklardır. Bu yüzden çocukların yaratıcılıklarını besleyecek, gelişimlerine uygun, keyifli zaman geçirmelerine yardımcı olacak oyuncaklara ihtiyaçları vardır.
#Çocuklarda Oyuncak SeçimiSevilen oyuncu Selçuk Yöntem bu sezon da “Milyonluk Resim” adlı yarışmayla ekranda, “Benim Adım Feuerbach” oyunuyla da tiyatro sahnelerinde olmaya devam edecek. Şimdilik anlaştığı bir dizi yok... “Yeni sezon öncesi kızın Iraz ve eşin Cihan’ın da olduğu bir röportaj yapmak istiyorum” dedim. “Biz hiç aile röportajı vermedik ki” dediler... Neyse ki aile dostu kontenjanından ikna ettim kendilerini. Buyurun Cihan, Iraz ve Selçuk Yöntem, ilk kez hep birlikte karşınızdalar...
#Selçuk YöntemSınırsız dünyaları ve uçsuz bucaksız hayalleriyle çocukların başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Çünkü biz yetişkinlerin yaptığı şeyi yapmaz, kendilerine aşılamaz duvarlar örmezler. İşte bu yüzdendir içlerine sığmayan enerjileri ve engel tanımayan ruh halleri.
#HobiÇinli sanatçı Ai Weiwei’nin Türkiye’deki ilk sergisi SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’ne Akbank sponsorluğunda 12 Eylül’de açılıyor. Sergide, sanatçının 1976-1977’de ürettiği ilk porselen işi ‘Kuş Motifli Tabak’tan, İstanbul için yeni ürettiği ve ilk kez sergilenecek ‘Mavi-Beyaz Porselen Tabak’ serisi ve ‘Sütun Gibi Üst Üste İstiflenmiş Porselen Vazolar’ gibi 100’ü aşkın işi bulunuyor. Sanat eleştirmeni, Sanatatak kurucusu Ayşegül Sönmez’in hazırladığı mini sözlük hem Weiwei’nin Türkiye’deki ilk solosuna hem de sanatçının kişisel ve toplumsal dünyasına rehber niteliğinde.
#Kitap Sanat