Güncelleme Tarihi:
Çocuklar her şeyi başaracak kadar güçlüyken neden onların potansiyelini açığa çıkaracak aktivitelere yönlendirmeyelim? Eğer bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyor ve çocuğunuzun edinmesi gereken hobiler konusunda doğru kararlar vermek istiyorsanız Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay’ın tavsiyelerine kulak verin.
Çocuğunuzun bugünden edineceği hobi ve alışkanlık geleceğini şekillendirir ve yürüyeceği yolda ona rehberlik eder. Bu nedenle sandığımızdan çok daha fazla bir öneme sahiptir. Uzun vadede; meslek seçiminden kariyerine, yaşam tarzından eş ve arkadaş seçimine kadar hayata dair birçok noktada hobilerin büyük bir etkisi vardır. Kısa vadede ise çocuğun kişisel, sosyal, duygusal becerilerinin gelişiminin yanı sıra sosyalleşmesini de kolaylaştırıyor. Tüm bunları düşündüğümüzde siz hala çocuklarınızı tablet ve bilgisayarlara esir mi bırakacaksınız?
Bu konuda yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, özellikle de üretici hobilere sahip olan çocuklar, sosyal, akademik ve ahlaki açıdan önemli ölçüde gelişim göstererek başarılı oluyorlar. Bu sebeple onları bu konuda doğru yönlendirmek özellikle de gelecekleri için çok önemli bir yatırımdır. Tüm bunların yanı sıra çocukların hobi edinmesinin birçok sonucu mevcut. Örneğin hobi edinen çocuklar; sabretmenin değerini öğreniyor, irade, kendini bir işe adama, konsantrasyon ve azim gibi nitelikler daha hızlı gelişiyor, hem kişisel hem profesyonel hayatın nasıl idare edileceğini daha kolay öğreniyor.
Günümüz çocukları tam bir teknoloji çağında doğdukları için sahip oldukları en değerli hazine olan zamanı daha çok TV veya bilgisayar başında geçirmeyi tercih ediyor. Bu, birçok ebeveynin normal karşıladığı bir durum olsa şiddet, cinsellik ve korku iletileriyle dolu bu teknolojiler henüz bilinçli bir süzgece sahip olmayan çocuklar için tehlike yaratıyor. Çocuklar hipnoz olmuşçasına vakitlerinin çocuğunu bu kutuların başında harcarken kişisel ve zihinsel gelişimleri de sekteye uğruyor. Çocuklarımız okulda veya ders çalışırken ciddi odaklanma, konsantre olma ve dikkat eksikliğine yol açıyor. Sınav başarılarını azaltıyor.
Oysaki bilinçli ebeveynlerce yönlendirilip bir hobi edinen çocuklar, bu alışkanlıkları sayesinde hem eğleniyor hem de kaliteli zaman geçirebiliyorlar. Küçük yaş grubundaki çocuklarda girişkenliği ve sosyalleşmeyi beslerken yapılan aktiviteler bakımından ince motor ve kaba motor becerilerin gelişimi ve dil becerilerini geliştirir. Daha ileri yaş guruplarında yapılan hobiler ise çocukların ileriki yaşlarında daha aktif bir yaşam biçimi benimsemesini, yaratıcılıklarının gelişmesini, entelektüel ve sosyal yönlerinin desteklenmesini ve stresin günlük hayatlarındaki negatif etkilerinin azalmasını sağlıyor.
Bazı durumlarda çocuklar alıştıkları düzenden vazgeçmek, TV ve tabletten uzaklaşmak istemezler. Bu noktada ebeveynleri olarak devreye siz giriyorsunuz. Çünkü çocukların en önemli rol modeli anne ve babalarıdır. Eğer çocuğunuzun bir hobi sahibi olmasını istiyorsanız, önce çocuklarınızı yeteneklerini gözlemleyin. Çocuğunuzun özel bir yeteneği varsa onu bu konuda yönlendirin. Her çocuğun özel bir yeteneği olmayabilir ancak mutlaka zevkle yapacağı bir aktivite vardır. Çocuğunuza uygun olduğunu düşündüğünüz hobiye yönlendirdikten sonra gerekirse siz de o aktiviteye dahil olun. Örneğin; çocuğunuz basketbolla ilgileniyorsa onunla beraber en yakın parkta basket antrenmanları yapabilirsiniz.
Yapılan her hobi gelişim olarak farklı yönlerde etkisini gösteriyor. Örneğin, piyona çalmak el-göz koordinasyonunu sağlayarak matematiksel zekayı geliştiriyor. Bunun dışında;
• Bulmacalar; dikkati arttırıyor aynı zamanda sayısal, sözel ve dilsel zekayı geliştiriyor.
• Satranç; zihin jimnastiği yaptırarak matematiksel zekayı geliştiriyor.
• Legolar; üç boyutlu düşünme becerisini ve yaratıcılığı geliştiriyor.
• Yüzme ve jimnastik; fiziksel kas gelişimini arttırıyor.
• Drama, dans ve grup oyunları; sosyalleşme, iletişim, öz güven sağlarken fiziksel ve duygusal rahatlama sunuyor.
• Aikido: içinde yarış ve rekabet barındırmadığı için kişinin kendi kendini yönetme becerisini geliştirerek zorluklarla mücadele etme gücünü arttırıyor.