Güncelleme Tarihi:
Kuru baklagillerin içerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde vücudumuzu korur. Kuru baklagiller bunların yanı sıra en önemli bitkisel protein kaynakları arasında yer alır.
Günümüzde yaygınlaşan vejetaryen beslenme türünde kullanılan en önemli besin kaynaklarından biridir. 100 gram kuru baklagil ortalama 23 gram protein içerir. Tabii ki doğru tahıllarla birlikte tüketilirse kişiye sağlayacağı protein miktarını arttırmış oluruz. Tahıllar ile kuru baklagiller aynı anda tüketildiğinde bu karışım hayvansal proteinin yerini tutabilir (Örneğin; mercimekli bulgur pilavı).
Toplumumuzda görülen kalp hastalıklarının sebebi yüksek kolesterol ve doymuş yağlardan zengin beslenme tipidir. Kuru baklagillerin içerisinde kolesterol ve doymuş yağ bulunmamaktadır. Bu sebeple kalp hastalarının haftada 2 kez kuru baklagil yemeleri uygundur. Protein içeriği en yüksek olan mercimek, yağ içeriği en yüksek olan ise nohuttur.
İçerdiği diyet posası sayesinde kan şekerini dengelemeye faydalıdır. Ayrıca kuru baklagillerin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı da yüksek değildir. Bu sayede diyabet hastaları için de tercih edilmesi gereken besinler arasında yer alır. Örneğin; kuru fasulye + bulgur pilavı + cacık gibi bir menü porsiyon kontrolü yapıldığında hem kan şekerini dengeler hem de uzun süre tokluk sağlar.
Kuru baklagiller sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Özellikle kabızlık ve kalın bağırsak hastalıklarından ve kanserden bizi korur.
• 1 su bardağı kuru börülce
• 3 adet közlenmiş kırmızıbiber
• 1 adet orta boy nar
• ½ demet dereotu
• ½ demet maydanoz
• 5 adet ceviz
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
• 1 limon
Börülceyi bir gün öncesinden suda bekletin. Ertesi gün suyunu süzüp tencereye alın ve haşlayın. Bu sırada diğer tüm malzemeleri doğrayın. Haşlanmış börülce ile tüm malzemeleri birleştirin. Son olarak limon ve nar ekşisi ile sunuma hazır.
YEMEKTEN SONRA HAFİF BİR TATLIYA NE DERSİNİZ?