Yılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!
#Yılbaşı MenüsüEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANŞehriye çorbasını sevmeyen yoktur, şehriye çorbası kıymayla yapılandır Kıyma aldığımda yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp buzdolabı poşetine koyup buzluğa. Çorbaların ya da yemeklerin içine koymak için buzluktan çıkarıp dahil. Çok pratik olur. Şehriye çorbası, en kolay çorbalardan biridir. öyle şahanedir ki sevmeyeni daha görülmedi. İşte, sizler için hazırladığım Kıymalı şehriye çorbası, etli kuru fasulye, gelin pastası ve daha fazlasının yer aldığı Ramazan 21. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüGelinim Mutfakta cacıklı Arap köftesi tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Akşam menülerinde tek başına sunabileceğiniz cacıklı Arap köftesi, "Bugün ne pişirsem, akşama ne yemek yapsam?" diye düşünenlere alternatif sunuyor. Peki, cacıklı Arap köftesi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, cacıklı Arap köfte tarifi detayları...
#Cacıklı Arap Köftesi TarifiDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekYurtdışında hiçbir yerde kuru nane bulamayınca dolmadan çorbaya pişirdiğim çeşit çeşit yemeği çocuklara bir türlü beğendiremedim gitti. Ama elimdeki taze naneleri kurutmayı beklerken de boş durmadım; bol otlu bir baklagil ve peynirli pancar salatalarını, limonlu kısırı, buzlu yeşil çayı taze naneyle tatlandırdım...
#NaneSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayBodrum’daki İki Sandal’da meze tepsisi masaya geldiğinde garson hepsinin tarihçesini anlatmaya başlıyor. Amaç; hem bilgilendirmek hem de beklenti oluşturmak. Burada yediğim safranlı balık turşusu bir başyapıttı. Ermeni usulü pilaki çok iyi, topik dört dörtlük. Pazılı cacık ve çiğ fındıklı çalıfasulye ilginç tatlar. Kırmızı şarapla buharda pişmiş, sonra mangala atılmış ahtapot bacağı da başarılıydı.
#BodrumRamazan'ın gelişiyle birlikte sevdiklerine özel lezzetler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 6. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 18 Nisan Pazar gününe özel iftar menüsü...
#RamazanRamazan'ın gelişiyle birlikte evlerde de iftar hazırlıkları başlamış oldu. Sevdiklerine özel menüler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 5. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 17 Nisan Cumartesi gününe özel iftar menüsü...
#RamazanYoğurt kürü nedir? Yoğurt kürü nasıl yapılır? Yoğurt kürünün faydaları nelerdir? Yoğurt kürü için hangi malzemeler kullanılır? Yoğurt kürü evdeki malzemeler kullanılarak yapılabilir mi? Yoğurt kürü ne kadar aralıklarla tüketilmelidir? Yoğurt kürü nasıl yapılır ve faydaları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Şef Somer Sivrioğlu’nun “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil. İlk 10’da sayılmaz” sözleriyle başlayan tartışma sonrası Türkiye Turizm ve Tanıtım Geliştirme Ajansı çalışmalara başladı. ‘Turkeylicious’ adıyla tanıtım çalışmaları gerçekleştirildi.
#GazetehaberleriYılbaşı heyecanını geride bıraktık, günlük rutinimize döndük yeniden. Bu rutinin en önemli parçalarından biri akşam yemekleri. “Bugün ne pişirsem?” sorusunun akıllarda canlandığı şu dakikalarda sizin için pratik ve lezzetli bir akşam yemeği menüsü hazırlayalım dedik. İşte kısa sürede yapabileceğiniz nefis yemeklerden oluşan Lezizz günün menüsü…
#Bugün Ne PişirsemKuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, barbunya, börülce… Türk mutfağının geleneksel yiyeceği, kışın olmazsa olmazı kuru baklagiller hem içerdiği bitkisel kaynaklı proteinler hem de lifli yapılarıyla sağlığımıza oldukça faydalı… Bu faydaları ve kuru baklagillerin besin değerlerini Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir anlattı.
#KurubaklagilSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman Müftüoğlu