Paylaş
Oruç tutmaya karar veren hipertansiyonlu birinin dikkatli olması ve bazı kurallara uyması gerekiyor.
Hipertansiyonluların oruç tutarken özellikle şu önerilere uymalarında fayda var:
-İftariyeliklerin ve sahur yemeklerinin örneğin peynirin, zeytinin tuzsuz olanını tercih etmeliler.
-Turşu ve benzeri salamura edilmiş gıdalardan uzak durmalılar.
- Hazır ayranların yüksek oranda tuz içerdiği unutulmamalı, ev yapımı ayranı tercih etmeliler.
- Kavurma, pastırma, sucuk gibi şarküteri ürünlerinin tuz içeriği yüksek olduğundan bu besinlerin fazla tüketilmesi sakıncalıdır. Mümkünse de hiç tüketilmemelidir.
-Yeşil yapraklı salata ve sebzelerin tansiyonu düşürmede yararlı olduğu unutulmamalı, iftar sofralarında salata, yeşillik bulundurmalıdır.
-Potasyum içeriği yüksek olan besinler (kurutulmuş meyve ve sebzeler, kavun ve kayısı gibi meyveler, ıspanak, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler, kuru baklagiller) tansiyonun düzenlenmesine yardımcıdır, bunlar sık ve bol tüketilebilir.
-Kuruyemişler yüksek tuz içeriği nedeniyle tercih edilmemelidir.
- Ekmeği tuzsuz tüketmesi gerekenlerin ramazan pidesinde bol tuz bulunduğunu bilmesi ve ona göre tüketmesi gerekir.
-Ramazan sofralarına özgü olarak hazırlanan veya hazır olarak satın alınan tatlı, pasta, kek, kurabiye gibi ürünlerde bulunan kabartma tozunun tansiyonu etkileyeceği bilinmelidir.
-Gün boyu susuz kalan vücudun sıvı gereksinimi iftardan sahura kadar geçen sürede mutlaka karşılanmalıdır.
Eğer günde bir veya iki defa ilaç kullanarak kan basıncı ayarınızı yapabiliyorsanız, oruç tutabilirsiniz. Günde 3-4 kez ilaç almayı gerektiren bir hipertansiyonluysanız hipertansiyona eşlik eden böbrek ve/veya kalp sorunlarınız varsa oruç tutmanızı pek tavsiye etmem.
Sonuç olarak her hipertansiyonlunun oruç tutmaya başlamadan önce doktoruyla görüşmesinde, bilgi ve tavsiyelerini almasında fayda var diye düşünüyorum.
Ev dışında iftar mönüsü
Ev dışında iftar yapmak, özellikle de açık büfesi olan bir mekânı seçmek, “iradenizi kontrol altında tutmak veya tutmamak” arasında sizi zorlayan bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Yine de seçimlerin sizin kontrolünüzde olduğunu unutmayın!
AÇILIŞ TABAĞI;
-2-3 adet hurma
-1 kâse çorba (kremasız tercih edin)
-1/8 adet pide (1 avuç içi kadar)
-1 ince dilim peynir
Bu tabakta yer alan ama uzak durmanız gerekenler;
Bal, kaymak, sucuk veya pastırma, reçel, börek (öğün sonrasında kontrolünüzü elinizden alacak seçimlere dikkat!)
ANA YEMEK
-Bol salata (az zeytinyağı)
- Hünkar beğendi (etli bir ana yemek)
-3 çorba kaşığı bulgur pilavı + 1/8 adet pide
-Ayran veya yoğurt veya cacık
-3-4 çorba kaşığı en fazla 2 çeşit zeytinyağlı sebze yemeği (tabağınızı çeşitlendirirken 3-4 çeşit zeytinyağlı tüketmeniz kalori alımınızı artırır, dikkat).
PEKİ YA TATLI!
-1 porsiyon sütlü tatlı (2-3 çeşit tatlılardan oluşan tatlı tabağı hazırlamaktan uzak durun).
Paylaş