Laparoskopi nedir?

Laparoskopi karın içini teknolojik aletler ile gözlenmesi durumudur.

Haberin Devamı

Laparoskopi karın içini teknolojik aletler ile gözlenmesi durumudur. Kadın hastalıkları ile ilgili sorunlarda ve infertilite gibi bebek sahibi olamama durumlarında infertilite sebeplerinin araştırıldığı karın içine uygulanan çok ince telli kameralar ile hastalıkların teşhisi ve tedavisi için karnın detaylı gözlenmesi için kullanılmaktadır.

Laparoskopi işlemi ne zaman yapılır?

Laparoskopi yöntemi ile gözlemlemeyi gerektiren durumları şöyle sıralayabiliriz:

1. Kısırlık yani İnfertilite

Bunları şöyle detaylandırabiliriz:

  • Tüpler ne durumda ona bakılabilir. Kıvrım var mı? Açık mı kapalı mı?
  • Yumurtalıklarda veya bağırsaklar her hangi bir sorun var mı? Örneğin: yapışıklık var mı?
  • Yumurtalıklarda kist oluşumu mevcut mu?
  • Rahim olması gereken şekilde mi? Normal görünüyor mu?
  • Rahim ile tüp, over (yumurtalık) herhangi bir uyumsuzluk var mı?

2. Endometriozis: (rahim içini kaplayan hücrelerin bir başka organa yayılması gibi)

Bu hastalık ancak laparoskopi ile bakıldığında kesin tanı koyulabilmekte olup ancak laparoskopi esnasında müdahale edilip hastalıklı dokular tek tek yakılarak yok edilmektedir. Bu operasyon hem tanı koymak hem de tedavi etmek amaçlıdır.

3. Dış gebelik:

Laparoskopi dış gebelikte de etkindir. Yerini tespit eder ve dış gebeliği yerinden alarak çıkartır.

Haberin Devamı

4- Rahim urları ( Myomlar):

Urların yerinin bulunması. Laparoskopi sayesinde nerede olursa olsun myomların alınması kolaydır. Bu durum hem hekimin hep hastanın işini kolaylaştırmaktadır.

5. Rahim alınması (Hestetektomi)

6. Yumurtalık tümörleri ve kistleri

Laparoskopi işlemlerinde öncelikle kistlerin yeri tespit edilir. Daha sonra karın içine sokulan torbalarla birlikte bu kistler patlatılmadan alınır.

7. Kasık ağrısı

Kasıklarda oluşan sebebi belirsiz ağrılarda ve cinsel ilişkide oluşan ağrılarda ve tedavisinde, kasıklarda oluşmuş yapışıklıkları açmak ve gidermek için yapılan ameliyatlarda (yapışıklıkların gitmesi ağrılarında gitmesi demektir) ayrıca kanser teşhisi taraması tedavisinde de kullanılmaktadır.

8. Kısırlaştırma (Sterilizasyon)

Hasta çok kısa sürebilecek basit bir operasyonla kendi isteğine bağlı olmak kaydı ile tüp kanallarını bağlatabilir. Bu işlem sonrasında hasta aynı gün içerisinde evine gidebilmektedir.

Laparoskopi nasıl yapılır?

Menstruasyon sonrasında hastaya gün verilerek hasta ameliyata çağrılır. Hastaya genel anestezi verilerek ameliyat şartlarında operasyon yapılır. Karın içine göbekten iğne ile girilir ve karının içi karbondioksit ile doldurulmaktadır. Karın içi gazla dolduğu için gaz, karın içi organları geriye doğru iter. Böylece laparoskop organlara zarar vermeden görevini yerine getirir.

laparoskop da bulunan kamera tahminen 2-10 mm çapında açılan bir delikten içeri sokulur. Laparoskopinin çeşidine göre karın da oluşan deliklerin sayısı farklı olur. Örneğin: diagnostik laparoskopi mi cerrahi laparoskopi mi bunlara göre delik sayısı 2 ila 4 arasında değişmektedir. Laparoskopiden alınan kamera görüntüleri bir televizyona yansıtılmakta ve gelen görüntüyü 6 ila 10 defa büyütür. Böylece karın içerisindeki en küçük organları dahi net görmek mümkündür.

Haberin Devamı

Laparoskopi işlemi toplamda ne kadar sürmektedir?

Laparoskopi şayet teşhis amaçlı ise, o vakit hastanın ve ameliyat hanenin hazır olması ve anestezi alıp uyutulması ve uyandırılması dâhil en fazla 20 ila 30 dakika kadar sürmektedir. Kolay bir işlemdir kısa sürmektedir. Fakat laparoskopiden tedavi amaçlı bir uygulama ise o zaman uzun sürmesi normaldir. Saatlerce sürebilmektedir.

Laparoskopiden sonra neler yapılır?

Laparoskopiden çıktıktan sonra şayet diagnostik laparoskopi oldu iseniz çok az dinlenip evinize gidebilirsiniz. Bazen hastanın durumuna bağlı olarak 1 gece bekletilebilmektedir.

Laparoskopi için  nasıl bir hazırlık yapılmalı?

Ameliyat öncesi hastanın gerekli testleri yaptırması önemlidir. Ameliyat öncesi yapılması gerekenler doktorunuz tarafından size bildirilir. Harfiyen uymalı ve sağlığınızı dikkate almalısınız.

Haberin Devamı

Laparoskopinin avantajları nelerdir?

  • Kesilen bir yer olmadığı için büyük miktarda yara izi oluşmaz.
  • Karın açılmadığı için enfeksiyon oluşma ihtimali olmaz.
  • Yine karın açılmadığı için ameliyat sonrasında ağrı sızı diğer açık ameliyatlara göre daha azdır.
  • Hastanede kalış süresi de çok azdır.
  • Açık ameliyatlarda hasta eski sağlığına kavuşması 6 ila 7 hafta olurken laparoskopi işlemi ile yapılan operasyonlarda hasta takriben 7 ila 15 gün arasında kendine gelip normal yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilir.
  • Karın içinde bulunan diğer organlara zarar verme riski oluşmaz çünkü laparoskopi de karın içi olağanüstü büyütüldüğü için organları net görerek hata yapma olasılığı daha düşük olmaktadır. Yani laparoskopi koruyucu özellikli bir operasyon tekniğidir.

Laparoskopi yönteminin riskleri var mıdır?

  • Ameliyat sonrası anesteziye bağlı olarak mide bulantısı, baş dönmesi gibi sıkıntılar oluşabilmektedir.
  • Operasyon esnasında karın içinde bir başka organda nadiren de olsa yaralama olabilir. Fakat yaralanma olayını doktor büyütülmüş ekranda anında göreceği için hemen müdahale edebilir ve bu durum hasta için bir sorun teşkil etmez.
  • Ameliyat sonrasında yara etrafında nadiren de olsa iltihap olabilmektedir.

Ameliyat sonrasında hangi komplikasyonlarda doktor aranmalıdır?

Doktorunuza acil başvurmanız gereken durumlar şöyledir:

  • Hastanın ateşi normalden fazla yükseldiğinde.
  • Hasta kendini bitkin, yorgun, hissediyorsa.
  • Çok şiddetli karın ağrılarında.
  • Kusma, mide bulantısı olduğunda.
Yazarın Tüm Yazıları