Laparoskopi günümüzde sıklıkla kullanılan, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen cerrahi işlemdir. Karından açılan 0.5-1 cm’lik kesilerden sokulan kamera ve operasyon aletleriyle ameliyatın gerçekleştirilmesi işlemidir. Günümüzde neredeyse tüm jinekolojik ameliyatlar laparoskopik cerrahi dediğimiz kapalı ameliyat ile yapılabilmektedir.
#LaparoskopiMilyonlarca insanı ilgilendiren fıtık, çok sık karşılaşılmasına rağmen ne yazık ki önemi halen tam olarak anlaşılamamış bir sorun. Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#FıtıkYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiTüp bebek tedavisinin ortaya çıkışı ve uygulanmaya başlanması tüplerden kaynaklı problemlere bağlı gelişmiştir. Tüpleri kapalı olan kadınlarda sperm ve yumurta birleşemediği için doğal yolla gebelik oluşmamaktadır ve bu sebeple 1970 li yıllarında sonuna doğru sperm ile yumurtanın laboratuvarda birleştirilerek rahme transfer edilmesiyle tüp bebek tedavisi uygulanmaya başlamıştır. Geçirilmiş olan birtakım ameliyatların etkisi, yapısal durumlar, bazı enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına yol açabilecek faktörler arasındadır. Uygun bir tedavi şekli ile müdahale edilmezse tüplerin tıkalı olan kadınların doğal yolla hamile kalma şansı çok düşüktür ama tüp bebek tedavisiyle anne olmaları mümkündür.
#Tüp Bebek TedavisiKronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
#Op. Dr. Hüseyin ArıkDünyanın yaşadığı teknolojik değişim karşısında hastalıkların teşhisinde kullanılan tanı yöntemleri de büyük bir değişime uğradı. Özellikle de kadınların korktuğu birçok tanı yönteminin çok daha kolay uygulamasının ve hızlı sonuçlar alınmasının önünü açtı. Bunlardan birinin de HSG yani rahim filmi olduğuna dikkat çeken Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak, HSG’nin kısırlık ve tekrarlayan düşük nedenlerinin araştırılmasında yeri doldurulamaz bir rol üstlendiğini ve ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
#Rahim FilmiSpiral yani rahim içi araç (RİA) oldukça sık kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemde gebelik oluşmasını engellemek için rahim içerisine değişik şekillerde ve içeriklerde olan aletler yerleştirilir. Bu aletlere “rahim içi araç yani kısaca RİA” denir.
#Spiral NedirAnne olmayı zorlaştıran, hatta bazen engelleyen en önemli sorunlardan biri de tüplerdeki sorunlar. Gebe kalmak için yumurta ve spermin kadınlardaki tüplerde birleşmesi gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Tüp Bebek Merkezi Direktörü Doç. Dr. Tayfun Kutlu ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ebru Öztürk Öksüz, çok önemli bilgiler verdi.
#Anne Olmayı Engelleyen ŞeylerSağlıklı çiftlerin çeşitli nedenlerden ötürü doğal yollarla çocuk sahibi olamaması alternatif çözümlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu çözümlerin başında ise tüp bebek tedavisi geliyor. Peki tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Tüp bebek tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ceyberi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe yanıtladı.
#Tüp Bebek TedavisiHem ülkemizde hem de dünyada sık görülen kanser türleri arasında yer alan kolon kanseri; belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen bir kanser türü. Yüksek miktarda sebze, meyve, balık, zeytinyağı, fındık ceviz gibi kuruyemişleri içeren Akdeniz diyetinin kanser ve damar tıkanıklığına bağlı ölümleri ciddi oranda azalttığı çeşitli bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yanar kolon kanseri hakkında bilgiler verdi.
#Akdeniz Diyeti Nasıl YapılırLaparoskopi, kelime anlamı olarak karın içerisinin gözlenmesi demektir. Tanım olarak ise karın içerisinin gaz (karbondioksit; CO2) ile şişirilerek optik kamera yardımı ile karın içi organların gözlenmesi ve gerekli durumlarda ise cerrahi işlemlerin yapılması prosedürüdür. Jinekolojide laparoskopi kadın iç genital organlarının gözlenmesi ve gerekli cerrahi işlemlerin yapılmasıdır.
#LaparoskopiTüp bebek tedavisi, en basit şekliyle sperm ve yumurtanın laboratuvar ortamında suni döllenmeye tabi tutulması ve oluşan embriyonun rahime transfer edilmesi olarak ifade edilebilir. Kadın Hastalıkları, Doğum, Tüp Bebek ve Endoskopik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, adım adım tüp bebek tedavi sürecinin detaylarını anlattyor
#Tüp Bebek TedavisiHalk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri, kalın bağırsakta gelişen poliplerin neden olduğu bir kanser türüdür. Yüksek miktarda sebze, meyve, balık, zeytinyağı, fındık, ceviz gibi kuru yemişleri içeren Akdeniz diyetinin kanser ve damar tıkanıklığına bağlı ölümleri ciddi oranda azalttığı çeşitli bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.
#Kolon Kanseri30 yaşın altında yaklaşık her bin kadından biri, 30’un üzerinde ise yüzde biri erken menopoz riskiyle karşı karşıya. Tıp diliyle “düşük over rezervi” bulunan kadının doğurganlığını korumak için tek yol yumurtalık veya yumurtalarını dondurmak. 30 Eylül tarihli Üremeye Yardımcı Tedaviler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle artık düşük over rezervi olup henüz doğum yapmamış veya ailesinde erken menopoz sorunu olanlar bu haktan yararlanabilecekler.