Kaz eti, başta Kars olmak üzere birçok yöremizde özel günlerde sofraların baş köşesinde yer alan bir lezzet. Peki ihtişamıyla tabakları süsleyen, tadına bakan herkesi büyüleyen kaz eti nasıl pişirilir? Kaz nasıl tuzlanır, nasıl kurutulur? Kurutulmuş kaz hangi tekniklerle pişirilir? Özel günlerin vazgeçilmezi kaz etini pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte merak ettiğiniz her şey...
#Kaz EtiYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakÜlkemizin dört bir yanında yetişen şifalı bitkileri en etkili şekilde kullanabilmenin ilk şartı onları tanımak ve ayırt etmek. Her bitkinin görünümünü ve özelliklerini öğrenmek kadar ayıklayıp kurutmayı da bilmek gerekiyor. Madımaklı pilavdan ekşimikli ruloya şifalı otlarla bitki temelli tarifler hazırladım…
#Kantaronİyi bir gastro-bistro, gastronomik açıdan ‘fine dining’ kadar iddialı gözükmese bile iyi icra edildiğinde damak zevki olan müşteriye emsalsiz keyif verir. Bunun için şefin iyi olması yetmez. Ne yapmak istediğini bilmesi ve yaptığını sevmesi gerekir. Aynen Deniz Temel’in Alaf’ta yaptığı gibi!
#YazarHalfeti’nin bir kısmı Gaziantep, bir kısmı Urfa sınırlarında, ortasından da Akdeniz iklimi etkisi yaratan Fırat Nehri geçiyor. Bir zamanlar nehir kenarında yetişmeyen meyve, bu meyvelerle de yapılmayan yemek yokmuş. Ta ki bahçeler sualtında kalana kadar. Şimdi o günlere dönmeye çalışıyor. Meyve Yemekleri Festivali de bunun önemli bir ayağı...
#HalfetiDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel Lezzetleri1970’lerde işçilerle tarlaya, inşaata giden sefertası günümüzde yeni modelleriyle plazaların yolunu tutuyor. İşyerine kendi yemeğini götürenlerin sayısı artınca uzmanlardan pratik ve sağlıklı öğün önerileri aldık: “Salatanın sosunu ayrı taşıyın, yoğurtla öğününüzü dengeleyin...”
#GazetehaberleriBazen akşam yemeği için ne pişirileceğini düşünmek ve buna karar vermek can sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden, klasik tariflerin dışına çıkarak sofranızda fark yaratabilirsiniz. Sadece doyurmakla kalmayacak damak tadınızı da şenlendirecek lezzetler için listemize bir göz atın. "Akşama ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, Lezizz günün menüsü tam da size göre. İşte, doyurucu ve bir o kadar da güzel yemek tarifleri... Şimdiden afiyet olsun...
#Bugün Ne PişirsemRamazan sofrası tatlısız olmaz. Ama dikkatli olmakta yarar var. Çok ağır, şerbetli tatlılarla araya mesafe koymak sağlık açısından faydalı. Özellikle de yaz aylarında, sıcaklara denk gelen ramazanlarda. Ferahlatıcı etkisiyle dondurma çok iyi bir alternatif olabilir.
#DondurmaAhmet Hamdi Tanpınar, ‘Beş Şehir’ adlı kitabında Konya ile ilgili şu cümleyi kurar: “Sağlam ruhlu, kendi başına yaşamaktan hoşlanan, dışarıdan gösterişsiz, içten zengin Orta Anadolu insanına benzer. Onu yakalayabilmek için saat ve mevsimlerine iyice karışmanız lazımdır... Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalar, kendi âlemine taşır yahut da ona sonuna kadar yabancı kalırsınız.” Konya, Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze sanki... Ve bir de elbette ki damağına düşkün olanlar için Konya en doğru adreslerden biri. Her köşede bir başka ziyafet sizi bekliyor. İşte size Konya lezzet rehberi...
#Konya Gezi RehberiBoşnak mutfağı, hem tat hem de içerik açısından bize hiç de yabancı değil. Yıllar içinde Türkiye’de yaşayan Boşnaklar’dan edindiğimiz lezzetli tarifler, yemek kitapları, pastanelerde yaygınlaşan Boşnak böreği ve nihayet açılan Boşnak lokantaları ile artık hepimizin hayatında. İşte size hem Boşnak mutfağının en lezzetli örnekleri hem de Saraybosna’daki en iyi adresleri...
#Bosna HersekTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#ÇiğköfteYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı Mekanlar